Curiozitati

Cea mai ingusta strimtoare intercontinentala

Publicat: 08 feb. 2012
9

Bosfor (Karadeniz Bogazi), este cea mai îngusta strîmtoare maritima intercontinentala; uneste Marea Neagra cu Marea Marmara (Marmara Denizi), avînd o lungime de cca 30 km si o latime de 660 – 3 300 m; separa continentul Europa (Pen. Balcanica) decontinentul Asia (Pen. Asia Mica); latimea min. o prezinta în partea sa centrala (Rumeli Hisari). La origine a fost o vale fluviatila invadata în cuaternar de apele marine; în prezent acest brat maritim, cu o istorie zbuciumata, are adâncimi cuprinse între 33 m si 80 m si asigura un schimb de ape cu salinitate diferita între cele doua mari : din Marea Neagra trec anual cca 325 km3 apa cu salinitate scazula (18%) prin curentul de suprafata al strîmtorii, în timp ce la adîncime trece în sens invers un volum de 175 km3 apa cu salinitate ridicata (38%).

Pe malurile B. a înflorit capitala Imperiului Bizantin (Constantinopole) si apoi a Imperiului Otoman (Istanbul). În prezent (din 1973) peste B. s-a arcuit un zvelt pod rutier care faciliteaza mult legaturile Europei ci Orientul Apropriat.

Seil Sound (Strathclyde), este cea mai îngusta strîmtoare marina cunoscuta pe glob (6 m), situata în NV Marii Britanii (Scotia) si separând ins. Seil de ins. Marea Britanie (Great Britain).

Adauga un comentariu