Evenimente culturale

Cea mai frumoasa traditie de Sarbatorile de iarna 2018

Publicat: 23 dec. 2018
3

SARBATORI DE IARNA Aproape 2.000 de invitati, printre care si numerosi turisti, au participat, sambata, la evenimentul "Craciun in Maramures", gazduit de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare.

SARBATORI DE IARNA Inca de la primele ore ale diminetii, strazile si aleile care duc spre Muzeul Satului au devenit neincapatoare, turisti, localnici dar si invitati din mai multe localitati ale judetului Maramures indreptandu-se spre muzeu, pentru a participa la cea de-a X-a editie a evenimentului.

SARBATORI DE IARNA Timp de cinci ore, vechile case taranesti din muzeu au prins viata. Vizitatorii au putut urmari pregatirile de sarbatori, incepand cu impodobitul unei case, pana la pomana porcului si cozonacii coptii pe vatra, iar vinul si tuica au inveselit atmosfera.

SARBATORI DE IARNA Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures, Gabriel Zetea, a afirmat ca anul 2018 a fost unul extraordinar, iar momentul marcarii Centenarului ar trebui sa-i gaseasca pe romani mai uniti.

SARBATORI DE IARNA "Am trait impreuna un an extraordinar, Anul Centenarului, Anul Marii Uniri, a Unirii Transilvaniei cu Romania, a Unirii Maramuresului cu Romania. Si ne-am adus aminte in acest an, sper, de mari maramureseni, mari personalitati ale judetului nostru care acum 100 de ani s-au gandit ca trebuie sa se uneasca. Sa se uneasca intre ei, in primul rand, sa si lase deoparte orgoliile personale si proiectele personale ale fiecaruia pentru un gand, pentru Unire. Au realizat acest lucru tocmai pentru ca au fost uniti. In acest an am sarbatorit acest lucru, Unirea! Astazi din pacate, societatea din Romania nu intelege ca puterea romanilor si a Romaniei sta in unitatea noastra a tuturor. Daca suntem uniti si ne propunem cu adevarat proiecte de tara, impreuna o sa le putem si realiza", a declarat Gabriel Zetea.

SARBATORI DE IARNA De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiaga, a remarcat in cuvantul sau faptul ca evenimentul "Craciun in Maramures" este promovat ca destinatie in calendarul Organizatiei Mondiale a Turismului.

SARBATORI DE IARNA "Sunt bucuros si onorat sa fiu la acest eveniment (…) si sa multumesc echipei CJ Maramures pentru includerea evenimentului pe agenda Organizatiei Mondiale a Turismului, astfel ca destinatia Maramures o sa intre intr-o competitie de top la nivel international. Turismul este un sector foarte important al economiei national, iar judetul Maramures performeaza si are cele mai mari cresteri la nivel national (…) Anul acesta, in Maramures avem trei noi statiuni de interes local, Oncesti, Barsan si Botiza, iar Borsa a devenit statiune de interes national. Saptamana aceasta, primaria orasului Borsa a depus la minister proiectul 'Telegondola si partie olimpica de schi', in valoare de 108 milioane de lei, iar dupa ce va fi analizat, anul viitor sa semnam un contract de finantare" a spus Bogdan Tomoiaga.

SARBATORI DE IARNA Turistii, localnicii dar si invitatii din tara si strainatate au trecut pe la toate casele din Muzeul Satului pentru a asculta colinde, a admira traditii si a gusta din preparatele special pregatite de gospodine. O parte dintre invitati au fost preocupati sa vada cum se pregatesc preparatele din carne de porc, iar apoi s-au infruptat din jumari, caltabosi si carnati, delicatese care, pentru o mai buna digestie, au fost "ajutate" de un pahar de palinca.

SARBATORI DE IARNA La eveniment au mai fost prezenti prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Dragos Titea, parlamentari, primari din judet si invitati ai acestora.

SARBATORI DE IARNA Evenimentul "Craciun in Maramures" este organizat de CJ Maramures si Visit Maramures, in colaborare cu mai multe primarii din judet, avand ca scop promovarea satului maramuresan ca destinatie turistica in perioada sarbatorilor de iarna.

Adauga un comentariu