Culinar

Cea mai bună reţetă de mămăligă cu brânză şi smântână. Secretul reţetei

Publicat: 04 aug. 2021
mamaliga cu branza si smantana
Mămăliga este un preparat tradițional din România, care se gătea înainte mai ales vara, pentru că țăranii nu aveau făină de grâu pentru pâine ori turte

Iată cea mai bună reţetă de mămăligă cu brânză şi smântână. E o masă consistentă, gustoasă şi săţioasă. Îţi aminteşte, cu siguranţă, de vacanţele la bunici. Chiar şi ciobanii o prepară foarte des la stâni. De ce ingrediente ai nevoie?

Pentru cea mai bună reţetă de mămăligă cu brânză şi smântână ai nevoie de ingrediente puţine, dar de calitate. În maxim 30 de minute îţi faci prânzul ori cina ideale. Poți consuma mămăliga nu doar cu telemea, ci și cu brânză de vaci, jitniță, brânză de burduf ori cașcaval. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 500 gr făină de porumb
  • apă
  • un vârf de cuţit de sare
  • 1 cub de unt
  • 200 gr smântână
  • 100 gr brânză telemea

Mod de preparare:

Mai întâi pune apă într-un ceaun de tuci, împreună cu sarea şi un pumn de faină. De ce şi faina? Pentru a vedea mai repede când apa da în clocot. În momentul în care începe să fiarbă, adauga faina în ploaie şi da focul la intensitate mai mică. Cu o mână presara faină, iar cu cealaltă învârte în ceaun. Foloseşte un făcăleţ sau un ţel mai mare.
Lasă faina să fiarbă la foc domol. Atunci când observi că începe să se îngroaşe şi îşi măreşte volumul, da focul spre mediu şi continuă să amesteci. Adaugă apoi untul. În momentul în care acesta s-a topit, iar mămăliga e fiartă, niveleaz-o şi răstoarn-o. Din loc în loc pune în ea câte un cub de temelea şi acoper-o. Poţi pune, dacă vrei şi caşcaval. Acesta se va topi şi va avea mămăliga gust şi mai bun. Serveşte-o apoi cu câteva linguri de smântână. Alături pune și o ceapă verde și chiar și niște bucățele de friptură, cârnați de casă, ficat de porc la cuptor ori carne din putină.

Secrete pentru o mămăligă fiartă bine

Ţine cont de următoarele sfaturi:

  • ca să iasă şi mai bună, înlocuieşte apa cu lapte. Mămăliga va avea astfel o consistenţă cremoasă;
  • dacă vrei reţeta clasică de mămăligă, atunci ai nevoie de o porţie de mălai şi de 5 porţii de apă;
  • ca să fie fiartă bine, mămăliga trebuie să stea pe foc în jur de 30, chiar 45 de minute;
  • nu aşteptă ca apa să înceapă să clocotească foarte mult, ca să pui faina. În caz contrar, se vor forma cocoloaşe;
  • făina trebuie turnata în ploaie, pentru a nu se forma cocoloaşe, dar nici pentru a nu se lipi de fundul ceaunului;
  • dacă foloseşti faină de la moară, lasa faina să fiarbă cu un sfert de oră mai mult decât dacă ai folosi făina din comerţ;
  • ideal este să răstorni mămăliga pe un tocător de lemn, nu în farfurie. De ce? Pentru că, în loc ca vaporii de apă să se îmbibe în mămăligă, ei să fie absorbiți de lemn;
  • în loc de apă sau de lapte, poți pune și zer;
  • teoretic, la o cană de făină de porumb se folosesc 4 căni de apă. Dacă însă preferi o mămălgă mai moale, proporția e de 1 la 2.

De ce să consumi mămăligă? Pentru că are un aport bogat de vitamine. Este recomandată mai ales persoanelor cu probleme pulmonare sau cu anemie. Mămăliga românească e mai densă decât polenta italiană.





Adauga un comentariu