Economic Local

Ce zice BNR de AURUL de la Rosia Montana

Publicat: 04 oct. 2013
1

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat, in fata comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, ca BNR ar putea cumpara o parte din aurul exploatat din zona muntilor Apuseni.

Alaturi de Lucian Croitorul au mai fost audiati, vineri, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Casei Regale si ai Uniunii Arhitectilor.

”Productia de 300 de tone se va obtine in decenii, nu intr-un an-doi si asta inseamna ca probabil, pe an, vor fi produse pana pe la 10 tone de aur. Vreau sa va spun ca 10 tone de aur, la pretul actual, ar inseamna un cost de aproximativ 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, monetar. Deci o tona de aur e o tranzactie de maximum 400 de milioane de euro, iar aceasta tranzactie pentru Banca Romaniei nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face astfel de tranzactii destul de des”, a spus Croitorul.

”Daca va fi aceasta decizie (de cumparare a aurului exploatat de la Rosia Montana – n.r), va apartine unui consiliu de administratie al BNR, altul decat cel de astazi”, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valoreaza aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotatiile internationale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur), potrivit Mediafax.

”O concluzie legata de productie este aceea ca pe an cantitatea de aur produsa nu este in afara normalului si astfel de tranzactie nu ar fi nici in afara posibilitatilor Bancii Centrale a Romaniei”, a afirmat Lucian Croitoru.

Economistul a mentionat ca, prin lege, BNR este obligata sa asigure stabilitatea preturilor, sa promoveze o politica monetara in acest sens si, in consecinta, decizia de cumparare a aurului va fi subordonata acestui criteriu.

”Cantitatile de aur pe care le va cumpara Romania nu raman fara efecte in ceea ce priveste cantitatea de bani din economie si atunci Banca Nationala este obligata, daca vrea sa respecte stabilitatea preturilor (…), va trebui sa sterilizeze. Deci, in afara faptului ca exista un pret de cumparare, BNR va efectua si cheltuieli, care uneori pot fi serioase, in ceea ce priveste sterilizarea acestor cumparari. Intr-o exprimare mai plastica, arestarea banilor care se creeaza odata cu cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie”, a mai spus el.

Sursa: dcnews.ro

Comentarii
  • Adica vin canadienii,lucreaza cu oamenii nostri,lasa o mare de cianura si apoi ne intreaba daca vrem sa cumparam aurul?
    Ce tare! Respect RMGC!

    • O mare de cianura gasesti si acuma in Romania. Despre asta de ce nu vorbesti, de ce pana acuma proiectele miniere facute de catre statul roman, care nu respectau nicio norma, nimic, nu au prezentat un pericol?

Adauga un comentariu