Eveniment-Social

Ce trebuie sa stii inainte de a dona sange

Publicat: 20 aug. 2014
1

Medicii fac apel la populatie pentru a dona sange, mai ales in aceasta perioada cand se inregistreaza o criza acuta de lichid sangvin. La Centrul de Transfuzie Sanguina din Iasi numarul donatorilor a scazut foarte mult si medicii chirurgi sunt nevoiti sa amane zilnic interventiile chirurgicale. Pentru a putea dona sange, iesenii trebuie sa indeplineasca anumite conditii: varsta intre 18 si 65 de ani, greutatea de cel putin 50 de kilograme; temperatura mai mica de 37,5 grade Celsius; stare generala buna, cu discernamant prezent, fara semne de intoxicatie cu etanol sau droguri, subnutritie, icter, cianoza, dispnee, anemie; tensiunea arteriala sistolica intre 100-180 mmHg si diastolica intre 60-100 mmHg; puls regulat, intre 50-100/minut; hemoglobina peste 12,g% la femei si peste 13,5g% la barbati. Intervalul de timp intre doua donari succesive este de 8 saptamani pentru donatorii de sange total, cu acceptare a maximum 5 donari pe an la barbati si 4 la femei.

Numarul donatorilor a scazut la jumatate, iar criza de sange se acutizeaza. Sunt operatii amanate si pacienti in stare critica ce au nevoie de sange. Romania nu dispune de o banca de sange la care sa apeleze in caz de calamitati, desi aceasta banca este prevazuta in legea privind organizarea si functionarea activitatii de transfuzie sangvina. 1,7% din populatia României doneaza sânge într-un an, de trei ori mai putin decât media europeana, 6%. Este dificil de explicat de ce un popor atat de solidar se situeaza pe penultimul loc în Europa la numarul de donatori, devansand cu greu Albania„, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Comentarii
  • Stiti care este cauza reala a crizei de sange?Vi se spune ca sunt oamenii plecati in concediu? NU ESTE ADEVARAT!MINISTRUL SANATATII SI INST NAT DE HEMATOLOGIE AU HOTARAT CA DE LA 1 AUGUST NIMENI SA NU MAI POATA MERGE LA CENTRUL DE DONARE SI SA DONEZE SANGE PENTRU O RUDA, PRIETEN, ETC , SA NU DEA NUMELE SAU ALTCEVA! VOR CA TOTI SA DONEZE PENTRU TOTI, ADICA SA NU AI CERTITUDINEA CA DACA AI DONAT PENTRU COPILUL TAU BOLNAV SANGELE VA AJUNGE LA EL , CI POATE AJUNGE LA ALTULSI AL TAU TOT SA STEA SA ASTEPTE!DE ACEEA LUMEA ESTE REVOLTATA IAR CEI CARE AR PUTEA SA ISI AJUTE RUDELE BOLNAVE NU O MAI FAC , NU MAI VREA NIMENI SA FACA ACEST LUCRU PENTRU CA NU POATE AJUTA OMUL PE CARE VREA SA IL AJUTE1! MEDICII IN SPITALE SUNT REVOLTATI , PACIENTII, RUDELE ACESTORA! VOR SA FIM CA AFRA? DA, DAR MENTALITATILE SE SCHIMBA GREU, TREBUIE FACUTA O EDUCATIE IN ACEST SENS SI NU S-A FACUT NIMIC!

  • UNII DACA NU POT MERGE IN CURSUL SAPTAMANII LA DONAT SANGE NU O POT FACE PENTRU CA: NU ESTE PROGRAM SAMBATA LA IASI PENTRU DONAT SANGE PE MOTIV CA DOCTORITA ESTE ORICUM DE LUNI PANA VINERI DE LA 7 LA 13. EXPLICATIE PRIMITA PRIN TELEFON DE LA CENTRUL DE TRANSFUZII IASI. ASA CA………ASTEPTATI VOI CU SISTEMUL VOSTRU CU TOT PANA CAND O SA MEARGA LUMEA SA DONEZE SANGE, CAND ACOLO TE ASTEAPTA NISTE BUGETARI PLICTISITI, AROGANTI, IMPERTINENTI…..ETC.

    • Mergi dumneata sa lucrezi acolo pe salariul minim, sa te imbolnavesti de hepatita sau de alte boli si o sa ai voie sa lucrezi 24 de ore din 24, zilnic. Chiar si sambata.

Adauga un comentariu