Culinar

Cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci: Gustul fantastic, ca la mama acasă

Publicat: 08 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Fiecare dintre noi a gustat măcar o dată prăjitură cu brânză de vaci. Deși am mâncat în multe locuri, cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci o făcea mama acasă.

Când făcea mama prăjitură cu brânză de vaci avea grijă că stratul de umplutură să fie gros, de cel puțin 3 ori cât aluatul. Mama punea un praf de sare, vanilie, coajă rasă de lămâie și stafide.

farfurie cu prajitura cu branza de vaci

Cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci: Ingredientele unui gust senzațional

Pentru aluatul prăjiturii cu brânză de vaci, mama folosea 500 g făină albă 000, 250 g unt 82%,125 g zahăr pudră, 2 ouă + 2 gălbenușuri, 100 g smântână cu cel puțin 20% grăsime, coaja rasă de lămâie, 2 pliculețe zahăr vanilat și sare.

Pentru umplutură, mama folosea 1.200 g brânză de vaci, grasă și bine scursă, 2 ouă plus 2 albușuri, 200 g zahăr, 150 g griș, 150 g stafide sau merișoare deshidratate, coajă rasă de lămâie, 2 pliculețe zahăr vanilat și sare.

Pentru aluat, mama punea două ouă și încă 2 albușuri, gălbenușurile păstrându-le pentru umplutură. Restul ingredientelor mama le frământa repede pentru a nu se forma rețeaua de gluten. Acesta era unul dintre secretele ei pentru a obține un aluat fraged. Pe urmă, mama învelea aluatul în folie de plastic și îl lăsa o oră la rece, în frigider.

farfurie cu prajitura cu branza de vaci

Pentru umplutură, mama punea separat cele 2 ouă întregi și albușurile deoparte, împreună cu cele 2 rămase de la aluat. Într-un alt castron, punea brânza, sarea, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, gălbenușurile și grișul. Le amesteca bine, după care acoperea vasul și îl dădea la frigider pentru o oră.

După ce scotea castronul din frigider, mama adăuga stafidele.

Separat, mama bătea cele 4 albușuri cu un praf de sare. Când spuma era destul de fermă adăuga zahărul tos și mai bătea până ce obținea o spumă densă, ca pentru bezele.

Treptat, mama incorpora crema de brânză în spumă, având grijă să amestece.

farfurie cu prajitura cu branza de vaci

Cum se coace prăjitura cu brânză de vaci

După ce scotea aluatul din frigider, îl împărțea în 2 părți de aproximativ 450 și 650 g. Foile n ule făcea egale deoarece cea de jos trebuia să îmbrace un pic și pereții tăvii. Partea mică o punea înapoi în frigider și partea mai mare o întindea cu un sucitor și o punea în tava după ce în prealabil punea hârtie de copt.

Deasupra punea compoziția de brânză și nivela cu o spatulă.

Restul de aluat îl perfora cu o rolă de frăgezit carnea și pe urmă îl punea peste brânză.

Pe urmă, tava o dădea la cuptorul preîncălzit la 170°C și o lăsa la copt aproximativ 50 de minute. După ce lăsa prăjitura la răcit în tavă, mama scotea prăjtura pe un fund de lemn. După ce se răcea, mama tăia felii prăjitură cu brânză dulce.

Dacă vă place această rețetă, puteți încerca și rețeta de cornulețe cu untură, ca la mama acsă și cea de gogoși, cum numai mama știa să facă.

farfurie cu prajitura cu branza de vaci

Adauga un comentariu