International

Ce urmari a avut incendiul de la catedrala Notre Dame

Publicat: 12 mai 2019
1

Catedrala veche de 850 de ani de la Notre Dame a luat foc in luna aprilie, iar banii de reparatie s-au strans imediat, de la milionari.

Turla si parti mari din structura cladirii au ars, iar acestea contineau sute de tone de plumb. Acum, nivelul de plumb din zona catedralei Notre Dame este de zeci de ori mai mare decat limitele considerate sigure.

Nivelul de plumb a crescut considerabil dupa topirea acoperisului catedralei. Expertii francezi sustin ca acesta este intre 32 si 65 de ori mai mare decat limita sigura de 0.3 grame pe kilogram. Nivelul ar fi ajuns acum undeva intre 10 si 20 de grame per kilogram, potrivit CNN.

Politia pariziana i-a asigurat insa pe cetateni ca riscurile de intoxicare prin inhalarea aerului din jurul Notre Dame sunt mici.

Cat de periculos este nivelul de plumb din jurul Notre Dame

Timp de doua saptamani dupa incendiu, politia a recomandat localnicilor sa stearga suprafetele pe care s-ar fi putut depune praf amestecat cu particule de plumb, ca masura de siguranta. Totusi, oficialii au mentionat ca pericolul nu este foarte mare. Intoxicatia cu plumb poate avea loc doar dupa o perioada lunga de expunere.

Pe de alta parte, nivelul ridicat de plumb s-ar putea dovedi a fi problematic pentru procesul de reconstruire al catedralei Notre Dame. Emmanuel Macron, presedintele Frantei, vrea ca asta sa se intample in doar cinci ani.

Grupul francez de mediu Robin des Bois are alta parere. A avertizat asupra cantitatii prea mari de plumb din jurul cladirii. Dupa patru zile de la incendiu, organizatia a emis o declaratie in care asemanau zona din jurul catedralei cu una plina de deseuri toxice. A mai mentionat ca inaintea inceperii procesului de renovare, Notre Dame ar trebui intai sa fie decontaminata.

Cauzele incendiului sunt inca necunoscute. Politia franceza sustine ca, cel mai probabil, de vina a fost un scurtcircuit.

Adauga un comentariu