Curiozitati

Cea mai lunga stramtoare maritima din lume – Tatarskii Proliv

Publicat: 08 feb. 2012

Tatarskii Proliv (Stramtoarea Tatara), este cea mai lunga stramtoare maritima (800 km). Stramtoarea separa ins. Sahalin de continentul asiatic si uneste Marea Ohotsk = Ochotskoje More (N) de Marea Japoniei (S). Mai îngusta în partea sa nordica (cca 40 km), în zona de varsare a fluviului Amur (limanul Amurului), strîmtoarea ajunge în partea de S, la contactul cu Marea Japoniei, la cca 110 km. Adancimea medie este de 60 m; în timpul iernii sectorul de N este prins de gheturi, iar vara temperatura apei atinge 11 – 12 °C. Tarmurile sunt mai accidentate spre S si mai domoale spre N. Localitati mai importante, porturi pe malurile str. Tatare; sunt : Alexandrovsk- Sahalinki; Lesogorsk, Sovetskaia Gavani, Uglegorsk.

Numele de tatari a fost folosit de europeni pentru diverse popoare din interiorul Asiei si Asia de Nord. Deoarece puterea Manciuriei era în crestere în 1644, numele de „tatari” a fost folosit pentru locuitorii din Manciuria (si Mongolia) care au fost cunoscuti pentru europeni ca „tatarii chinezi”. În consecinta, atunci când La Pérouse a cartografiat strâmtoarea în 1787 el a denumit-o Strâmtoarea Tatara.

În Japonia, strâmtoarea este numita dupa Mamiya Rinzo, care a calatorit prin strâmtoare în 1808.

Vanino un port important din Strâmtoarea Tatara. Pe hartile din Rusia, sectiunea cea mai îngusta din strâmtoare (la sud de gura Amurului) se numeste „Strâmtoarea Nevelskoy”, dupa amiralul Gennady Nevelskoy, care a explorat zona în 1848. Numele de Strâmtoarea Tatara este rezervat pentru cea mai mare sectiune a strâmtorii, la sud de Strâmtoarea de Nevelskoy.loading...

Adauga un comentariu