News Flash:

Cea mai mare investitie aruncata pe apa sambetei

30 Ianuarie 2001
891 Vizualizari | 0 Comentarii
•Simirad da cu piciorul la 62 milioane USD •Banii urmau sa fie acordati de Uniunea Europeana pentru proiectele de mediu •Orasul nu va dispune de o groapa de gunoi ecologica •RAJAC va pierde sprijinul organismelor financiare europene

Disputa intre primarul Constantin Simirad si PDSR, desfasurata ieri in sedinta Consiliului Local, a creat premisele pierderii de catre orasul Iasi a doua finantari externe in valoare totala de 62 de milioane USD. Banii respectivi ar fi provenit de la BERD si Comunitatea Europeana pentru dezvoltarea proiectelor de mediu. Consilierii locali, uitand de adevaratul scop al numirii lor in cadrul administratiei locale, au spulberat iesenilor posibilitatea de a-si vedea indeplinite realizarea unor modernizari care sa permita asigurarea unor servicii publice superior calitative cu cele prestate in prezent.

Iasul nu va avea groapa de gunoi ecologica

Schimbul de replici, catalogat drept dur si neproductiv de catre ambele tabere, a inceput cand consilierii liberali si PDSR s-au opus insusirii de catre Consiliul Local a unui protocol incheiat intre Primaria Iasi si firma Kolal Environment (SOPARFI) Luxemburg pentru realizarea unei gropi de gunoi ecologice. In urma insusirii protocolului, municipalitatea si firma Kolal Environment (SOPARFI) Luxemburg ar fi constituit o societate mixta, cu capital public-privat, care ar fi construit si exploatat groapa de gunoi ecologica. Potrivit protocolului, durata initiala a contractului de concesionare ar fi fost de 10 ani. Participarea Primariei Iasi la capitalul social al societatii era prevazuta intr-o cota de 60%, diferenta urmand sa fie acoperita de firma straina. Proiectul a fost estimat la 16 milioane USD, din care se prevedea o finantare ISPA cifrata la 75% din valoarea investitiei. Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, si consilierul liberal Dan Carlan au subliniat "subtirimea" documentatiei de care a dispus primarul Constantin Simirad atunci cand a semnat protocolul cu firma Kolal Environment Luxemburg. In replica, primarul Constantin Simirad a argumentat utilitatea proiectului unei gropi de gunoi ecologice, subliniind ca, in judetele Bistrita si Timis, aceasta idee a depasit deja studiul de fezabilitate. Inversunarea cu care Gheoghe Nichita si Dan Carlan si-au sustinut punctele de vedere l-a determinat pe primarul Simirad sa-i catalogheze drept "doi Gigi - Contra". Ca prim efect al disputei, consilierii locali au inclinat, in majoritate, pentru stoparea proiectului de fezabilitate destinat gropii de gunoi ecologice.

RAJAC risca sa piarda sprijinul financiar al Comunitatii Europene

Starea tensionata creata de disputa intre grupurile de consilieri din PM si PDSR s-a mentinut si pe parcursul dezbaterii urmatorului punct pe ordinea de zi a Consiliului Local, respectiv la proiectul de hotarare privind insusirea si aprobarea contractului de imprumut intre RAJAC si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) precum si a contractului de garantie si asistenta a proiectului intre Consiliul Judetean, Consiliul Local si organismul financiar european. RAJAC a demarat, la inceputul lunii in curs, tratative cu BERD pentru obtinerea unui imprumut rambursabil in valoare de 12,5 milioane USD. Imprumutul solicitat de RAJAC reprezinta cota de cofinantare de 25% impusa de ISPA pentru dezvoltarea proiectelor de mediu. In cazul in care BERD va oferi regiei de apa-canal respectivul imprumut, ISPA va acorda un credit nerambursabil de 37,5 milioane USD. Imprumutul pe care dorea sa-l obtina RAJAC de la BERD trebuia sa fie garantat de autoritatile locale si nu de Executiv, asa cum s-a procedat la obtinerea unui credit anterior. Consiliul Judetean si Consiliul Local trebuiau sa garanteze, mai mult formal, ca RAJAC are posibilitatea sa ramburseze creditul pe care l-ar fi primit de la BERD. Principalul argument prin care primarul Constantin Simirad a barat avizarea proiectului in cauza a fost reprezentat de "dobanda inrobitoare pe care RAJAC a acceptat-o in negocierile cu BERD pentru obtinerea imprumutului". Dupa respingerea proiectului de catre Consiliul Local, Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, a declarat: "Este un semnal negativ pentru ISPA. Putem pierde sprijinul financiar al Uniunii Europene. Primarul Constantin Simirad s-a pretat la un joc politic ce nu sustine necesitatile comunitatii. Mi se pare ca este o escaladare a greselilor facute de administratia Simirad. Primarul nu a reusit sa aduca nici un ban pentru Iasi insa blocheaza o suma imensa destinata proiectelor de mediu. Derularea lor ar fi insemnat bani suplimentari la bugetul local si noi locuri de munca. Consecintele bararii proiectului vor fi nefaste pentru comunitatea locala. In cazul in care BERD va accepta totusi sa ne acorde creditul va creste dobanda. Vom pierde timp si bani. Pe viitor nu vom mai apela la primarul Constantin Simirad pentru ca nu doreste binele orasului. Vom face o sedinta extraordinara a Consiliului Local in care vom dezbate avizarea proiectului avansat de regia de apa-canal".
Catalin DUMITRESCU
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013379 (s)