Magazin

Ce trebuie sa stii neaparat despre constipatie

Publicat: 01 sept. 2015
1

Constipatia se instaleaza atunci cand se elimina un scaun tare, cu dificultate, cu o frecventa mai mica de 3 ori pe saptamana. S-a stabilit acest interval deoarece organismul fiecaruia dintre noi este diferit si, in functie de metabolism, unele persoane au scaune zilnice, pe cand la altele este normal ca aceasta perioada sa fie mai lunga.

De ce apare?
Sunt mai multe cauze care pot duce la constipatie. In primul rand o alimentatie saraca in fibre (care se gasesc in fructe si legume) va determina aparitia unui scaun tare. In momentul in care fibrele trec prin intestin, vor da o textura mai moale, ca un gel, ajutand la o eliminare usoara. Un alt motiv pentru care apare este lipsa unui aport suficient de lichide in organism. Apa este si ea un factor important in consistenta scaunului, facandu-l mai voluminos. Nu in ultimul rand sedentarismul isi spune si el cuvantul in dezvoltarea acestei probleme prin faptul ca “leneveste” musculatura colonului si pe cea pelvina. Toate aceste cauze sunt premisele ivirii constipatiei.

Citeste si Iata un motiv serios pentru care sa consumi mai multe proteine!

Avand acestea in minte, iata cum putem ajuta organismul sa previna eficient aparitia constipatiei:

Multa grija la alimentele consumate
Este de preferat sa introduceti in dieta dumneavoastra mai multe fibre, care se gasesc, dupa cum spuneam, in fructe si legume proaspete, dar mai ales fibre insolubile care se gasesc in painea si pastele integrale, deoarece vor ajuta la formarea unui scaun cu o consistenta moale.

Este important sa consumati mai multe lichide
Fie ca sunt cateva pahare in plus de apa, fie ca sunt sucuri naturale, sau supe si ciorbe, orice lichid ingerat va va ajuta in lupta impotriva constipatiei.

Citeste si TRUCURI ca sa nu te mai roada pantofii noi

De asemenea faceti exercitii regulate in fiecare zi, pentru a antrena si musculatura colonului

Scapati de mediul stresant in care lucrati, deoarece constipatia poate avea si un factor psihic. Puteti reduce aceste efecte prin masaje de relaxare sau, mai simplu, prin masarea abdomenului.

Atentie la medicamentele pe care le folositi
Exista mai multe categorii de medicamente care provoaca constipatie. Dintre acestea enumeram: medicamente pentru durere (narcotice), pentru Parkinson, antiacidele gastrice pe baza de aluminiu, medicamente pentru anemie pe baza de fier, abuzul de laxative, dar si unele medicamente antihipertensive (blocantele de calciu).

Citeste si Ce spun unghiile despre sanatatea ta? Semnele care avertizeaza asupra unor boli

Daca problemele persista, nu ezitati sa va adresati unui medic gastroenterolog pentru a vedea exact ce se intampla in organismul dumneavoastra. In unele situatii constipatia poate ascunde afectiuni serioase precum diabet zaharat, uremie sau hipercalcemie.

Adauga un comentariu