Secretele istoriei

Ce trebuie sa stiti despre Miscarea Legionara

Publicat: 25 iul. 2013
3
La 24 iunie 1927, in Romania a luat nastere Legiunea Arhanghelului Mihail din initiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, a lui Ion I. Mota, Ilie Garneata, Corneliu Georgescu si Radu Mironovici. Ulterior, din legiune a aparut organizatia de extrema dreapta Garda de Fier
In cele ce urmeaza va prezentam o parte din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Miscarea Legionara.
A existat si un partid politic al miscarii legionare numit Garda de Fier ,care a fost infiintat in 1930 cu scopul de a lupta impotriva expansiunii comunismului din URSS.
Membrii miscarii legionare purtau uniforme de culoare verde ca simbol al reinnoirii si erau denumiti  Camasile verzi. Salutul formal pe care il foloseau era cel fascist. Principalul simbol al miscarii a fost o cruce tripla reprezentand  o retea de zabrele de inchisoare ca simbol al martirului, denumita si crucea arhanghelului Mihail.
Fata de organizatiile SA sau SS  care actionau doar pe principii violente, Legiunea Arhanghelului Mihail  acorda o mare importanta religiei ortodoxe.
Miscarea legionara s-a facut remarcata si datorita propagandei de succes pe care a avut-o prin marsuri, procesiuni religioase, miracole, imnuri patriotice, munca voluntara si campanii in zonele rurale. Majoritatea sustinatorilor erau studenti si tarani.
La 29 decembrie  1933 membrii Miscarii legionare l-au asasinat pe prim-ministrul liberal Ion G. Duca, care cu cateva zile inainte scosese Garda de Fier in afara legii. Asasinarea lui fiind o razbunare a membrilor miscarii.
In 1938 membrul fondator Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat , conducerea miscarii fiind preluata de Horia Sima.
Ajunsa la putere, Miscarea legionara a introdus o serie de legi antisemite dure si jaful organizat al minoritatii evreiesti. Asasinatele legionare au afectat circa 2/3 dintre romani si 1/3 dintre evrei.Membrii Garzii de Fier au pus la cale cel mai mare pogrom , in care au fost ucisi pest  100 de evrei iar cativa dintre acestia au fost atarnati in carlige la abator si mutilati.
Politia legionara  a asasinat in penitenciarul de la Jilava 64 de fosti demnitari  iar Nicolae Iorga si Virgil Madgearu au fost torturati si asasinati fara sa fie arestati.
In 1941 Horia Sima si legionarii au dat o lovitura de stat impotriva lui Ion Antonescu si a armatei romane , insa Antonescu a reusit sa-i infranga, legionarii fiind inlaturati de la guvernare. Horia Sima si alti legionari s-au refugiat in Germania unde au fost cazati in lagarele de concentrare Buchenwald, Dachau si Rostock.

sursa:historia.ro. 

Adauga un comentariu