Eveniment-Social

Cea mai modernă bază de cercetare în arheologie pentru cultura Cucuteni, inaugurată mâine, 1 iulie 2020, de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași! (Exclusiv!)

Publicat: 30 iun. 2020
Universitatea
O nouă bază de cercetare în arheologie pentru cultura Cucuteni, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", din Iași

O modernă bază de cercetare în arheologie pentru cultura Cucuteni, inaugurată mâine, 1 iulie 2020, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași! Inițiatorul întregii acțiuni este rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Este vorba despre înființarea în localitatea Băiceni, din județul Iași, a unei stațiuni de cercetare arheologică menită a servi colectivelor de cercetare și studenților practicanți. Aceasta va funcționa ca bază de lucru, cazare și depozitare de unelte, echipamente și descoperiri arheologice, pe perioada săptăturilor și a altor cercetări de teren

O modernă bază de cercetare în arheologie pentru cultura Cucuteni va fi inaugurată mâine, 1 iulie 2020, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași. Pentru această bază de cercetare în arheologie pentru cultura Cucuteni, dedicată Școlii de Arheologie din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader a trimis o solicitare în martie 2020 către primarul localității Cucuteni, Pamfilică Brânză.
Se solicita trecerea imobilului reprezentând fostul sediu al școlii din satul Băiceni, comuna Cucuteni, în administrarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Solicitarea avea la bază intenția celei mai vechi instituții moderne de învățământ, prin Centrul de Cercetare ArheoInvest, din cadrul Departamentului Științe al Institutului de Cercetări Interdisciplinare, de înființare în localitatea Băiceni a unei stațiuni de cercetare arheologică menite a servi colectivelor de cercetare și studenților practicanți. Aceasta va funcționa ca bază de lucru, cazare și depozitare de unelte, echipamente și descoperiri arheologice, pe perioada săpăturilor și a altor cercetări de teren. În doar 3 luni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a reușit reabilitarea și modernizarea la baza de cercetare în arheologie.

Punerea în valoare a tradiției care leagă cercetarea culturii Cucuteni

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, arată că oportunitatea înființării acestei stațiuni în amplasamentul menționat vine din faptul că imobilul vizat – fosta Școală Băiceni, nefolosită – se află în proximitatea celebrului sit Cucuteni – Cetățuia.
Aici, recent, investigațiile non-invazive efectuate de echipa Centrului de Cercetare ArheoInvest au pus în evidență existența locuirii, în situl eponim. Asta, pe o suprafață mult mai mare decât cea cercetată acum 135, respectiv acum 50 de ani, cu multiple noi situații arheologice foarte interesante. Aceste descoperiri, alături de multe așezări cucuteniene, multe inedite, situate în zonă, asigură continuitatea unor cercetări arheologice sistematice ale universității pe termen mediu și lung, cu beneficii majore pentru cunoașterea aprofundată a numeroase aspecte legate de viața comunităților preistorice, creatoare a celebrei ceramici pictate.

„Am reușit, în doar 3 luni, să realizăm această bază de cercetare modernă în arheologie. O vom inaugura miercuri, 1 iulie 2020, de la ora 11:00, la Băiceni. Astfel, asigurăm continuitatea unor cercetări arheologice sistematice ale universității pe termen mediu și lung. Totul este legat de lunga tradiție care leagă cercetarea culturii Cucuteni, în general, și a sitului eponim, în special, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», reflectată și prin exponatele unice din muzeul nostru, prin activitatea profesorilor Mircea Petrescu-Dîmbovița, Marin Dinu, Nicolae Ursulescu, Victor Spinei, Attila Laszlo și alții”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Investiții de 3 milioane de euro în Platforma ArheoInvest a Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Având în vedere toate acestea, de reliefat este faptul că totul se va completa reușit cu activitatea Arheoinvest. Este numele platformei de formare și cercetare interdisciplinară în domeniul Arheologiei, creată de către Departamentul de Istorie al Universității „Cuza”. Acesta a fost fondată și condusă de vicepreședintele Academiei Române, profesorul universitar, istoricul și arheologul Victor Spinei, de la Facultatea de Istorie, din cadrul UAIC.

Munca sa de coordonare a fost realizată în colaborare cu conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, arheolog ce a dus mai departe toate acestea. Realizată în august 2006, Platforma de formare și cercetare interdisciplinară în domeniul arheologiei este o unitate de cercetare din cadrul Departamentului de Știinte al Universității „Cuza”.
Platforma Arheoinvest cuprinde 5 laboratoare intedisciplinare: arheologie aplicată și teoretică, geoarheologie, bioarheologie, arheofizică și laboratorul de investigare științifică și conservare a bunurilor de patrimoniu cultural. Acestea sunt înzestrate cu echipamente de investigare noi, în valoare de circa 3 milioane de euro.

„La Băiceni, cercetarea sistematică a culturii Cucuteni a demarat în jurul anilor ’60 ai secolului trecut. Am participat aici. Din păcate, vreme de mulți ani, totul a fost sistat. Aici au făcut cercetări în Arheologie mari profesori și arheologi. Am participat de foarte multe ori și este foarte bine că, acum, se realizează această bază de cercetare arheologică de către conducerea Universității «Alexandru Ioan Cuza», din Iași”, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu, reputat arheolog și profesor al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Adauga un comentariu