National

Cea mai multa energie regenerabila, produsa in judetul Constanta

Publicat: 06 ian. 2016
1

Judetul Constanta conduce detasat topul judetelor unde se produce cea mai multa energie regenerabila, cu o capacitate instalata de peste 1.639 de MW, urmat de Tulcea si Giurgiu, in timp ce la polul opus se situeaza judetele Salaj, Ilfov si Covasna, unde sunt mai putin de 10 MW instalati, potrivit unui document al Transelectrica. Judetul Constanta este campion la capitolul energie eoliana, aici fiind instalate turbine de 1.636 de MW, iar 3,5 MW sunt panouri fotovoltaice. Judetul vecin Tulcea a fost si el o atractie pentru turbinele eoliene. Din totalul capacitatilor instalate aici, 809 MW, eolienele reprezinta 796 de MW, iar restul este energie fotovoltaica. De altfel, Dobrogea este considerata zona cu cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei, ceea ce a si atras in Romania investitorii din acest sector.

Vezi si Cod galben de lapovita si polei

Potrivit Agerpres, clasamentul continua cu judetele, Giurgiu (193 MW), Prahova (188 MW), Galati (166 MW), Brasov (152 MW), Ialomita (142 MW) si Braila (110 MW). Restul judetelor au sub 100 de MW, dar cele mai putin reprezentate pe aceasta piata sunt judetele Salaj (4,7 MW), Covasna (6,4 MW), Ilfov (6,5 MW), Neamt (10,5 MW), Iasi (14 MW) si Harghita (14,3 MW). Transelectrica si cei opt operatori de distributie a energiei electrice din Romania au semnat pana in decembrie 2015 contracte de racord la retea pentru proiecte de energie regenerabila care totalizeaza 10.798 de MW, potrivit unui alt document al Transelectrica. Cele mai mari capacitati sunt cele de producere a energiei din surse eoliene, respectiv 7.521 de MW. Proiectele fotovoltaice care au contract de racord la retea au ajuns la 2.500 de MW, in timp ce hidrocentralele mici insumeaza 621 de MW. In plus, mai sunt capacitati de 139,9 MW pe baza de biomasa si de 16,7 MW pe biogaz care au deja contracte de racord la retea, precum si un mic proiect de 0,05 MW de energie geotermala.

Faptul ca aceste proiecte au contracte de racord la retea arata ca ele sunt fie in functiune, fie in stadiu avansat, dar acestea din urma nu inseamna neaparat ca vor fi toate finalizate. La finele lunii noiembrie a anului trecut, in sistem erau functionale capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalata totala de 5.127 de MW, potrivit datelor centralizate de Transelectrica. Astfel, in sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 103 MW. Anul trecut a fost caracterizat de o scadere a capacitatilor puse in functiune. Puterea instalata la finele lunii noiembrie era mai mica decat cea de la 31 octombrie, cand in sistem erau 5.180 de MW de energie regenerabila. La finele anului 2014, figurau in sistem capacitati de productie a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform Transelectrica. Producatorii de energie regenerabila primesc gratuit certificate verzi, pe care le vand pe o piata specializata, pentru un castig suplimentar fata de energia propriu-zisa. Aceste certificate verzi sunt platite de toti consumatorii din Romania, inclusiv de catre populatie, in factura finala la electricitate. Pentru 2016, cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrica, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern in sedinta din 30 decembrie. Cota pentru anul viitor este mai mare decat cea pentru 2015, care a fost stabilita la nivelul de 11,9%. Acest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 mentine impactul in factura consumatorului la nivelul utilizat in 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferand costuri nejustificate in factura, spun autoritatile. ‘In cazul in care se iau in calcul si acordurile pentru exceptare emise pana la sfarsitul anului 2015 (circa 7000 GWh) si ale anului 2016 (circa 1000 GWh, suplimentar fata de anul 2015), impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica neexceptati (populatie si IMM-uri) va inregistra o crestere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh’, potrivit unui comunicat al Executivului. Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are in vedere atingerea obiectivului national privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie in consumul final brut de energie si a fost stabilit in baza scenariilor transmise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vanzarii de certificate verzi de catre producatorii de energie electrica din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.

Adauga un comentariu