Actualitate

Cea mai mare avere din Iasi infierbanta justitia. Cine castiga lupta intra in topul celor mai bogati romani

Publicat: 29 oct. 2014
1

@ Proprietatile valoreaza zeci de milioane de euro @ Au fost studiate sute de documente, iar situatia inca nu s-a lamurit @ Batalia in justitie dureaza de peste 4 ani

Au trecut 4 ani de cand a demarat in justitie batalia pentru impartirea celor mai valoroase proprietati din judetul Iasi, iar disputa este departe de a fi transata. In contextul in care cel mai mare dosar de coruptie izbucnit in ultimele zile la nivel national, cel in care a fost arestat Viorel Hrebenciuc, se refera la retrocedarea unei suprafate de peste 40.000 hectare de padure se cuvine sa reamintim ca si in judetul Iasi se insista pe restituirea unei suprafete uriase de fond forestier in conditiile in care mai multe voci sustin ca cererea nu este deloc indreptatita. Disputa vizeaza retrocedarea a cateva mii de hectare de padure in numele familiei de boieri Fischer, unii dintre cei mai bogati din Moldova pana la instaurarea regimului comunist.

Reamintim ca Rascoala de la 1907 a izbucnit la Flamanzi pe domeniile familiei Fischer. Ultimul mostenitor al familiei Fischer este Anisia Sebastiana Fischer cea care in urma cu circa 10 ani a inceput demersurile pentru a recupera averea familiei. A revendicat aproape 7.000 de hectare de padure si cladiri. A obtinut circa 1.400 hectare padure pe raza comunei Tibanesti si 1.157 hectare pe raza comunei Siretel. Acum se zbate sa obtina dreptul de proprietate pentru o suprafata de 3.776 hectare de padure situata pe raza comunei Deleni. Una dintre aceste cereri de retrocedare a fost dezbatuta recent in paginile cotidianului BUNå ZIUA IASI in articolul cu titlul „Povestea necenzurata a unei mega-afaceri! Cel mai mare scandal de coruptie al momentului loveste si la Iasi!”, publicat in data de 21 octombrie a.c. Cu aceasta ocazie s-a aratat faptul ca Anisia Fischer a obtinut la Tribunalul Covasna o hotarare favorabila data de aceiasi doi judecatori pe care DNA a vrut sa-i aresteze in dosarul lui Hrebenciuc: Gabriel Uta si Andras Ordog Lorand.

Are dreptul sa mosteneasca padurea?

Deoarece Comisia judeteana de fond funciar, autoritatile comunei Deleni si Directia Silvica Iasi au refuzat restituirea celor 3.776 hectare, deoarece Anisia Fischer nu a prezentat documente care sa demonstreze dreptul de a-i fi retrocedata aceasta suprafata, disputa s-a mutat la Judecatoria Harlau. Procesul la Judecatoria Harlau a demarat in anul 2010 si nu a fost finalizat nici astazi avand urmatorul termen pe 13 noiembrie. Initial, procesul a fost deschis de omul de afaceri Ioan Zapodeanu care cumparase drepturile succesorale de la Anisia Fischer. Acesta a renuntat insa la actiune dupa ce a ajuns la concluzia ca Anisia Fischer nu avea dreptul sa intre in posesia celor 3.776 hectare.

Citeste si: Povestea necenzurata a unei mega-afaceri! Cel mai mare scandal de coruptie al momentului loveste si la Iasi! FOTO

Anisia Fischer nu a renuntat insa la proces si daca nu se prezinta personal la Judecatoria Harlau trimite un reprezentant sau un avocat. Pe aceeasi pozitie se situeaza si Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni care sustine in continuare ca nu exista o baza legala pentru retrocedarea acestei paduri. „Atata timp cat nu exista documente legale care sa justifice aceasta retrocedare nu putem sa restituim nimic. Nu exista validare din partea comisiei judetene de fond funciar si nici nu s-a obtinut o hotarare judecatoreasca. Nu s-a facut dovada cu acte ca Anisia Fischer poate primi aceasta padure”, a spus Dumitru Prigoreanu.

Padurea a fost gajata la banca

Din documentele depuse la dosar in cei 4 ani de procese reiese ca padurea nu a apartinut strabunilor Anisiei Fischer, ci unei societati comerciale la care acestia au fost actionari in perioada interbelica. Ori Anisia Fischer a depus cererile de retrocedare indicandu-i ca autori (fosti proprietari) pe strabunii sai Froim Fischer, Carol Fischer, Iancu Fischer etc.

Astfel, din familia Fischer, primul proprietar al padurii a fost Froim Fischer care ar fi cumparat-o de la familia de boieri Ghica din Deleni. Conform unor documente depuse la dosar in anul 1921, Froim Fischer a cedat padurea catre societatea anonima forestiera Froim Ficher&Co. Transferul s-a facut printr-un act de cesiune autentificat de Tribunalul Iasi cu nr. 754 din 21.02.1921. În schimbul acestei cesiuni, Froim Fischer a primit la momentul semnarii actului de cesiune suma de 2.100.000 lei, conform propriei declaratii inserate în act. La data de 18 august 1940, Froim Fischer&Co si-a modificat denumirea in Forestiera Deleni.

Faptul existentei padurii Deleni în proprietatea societatii Forestiera Deleni este confirmat si de Recensamântul Agricol si al Populatiei din 25 ianuarie 1948. Conform acestui recensamant Forestiera Deleni apare ca fiind proprietarul unei suprafete de 3.655 ha. De asemenea, la dosar au mai fost depuse documente care arata ca in anul 1948 Forestiera Deleni a gajat padurea pentru un credit obtinut de la Societatea Civila de Credit Funciar. Prin urmare, padurea nu poate fi mostenita de Anisia Fischer. Aceasta poate fi revendicata cel mult de mostenitorii fostilor actionari de la Forestiera Deleni. De-a lungul timpului mai multe persoane au incercat sa puna mana pe aceasta proprietate in calitate de mostenitori ai actionarilor Forestiera Deleni desfiintata in jurul anului 1952. Acestia nu au putut dovedi cu documente ca sunt mostenitori ai actionarilor si implicit ai patrimoniului fostei societati si nu au putut lua padurea desi au depus la instantele din Iasi si din tara mai multe cereri in acest sens.

Comentarii
  • bai debil florin37,asta nu este loc de munca,esti un tepuitor care vrea sa profite de pe urma unor fraieri sau unor amarati,******** alterata ce esti

Adauga un comentariu