Culinar

Cea mai bună varză călită la cuptor: Rețeta tradițională a bunicii

Publicat: 27 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai bună varză călită la cuptor Rețeta tradițională a bunicii
De obicei, bunica pregătea varza călită la cuptor cu carne

Bunica este o mare amatoare de varză călită, știind o mulțime de rețete ea pregătea cea mai bună varză călită la cuptor. De cele mai multe ori, bunica pregătea varza călită împreună cu afumătură și roșii. Acest deliciu pregătit după rețeta bunicii este un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.

De obicei, bunica pregătea varza călită la cuptor cu carne, afumătură sau din cârnați de casă. În zilele de posta bunica pregătea varza și fără carne, fiind extrem de gustoasă. Această mâncare este extrem de ușor de preparat, fiind nevoie de un efort minim și de ingrediente pe care le are orice gospodină. Chiar și cele mai tinere și începătoare gospodine pot pregăti acest deliciu nemaipomenit.

Pentru a se asigura că varza călită la cuptor va avea un gust desăvârșit, bunica era atentă când punea varza la murat să adauge toate ingredientele necesare ca aceasta să nu facă „floare”.

varza calita la cuptor cu mamaliguta si piper iute
După o oră și un pic, bunica scotea tava cu cea mai bună varză călită la cuptor pentru a o servi întregii familii

Cea mai bună varză călită la cuptor: Care erau pașii pe care îi urma bunica

Bunica mereu spunea că varza călită este extrem de bună, însă pregătită la cuptor este și mai bună. Această modalitate de a găti varza este foarte sănătoasă, fiind potrivită și persoanelor care țin o cură de slăbire. Bunica prepara extrem de des această mâncare, știind că este preferata întregii familii.

Pentru a pregăti cea mai bună varză călită la cuptor, bunica avea nevoie de varză murată cât pentru toată familia, carne de porc sau cârnați de casă. Uneori bunica adăuga atât pulpă de porc cât și cârnați afumați de casă. Cu siguranță ceapa era nelipsită din pregătirea acestui deliciu. Iar pentru condimentare, bunica folosea sare, piper și chimen.

Pentru a obține acea aromă care învăluia toată casa, bunica adăuga în varza călită la cuptor câte un pic de cimbru uscat și mărar adunat din grădină și ulterior uscat. Uneori, bunica adăuga și mărar proaspăt. Iar pentru sucul uimitor de delicios a verzei călite la cuptor, bunica folosea suc gros de roșii conservat de ea vara.

varza calita la cuptor cu o pulpa de rata pe o farfurie
Pentru a pregăti carnea, bunica o prăjea pe o tigaie bine încinsă cu o lingură de ulei

Cum pregătea bunica varza călită la cuptor: Secretele din bucătăria ei

Pentru a pregăti cea mai bună varză călită la cuptor, bunica urma câțiva pași. Importantă era și varza folosită, ea niciodată nu adăuga conservant la varza murată pentru a nu strica gustul natural al acesteia. Întâi de toate, ea tăia fâșii varza murată, după care o săra puțin dacă era nevoie. De asemenea, pentru a obține o varză călită foarte gustoasă, bunica avea mereu grijă cum păstra varza. Din moment ce observa că zeama de la varză începe să se băloșească, ea se folosea de anumite trucuri pentru a salva deliciul pentru iarnă.

Următorul pas făcut de bunica în pregătirea verzei călite la cuptor era curățarea și mărunțitul cepelor. După ce toate ingredientele erau pregătite, bunica le așeza cu mare grijă în tava pentru copt. Din moment ce varza și ceapa erau gata de copt, bunica le condimenta foarte bine. Întâi de toate presăra varza cu cimbru, după care punea și o linguriță de chimen peste aceasta. Următorul era mărarul uscat.

După ce varza era condimentată foarte bine, bunica o amesteca cu mânuțele ei, stropind amestecul cu 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Ultimul pas era adăugarea sucului de roșii peste varza și ceapa condimentată.

varza calita la cuptor cu un piper iute
Această modalitate de a găti varza este foarte sănătoasă

Cum pregătea bunica carnea pentru cea mai bună varză călită

Atunci când bunica folosea mai multe tipuri de carnea, ea le tăia cubulețe la fel ca și în cazul verzei călite după rețeta moldovenească. Însă cârnații de casă erau tăiați rondele. De asemenea, bunica nu amesteca carnea împreună cu cârnații de casă. Cei din urmă erau puși deoparte, separat de carnea de porc.

Pentru a pregăti carnea, bunica o prăjea pe o tigaie bine încinsă cu o lingură de ulei. Ea prăjea cu mare atenție carnea pentru varza călită, întorcând-o mereu când pe o parte când pe cealaltă. De asemenea, bunica ținea carnea pe foc până când nu o vedea rumenită complet.

Din moment ce carnea era gata, bunica adăuga sare și piper negru măcinat. Ulterior, adăuga și cârnații de casă, amestecând totul foarte bine. Bunica niciodată nu prăjea carnea până aceasta era moale. Ea adăuga bucățile de carne lângă varză și le punea în cuptor.

După o oră și un pic, bunica scotea tava cu cea mai bună varză călită la cuptor pentru a o servi întregii familii. Deliciul arăta extrem de apetisant, sucul de roșii lăsând o zeamă ce înmuia extrem de bine carnea și cârnații, oferindu-le o aromă nemaipomenită. De asemenea, pe parcursul coacerii în cuptor, bunica era atentă dacă nu a scăzut apa. În cazul în care observa că lichidul este mai puțin, ea completa cu o cană de apă caldă, obținând un deliciu extrem de bun.

varza calita la cuptor intr-o tava
Bunica este o mare amatoare de varză călită
Adauga un comentariu