News Flash:

Ce trebuie sa stim despre vitamine

29 Ianuarie 2007
2833 Vizualizari | 0 Comentarii
• Vitaminele sunt absolut necesare unor procese fiziologice ale organismului, iar lipsa acestora din organism duce la tulburari si boli grave • Omul are nevoie de circa 12 vitamine, fiecare cu un rol bine determinat in organism, si acesta le primeste odata cu alimentele de origine animala sau vegetala • Lipsa vitaminelor din organism duce la tulburari osoase, nervoase, musculare, digestive, producerea unor hemoragii, oprirea cresterii, rahitism, infectii etc.
Vitaminele au un rol extrem de important pentru dezvoltarea si sanatatea organismului, iar lipsa acestora duce la tulburari si boli grave. Organismul omului le primeste odata cu alimentele, de origine vegetala sau animala, fie sub forma activa, gata facuta, fie numai inactiva, provitamine, care se transforma in organism in forma activa. Vitaminele, denumire data de Cazimir Funk, un polonez, unor substante de structura moleculara relativ simpla, in doze foarte mici (grame sau miligrame) sunt absolut necesare unor procese fiziologice ale organismului. Conform celor declarate de medici, lipsa acestora din alimente produce tulburari carentiale numite hipo sau avitaminoze. Vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi si solventi ai grasimilor, sunt insolubile in apa, in timp ce vitaminele hidrosolubile se dizolva in apa si sunt insolubile in grasimi. Omul are nevoie de circa 12 vitamine. Vitamina A se gaseste gata sintetizata in alimente de origine animala, in lapte si derivatele sale, in ficatul pestilor de mare, in oua, ficat, rinichi, creier. In plante apare sub forma de provitamine numite caroteni: morcov, spanac, varza, ardei, ridichi, fasole, conopida, etc. Provitaminele A sunt absorbite la nivelul intestinelor, transportate spre ficat, unde sunt transformate in vitamine A. De exemplu, vitamina A1 are un rol important in apararea epiteliului, in formarea celulelor noi ale organismelor tinere si in formarea purpurului vizual, necesar pentru transformarea in ochi a energiei luminoase in energie chimica. Fara vitamina A apar tulburari de adaptare a vederii la intuneric. Vitamina A intervine in metabolismul protidic, lipidic si glucidic. Carenta de vitamina D Vitamina D are actiune fiziologica importanta in metabolismul fosfo-calcic si in procesul de osificare. Carenta de vitamina D determina la copii rahitism, iar la omul adult deformarea, inmuierea oaselor. Vitaminele D se gasesc gata sintetizate in untura si ficatul de peste, in cantitati mici, iar in cantitati mari sub forma de provitamine la plante. La om, provitamina D se afla in piele, unde sub actiunea radiatiilor ultraviolete se transforma in vitamina D. Cea mai importanta este vitamina D2 si omul are nevoie zilnic de aceasta. Dintre sursele animale, ficatul de porc este cel mai bogat in vitamina K, precum si galbenusul de ou. Aceste vitamine sunt necesare pentru mentinerea normala a coagularii sanguine. In lipsa vitaminei K se produc hemoragii multiple, dar medicii au afirmat ca lipsa vitaminei K din organism se intalneste destul de rar. Boala beri-beri Complexul vitaminic B cuprinde o serie de vitamine cu un rol foarte important pentru organism. Omul nu poate sintetiza vitamina B1 si o ia din alimente cum ar fi, grauntele cerealelor, carnea, drojdia de bere. Carenta de vitamina B1 determina o boala numita beri-beri. Semnele acestei boli sunt tulburari ale sistemului nervos, convulsii, paralizia extremitatilor, oboseala, tulburari gastro-intestinale, tulburari din partea aparatului respirator. Vitamina B2 este foarte raspandita in natura, sintetizata de catre plante: fasole, mazare verde, salata verde, spanac, patlagele rosii, morcovi, cartofi, etc. Carenta in vitamina B2 duce la tulburari in metabolismul glucidic, tulburari de crestere la tineri, tulburari trofice ale unghiilor, parului etc. Vitamina B6 se gaseste in plante: semintele de cereale, coaja boabelor de orez, grau, porumb, iar la animale in ficat, carnea de peste. Carenta indelungata in vitamina B6 duce la oprirea cresterii tinerilor si tulburari nervoase. Vitamina B12 este indispensabila la sinteza hemoglobinei. Se gaseste in ficat, carne, lapte. Lipsa vitaminei B12 provoaca anemie severa. Importanta vitaminei C Vitamina C este indispensabila in toate procesele vietii celulare. Lipsa acesteia produce scorbutul, o boala manifestata prin hemoragii la nivelul mucoaselor tubului digestiv, micsorarea rezistentei organismului fata de infectii, tulburari in crestere, tulburari osoase, musculare, nervoase. Vitamina C este una dintre cele mai raspandite vitamine si se gaseste in legumele verzi si fructe. Este putin rezistenta la caldura si organismul nu o poate acumula, de aceea este necesar aportul zilnic de vitamina C sub forma de medicament. Vitamina P se gaseste in galbenusul de ou, ficat, drojdie, cereale si are un rol de protectie a permeabilitatii capilare. Carenta in vitamina P produce boala numita pelagra, piele aspra, caracterizata prin alteratii ale tegumentelor expuse la soare, tulburari gastrointestinale si nervoase, mergand pana la dementa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boala beri-beri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013683 (s)