Actualitate

Cea mai mare afacere imobiliara a anului – FOTO

Publicat: 06 iul. 2011

@ In urma cu aproximativ o saptamana, familia princiara Sturdza a vandut cu 18,8 milioane de euro cele 5.418,1 hectare de padure pe care le detinea pe raza comunelor Popesti, Dumesti, Madarjac si Horlesti @ Cumparatorul este o sucursala din Romania a unei firme din Germania, respectiv SC Prokon Hit Timber SRL @ Contractul de vanzare – cumparare s-a incheiat la biroul notarului Ioana Popescu Tariceanu, sotia fostului prim-ministru @ Notarul a incasat un comision de 100.000 de euro de pe urma acestei tranzactii @ Coincidenta sau nu, familia Sturdza a primit titlul de proprietate pentru cele 5.418 de hectare de padure in anul 2007, cand Tariceanu era seful Executivului

Cea mai mare afacere imobiliara a anului din judetul Iasi. Sau poate din Romania, daca se iau in calcul suprafata bunului imobil tranzactionat si suma platita pentru achizitionarea respectivei proprietati. In urma cu aproximativ o saptamana, mai exact pe data de 28.06.2011, mostenitorii familiei Sturdza au vandut cele 5.418,1 de hectare de padure pe care le detineau pe raza comunelor Popesti, Dumesti, Madarjac si Horlesti, incasand nici mai mult nici mai putin decat 18,8 milioane de euro. Mostenitorii vanzatori sunt: Elena Sturdza, domiciliata in Bucuresti, Mihai Sturdza, domiciliat in Bucuresti, Dimitrie Sturdza, domiciliat in Elvetia, Dimitri Sturdza, domiciliat in Franta, Ioan Eric Sturdza, domiciliat in Elvetia, si Gheorghe Sturdza, domiciliat in satul Ruginesti, din comuna Hangu, judetul Neamt. Printre vanzatori apare si reprezentantul familiei Sturdza in judetul Iasi, omul de afaceri Neculai Bujor, cu suprafata de 102 hectare de padure. In plus, pe lista vanzatorilor este trecut si un anume Florin Marius Pavel, din Brasov, cu 80 de hectare de padure.
Cumparatorul, care a platit 3.500 de euro pentru fiecare hectar de padure, este sucursala unei firme germane din Romania, respectiv SC Prokon Hit Timber SRL. „Intr-adevar, s-a decis aceasta vanzare, dar prea multe amanunte nu putem oferi deocamdata. Pentru ca toti au hotarat sa vanda, m-am decis sa vand si eu ce aveam. Cumparatorul este din Germania si asta nu poate fi decat bine. Vor avea grija de padure, o vor amenaja si o vor ingriji cum trebuie. Germanul face treaba germana. Nu ne facem griji”, a declarat ieri Neculai Bujor, reprezentantul familiei Sturdza.

Ce s-a vandut

Desi este impartita in mai multe tarlale si parcele, iar suprafata se afla pe teritoriul mai multor comune, cele 5.418 de hectare de padure se afla intr-un corp de cladire compact. Astfel, s-au vandut urmatoarele parcele de padure: 16,3 hectare la Dumesti, 2.233 ha la Madarjac, 163,5 hectare la Horlesti, o alta tarla de 503,2 ha la Dumesti, 539 hectare la Popesti, inca o tarla de 539,1 hectare la Madarjac si o parcela de 6,32 hectare in aceeasi comuna. De asemenea, s-a mai vandut o tarla de 362,8 hectare la Dumesti, inca o tarla de 770,1 hectare la Popesti si inca 102,3 hectare la Madarjac. In total, dupa cum s-a mai precizat, s-au scos la vanzare 5.418,1 hectare. „S-a vandut cam o treime din suprafata administrata de Ocolul Silvic Podu Iloaiei. Ocolul Silvic Podu Iloaiei are in administrare 16.000 hectare, iar familia Sturdza a vandut 5.418 de hectare. Cand am aflat ca este scoasa la vanzare, am vrut s-o cumparam noi pentru statul roman. Dar ni s-a transmis de la Bucuresti ca nu sunt fonduri. Acum se pune problema cum va pazi noul proprietar aceasta suprafata mare. Noi avem personal specializat la Ocolul Silvic”, a spus Valentin Clain, directorul Directiei Silvice.

Bani s-au dat si la Tariceanu

Coincidenta sau nu, contractul de vanzare – cumparare a fost parafat la cabinetul notarial al Ioanei Popescu Tariceanu, sotia fostului prim-ministru. O alta coincidenta, Ioana Popescu Tariceanu a intrat in Uniunea Nationala a Notarilor Publici chiar in luna noiembrie 2007, cand familia Sturdza primea titlurile de proprietate pentru suprafata de 5.418 de hectare. Astfel, pentru aceasta suprafata de padure, familia Sturdza a primit patru titluri de proprietate, cu urmatoarele numere: 456.000/21.11.2007, 488.000/21.11.2007, 476.000/21.11.2007 si 514.000 din aceiasi zi. Familia Sturdza a primit titlul de proprietate de la Prefectura judetului Iasi chiar in perioada in care pe functia de prim-ministru se afla Calin Popescu Tariceanu. Acum, pentru ca a parafat la sfarsitul lunii trecute aceasta tranzactie intre mostenitorii familiei Sturdza si firma SC Prokon Hit Timber SRL, Ioana Popescu Tariceanu a incasat un onorariu de 100.000 de euro.

Partea lui Bujor

In ceea ce priveste aparitia lui Neculai Bujor, se poate usor trage concluzia ca acesta a fost recompensat deoarece a facut nenumarate eforturi pe langa autoritati pentru ca familia Sturdza sa-si recapete proprietatile. De altfel, el este cunoscut ca un apropiat al liderilor locali ai PNL. Avand in vedere ca Neculai Bujor a vandut, potrivit contractului de vanzare – cumparare mentionat mai sus, suprafata de 102 hectare de padure, partea sa din aceasta afacere este de 357.000 de euro. Neculai Bujor si-a ridicat o casa in comuna Popesti, unde se afla unul din castelele retrocedate familiei Sturdza.

Comentarii
 • Stimate domnule redactor,
  Cred ca trebuie sa ai multe clase,promovate toate ca si „bac”-ul in acest an,pentru a sustine ca”cele 5*** hectare de padure se afla intrun corp de cladire” compact”.Halal stiutor in ale silviculturii.

 • Neculai Bujor om de afaceri? Sa povesteasca cum a fost cand l-au prins cu o haina de piele furata de la Metro. Dupa ce l-au fost retinut cei de paza, ii ameninta sa nu se ia de le ca a fost in Legiunea Straina si le face felul. Mare otreapa…..

 • CORUPTIE LA NIVEL INALT…
  CA TARICEANU ESTE UN ALT JEFUITOR A CEEA CE AM MAI RAMAS DE FURAT IN ROMANIA NU-I NICIO NOUTATE.
  SA VEDEM CE ZIC INSTITUTIILE ABILITATE DESPRE RETROCEDAREA IN SINE MAI INTAI SI, APOI, DESPRE BIROUL NOTARIAL AL TARICENCEI…

 • bai, asta ce-ti spui ziarist , esti rau intentionat ca sa nu spun … i di ot … si nu pentru ca ai pus padurea intr-un singur corp de … cladire. Avandu-ti in vedere lipsa de caracter, inteleg ca iti permiti sa acuzi insinuand ca s-au dat bani ptr. eliberarea acestui titlu … De dat in judecata… cred ca scapi si de data asta … astia sunt imunizati la muscaturile de fund. Daca vrei sa stii, de la unul care a participat atat la procesul de validare (in realitate, i s-a tras o teapa de vreo 3** ha! uite ca am spus-o public!!!) cat si la „scrierea” acelui titlu, cam un an jumate a durat eliberarea acelui titlu… tot din cauza ITRSV-lui Sv care, prin practici abuzive (nemaintalnite in alte parti ale Romaniei) blocheaza inca activitatea de eliberare a TP pentru paduri. Altul de pe aici, in locul printului Sturdza, se invartea si in secunada 2 avea si titlul. Altii se lupta prin instante si nu reusesc asta desi ingramadesc autoritaile cu amenzi sau daune cominatorii atat dictate de instantele romanesti cat si de CEDO …dar cum nu platesc din buzunarul propriu, pe „autoritati” le doare in ** doar plateste statul, dupa ce aduna impozitele de la fraieri. De ar trebui sa scrii… daca vrei subiecte (tu sau altii)… sa ma cautati in 2 saptamani.

  • Mars ma securistule ca-n toata Moldova copiii batranilor inca lupta prin instante pentru terenurile lor furate si vandute de primari si alte otrepe ca tine.

 • Ce mai reprezinta familia Sturdza pentru romani?..aducem iar boierii?..mai ca prosti mai sintem!..se spune ca sint foarte bogati,in special dimitrie sturdza,are mari averi prin Elvetia,..ce dracu’mai cauta in Romania?..a prostit populatia cu niste ajutoare,dupa care hai fratilor sa refacem mosiile iar prostimea sa fie viitorii sclavi!..a revendicat padurile,apoi le-a vindut la un german,…adica padurile,bogatia tarii va pleca peste granita gratis..Acum este o alta perioada istorica,sint alte necesitati pentru romanii de acum,nu improprietarirea boierilor era cea mai mare urgenta.De prosti ce sintem ne vind GOLANII bagati in tot felul de caracatite.

 • ptr.sorinake… pentru stiinta ta …dom’ Bojor a promis o cafea (dar n_a mai ajuns…) ptr. ca am lucrat la documentatia aferenta titlului cateva nopti la rand deci, in afara programului, ca nu era treaba mea ci, a primariilor. In schimb, daca te referi la STATUL roman, pentru care lucram atunci,nu mi-a facut statuie ca m-am zbatut de i-au ramas vreo 6 mii ha (desi, conform legii trebuiau retrocedate, inclusiv alea vreo 3 sute de la Sturdza, devoalate doar astea public, fiind numai putin suparat pe fostii colegi)… stiu … luam salar… vreo 2 mii ron … si fara sporul legal de 5zeci% care-l luau in schimb, de-a moaca, multi contopistii de prin primarii…ca lucrau la fond funciar cu… valori mari…iar legat de apelativul tov. … eram inca elev prin ‘*9.

 • Nemtii o sa aiba grija de padure, asa e…o sa aiba grija sa o exploateze bine…cel putin imoral, gestul familiei Sturdza de a vinde…pe langa terenurile agricole, vanzarea padurilor subtiaza si mai mult, pe viitor posibilitatea romanilor de a trai bine in tara lor. nu stiu cat din valoarea adaugata produsa de nemti se va intoarce catre comunitatile locale din zona…dar asta e procesul de colonizare. pacat… bafta nemtilor si rusine smecherilor…

Adauga un comentariu