National

Cea mai mare pensie din Romania: 12.000 de euro. Cum este posibil?

Publicat: 22 sept. 2018
1

Cea mai mare pensie platita de Casa Nationala de Pensii in aprilie 2018 depaseste 56.800 de lei brut, adica echivalentul a putin peste 12.000 de euro, si o incaseaza un magistrat pensionar, au spus oficialii institutiei exclusiv pentru ECONOMICA.NET. Un magistrat pensionar ia cea mai mare pensie civila (adica pensie platita de Casa Nationala de Pensii Publice) din Romania. Acesta a incasat o pensie de serviciu in valoare de 56.816 lei brut in aprilie 2018, au spus pentru Economica.net oficialii Casei Nationale de Pensii Publice.

Persoanele fizice si juridice din Romania cotizeaza obligatoriu cu suma de 53.207 lei la pensia de peste 56.800 de lei brut lunar a magistratului pensionar. Aceasta este cota de pensie care ii este platita lunar pensionarului de la bugetul de stat. In fapt, pensionarului i s-ar cuveni o pensie de 3.600 de lei pe luna, in baza contributiei sale la sistemul asigurarilor sociale de stat. Aceasta este cota de pensie platita lunar din bugetul asigurarilor de stat, adica partea din pensie care i se cuvine pensionarului, stabilita la fel ca pentru restul romanilor, in functie de cat a contribuit efectiv la sistemul asigurarilor sociale de stat.  Magistratii iau pensii speciale, reglementate prin Legea nr. 303 din 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Potrivit legii, judecatorii si procurorii cu cel putin 25 de ani vechime in magistratura beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in  cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.

Pensiile magistratilor sunt preponderent platite de la bugetul de stat.

De exemplu, in luna aprilie 3.485 de procurori si judecatori pensionati au incasat pensie de serviciu. Aproape 13.900 de lei brut este pensia medie a magistratilor pensionari in luna aprilie, arata datele publice ale Casei Nationale de Pensii. Din aceasta valoare, peste 12.700 de lei e suportata, in medie, pentru fiecare pensionar din magistratura, de la bugetul de stat. Luna aprilie este un exemplu reprezentativ in aceasta privinta. Economica a aratat in articolele sale despre acest subiect ca, de regula, pensiile magistratilor sunt platite intr-o proportie covarsitoare de la bugetul de stat si nu din bugetul asigurarilor sociale, adica in functie de contributia virata la pensie.
Comentarii
 • Ei poftim. Nu cred că e singurul cu ,,superpensie”. Dar ce a produs omul ăla toată viața pentru a avea asemenea pensie ? dar ce produce acum pentru a primi această pensie ? cacă aur pentru visteria țării ? câte pensii se pot plăti din suma aia ? muncesc alții în subteran la zeci, sute de metri adâncime și de intrat intră, dar de ieșit nu sunt siguri că vor mai ieși. Muncesc alții în secțiile de topitorie metal cu mii de grade lângă ei, curge metalul topit la câțiva metri de ei, iar atmosfera din secție e de IAD, nerespirabilă, simți că te sufoci și mori, câțiva au căzut în cazanele cu metal topit și s-au făcut pastă pe loc IAD. Muncesc alții la forjă, presaj, unde e un zgomot infernal și majoritatea care lucrează acolo rămân surzi, și exemplele pot continua. Muncesc pt a le face salarii și pensii uriașe trântorilor care au ,,frecat menta” o viață întreagă cu salarii mari, iar la pensie, au pensii uriașe. Noaptea minții.

   • Măi Jorea ,,geniu de Bahlui”. Ți-am mai zis băi rahat cu ochi, să nu te mai bagi în seamă cu comentarii de om cu schizofrenie paranoidă. Ce vlăduț ? ai luat-o razna ? dă-te în rahat cu nasul și nu mă mai ,,freca la icre”. Vizionează desene animate dacă nu ai treabă. Dacă vrei să dialogăm serios, e OK. Dar, dacă ai chef de ,,paranghelie”… găsețte-ți pe altul. Fii băiat deștept, că țara nu duce lipsă de prostani.

 • Olguța a vrut prin legea pensiilor pentru prostime sâ le mai scadâ pentru câ zice ea câ-s prea mari si ne prostește cu cite 50 de lei pe an ,-dar despre cei cu pensii nesimțite nu suflâ o vorbulițâ—–vorba comentariului lui SANDOKAN . In ziua de astâzi dacâ ești acoperit ai salariul mare și funcți de asemenea și pensie nesimțitâ câ rușinicâ nu mai existâ

 • Îi doresc sa se bucure de pensie si s-o foloseasca util pentru cura de citostatice si radioterapie anuală. Si sa împartă banii tot pentru același scop cu cei care au făcut posibilă o asemenea anomalie!

 • Pai daca astia si parlamentarii isi aproba pensiile, prin legi speciale, facute tot de ei cum sa nu aiba pensii nesimtite.
  Auzi pensie de 12.000 de euro pentru un fost director de puscarie,
  Sarmana tara, doar suntem un popor vegetal.

Adauga un comentariu