Actualitate

Cea mai mare tranzactie din Europa de Est depinde de vanzarea unei fabrici din Iasi: Milionarul Stefan Vuza cauta cu disperare sa faca rost de bani

Publicat: 24 sept. 2018

@ Omul de afaceri care controleaza SCR Group se afla intr-o criza adanca si cauta cu disperare sa faca rost de bani pentru cea mai mare tranzactie realizata in Europa de Est in acest an @ Privatizarea Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, pentru care Stefan Vuza a asigurat ca va plati 127 milioane de euro, are ca termen de plata data de 17 octombrie 2018 @ Pentru a face rost de bani, presedintele SCR Group a devalizat mai multe fabrici pana in prezent si incearca sa vanda tot ce exista la Iasitex SA si sa disponibilizeze personalul fara plata salariilor compensatorii @ Avand in vedere faptul ca majoritatea societatilor din grupul SCR au fost vandute pe bucati, iar terenurile, folosite in afaceri imobiliare, se prevede ca soarta combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi tot o afacere imobiliara

Cea mai mare tranzactie din Europa de Est realizata in acest an depinde in mod direct de fabrica de textile Iasitex SA. Omul de afaceri Stefan Vuza cauta cu disperare sa faca rost de bani pentru a achita la termen cele 127 milioane de euro prin care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai mari companii de stat care mai functioneaza in Romania.

Termenul limita de plata a fost fixat la data de 17 octombrie 2018, iar pana atunci, presedintele SCR Group a dat ordin echipei care se ocupa de obtinerea fondurilor sa scoata tot ce pot din Iasitex SA, fabrica despre care s-a anuntat deja ca isi va inchide productia si va disponibiliza personalul in viitorul apropiat.

Achizitia ar trebui facuta prin intermediul Chimcomplex Borzesti SA, o alta companie care face parte din grupul SCR. In urma cu aproape o luna, Directoratul General pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene si-a dat acordul privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA catre Chimcomplex Borzesti.

Astfel, a fost convocata o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor in cursul zilei de maine, prin care se incearca iarasi tranzactia unor actiuni intre Iasitex SA si firmele din grupul SCR, in asa fel incat Iasitex SA sa fie devalizata. Totodata, se forteaza inclusiv vanzarea unui teren de 15.000 mp aflat in proprietatea Iasitex SA.

Citeste si: Cladirea de birouri si terenurile Iasitex SA se vand cu 5 milioane de euro

"Aprobarea vânzarii, la cel mai mare pret obtinut, a activului teren în suprafata de 15.000 mp, situat în intravilanul Municipiului Iasi, loc. Tomesti, având nr. cadastral 11869/2, înscris în cartea funciara 36543 a localitatii Iasi. Împuternicirea Directorului General al Iasitex SA Iasi, sa negocieze cu diligenta, în numele si pe seama societatii, cu cele mai bune abilitati, a oricaror termeni si conditii privind vânzarea activului teren în suprafata de 15.000 mp, sa încheie contractul de vânzare-cumparare, sa stabileasca pretul si conditiile de plata, sa semneze si/sau transmita orice document ce trebuie întocmit si/sau expediat de catre Societate în legatura cu vânzarea activului în fata notarului public si a altor institutii", se arata pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din cadrul Iasitex convocata pe data de 26.09.2018.

Mai mult, se urmareste inclusiv majorarea fictiva a capitalului social al societatii prin emiterea unor noi actiuni, mai exact un numar de 898.437 actiuni noi, cu valoare nominala de 10,24 lei fiecare.

"Cele 898.437 actiuni noi cu o valoare nominala de 10,24 lei fiecare si cu pret de emisiune de 10,24 lei/actiune sunt oferite spre subscriere actionarilor inegistrati la DEPOZITARUL CENTRAL S.A la data de înregistrare, prin exercitarea dreptului de preferinta potrivit an. 216 alin. (l) din Legea 31/1990", se mai specifica pe ordinea de zi.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Concedieri masive la una dintre cele mai mari fabrici din Iasi: Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Combinatul Oltchim va avea aceeasi soarta ca restul firmelor din grupul SCR

Avand in vedere faptul ca majoritatea societatilor care fac parte din grupul SCR au fost devalizate rand pe rand si transformate in afaceri imobiliare, conform informatiilor din interior, se pare ca soarta Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi aceeasi.

Din zece companii care fac parte din grup, doar doua mai au productie, una dintre ele fiind Iasitex SA. Somes SA Dej, Uzuc SA Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom SA Cluj-Napoca, Caromet SA Cluj-Napoca, Contractoare SA Buzau si Inav SA au fost deja inchise. Din grup mai functioneaza doar Chimcomplex SA Onesti si Iasitex SA, insa cele doua fabrici se afla si ele in ultima perioada de functionare avand in vedere presiunile facute.

Toate deciziile in ceea ce priveste destinele acestor fabrici au fost luate din biroul AISA Invest SA Cluj-Napoca, cea de-a zecea firma care face parte din grupul SCR si care nu are activitate de productie.

Avand in vedere faptul ca mai toate fabricile controlate prin grupul SCR au fost devalizate rand pe rand, iar cele care mai rezista inca urmeaza sa aiba acelasi destin, este greu de crezut ca preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi urmata de continuarea activitatii de productie a combinatului, ci mai degraba de afaceri imobiliare.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

Vanzarile terenurilor de la Iasitex a bagat zeci de milioane de euro in conturile SCR

Din momentul preluarii fabricii de textile de catre omul de afaceri Stefan Vuza, mai bine de jumatate din cei peste 100.000 mp de teren au fost vanduti in scopuri imobiliare. Stefan Vuza, originar din Iasi, a platit 76 miliarde de lei vechi in 2003 pentru preluarea Iasitex SA, iar prin diverse metode controversate a primit o scutire de 11 miliarde de lei vechi din partea statului roman, asta cu conditia sa investeasca o suma de 5 miliarde de lei vechi la vremea respectiva. Investitiile nu au mai fost facute, insa din cei 2.450 de angajati cati lucrau la Iasitex SA in momentul preluarii de catre Vuza, in momentul de fata mai lucreaza doar 150 de salariati.

Citeste si: Conducerea Iasitex SA a respins tragerea la raspundere a milionarului Stefan Vuza

In anul 2007, o suprafata de 46.500 mp de teren care apartineau Iasitex SA a fost vanduta catre Green Plaza pentru suma de 28 milioane de euro, firma cu capital strain intentionand la vremea respectiva sa ridice un complex rezidential pe terenul respectiv, insa proiectul nu a mai fost demarat.

In anul 2016, o suprafata de 4.100 mp a fost vanduta catre magazinul de bricolaj Dedeman, iar alti 2.000 mp au fost vanduti catre Sit Travel, care a folosit mai departe terenul pentru deschiderea unor spatii comerciale pentru alti retaileri. Mai mult, in ultimii ani, au fost vandute utilaje perfect functionale din cadrul fabricii cu suma totala de 200.000 de euro.

Citeste si: Dezastru! Decizie finala! O mare fabrica din Iasi dispare. Sute de persoane isi pierd locurile de munca

In total, o suma de aproape 30 milioane de euro a fost obtinuta de Iasitex SA numai din vanzarea terenurilor, insa niciun leu din aceasta suma nu a fost directionata catre actionarii de drept, asa cum este SIF Moldova sau AAVAS, toti banii intrand in conturile firmelor controlate de Stefan Vuza.
In momentul de fata, Iasitex SA mai detine 66.000 mp de teren in zona Primaverii – Socola din municipiul Iasi, pretul estimativ in aceasta zona aflata in plina dezvoltare fiind de 200-250 euro/mp, mai ales avand in vedere deschiderea de noi cladiri de birouri.loading...

Comentarii
  • In fiecare vineri, zeci de basculante inmatriculate in Vaslui, cara porci sacrificati in judetele din sud pentru a fi ingropati in zona Vasluiului. De ex VS 05 DXH

  • Aveti derptate ce scrieti in articol …nimeni nu ia nici o masura ,poate deschide-ti o ancheta ,nu s-a dat nici un ban compensatorii la cei care ies la pensie

  • Jigodia asta securista o sa infunde puscaria cand se restabileste ordinea in Romania. O sa-i fie colegi toti securistii obositi care-l folosesc ca om de paie de ani de zile. Dar ce procurori sa ancheteze? Ce dividende a dat godacul asta de cand a pus gheara pe Iasitex? A facut tot posibilul sa sifoneze banii si sa vanda terenurile.

Adauga un comentariu