Magazin

Ce trebuie sa stim despre puntile dentare

Publicat: 31 ian. 2011

Puntile dentare sau protezele partiale fixe indeplinesc functia de a suplini lipsa unuia sau mai multor dinti. Acestea sunt constituite din dintele sau dintii artificiali si coroanele pentru ancorare. Dintii artificiali sunt facuti din materale precum aur, portelan, compozit sau diferite aliaje. Puntea este cimentata pe dintii alaturati, neputand fi inlaturata ulterior. Dintele metaloceramic sau metalocompozit este sustinut de doua coroane, care sunt fixate pe dintii adiacenti. Uneori, pentru a inlocui un dinte din fata sau atunci cand dintii pentru ancorare sunt sanatosi si fara carii, se utilizeaza dinti artificiali, care sunt facuti din plastic (rasina acrilica).
Pentru inceput, medicul va stabili daca puntea dentara este cea mai buna solutie, apoi va slefui dintii ce vor servi drept stalpi pentru proteza, va lua un mulaj al danturii si va pune o proteza temporara, pana la confectionarea celei definitive. La montarea puntii definitive, medicul se va asigura ca se potriveste corect, apoi va trece la cimentarea acesteia.
In general, aceste punti au o durata de viata de aproximativ 10 ani, in functie de atentia acordata igienei orale. Acestea imbunatatesc infatisarea si vorbirea pacientului, precum si alte probleme cauzate de lipsa dintilor. Se intampla uneori ca timp de cateva saptamani dintii de sub punti sa fie foarte sensibili la temperaturi extreme, iar daca igiena orala nu este riguroasa, gingiile sa devina vulnerabile la infectii, din cauza acumularii de bacterii.
Este esentiala o buna igiena orala (periaj de doua ori pe zi si utilizarea zilnica a atei dentare) pentru prevenirea cariilor, a  respiratiei urat mirositoare si a bolilor gingivale. Exista un dispozitiv special cu ajutorul caruia puteti introduce ata dentara intre gingie si punte, pentru a curata zona de sub punte.
Trebuie ca la fiecare sase luni sa mergeti la stomatolog pentru a va curata dintii profesional, deoarece dintii reprezinta fundatia puntii, iar sanatatea acestora trebuie pastrata. Pana va obisnuiti cu puntea, consumati alimente moi sau alimente taiate in bucati mici. Evitati gustarile dintre mese, dulci sau lipicioase – dropsuri, floricelele de porumb, caramelele, nucile tari.loading...

Adauga un comentariu