Eveniment

CEA MAI NEAGRA LUNA PENTRU LEU: Care sunt efectele deprecierii

Publicat: 29 iul. 2012

Leul s-a depreciat abrupt de la inceputul lunii. Moneda nationala a pierdut 3,6% in fata euro, peste 6,7% in comparatie cu dolarul si aproape 3,8% in fata francului elvetian. Practic, jumatate din pierderile inregistrate de leu de la inceputul anului in fata acestor valute s-au produs in luna pe care tocmai o incheiem.

Motivul este lesne de inteles. Criza politica din ultima luna i-a facut pe investitori sa fuga de leu si sa pariezeze pe deprecierea monedei nationale. Nici macar interventiile Bancii Nationale nu au mai reusit sa opreasca deprecierea monedei nationale care a doborat record dupa record.

Din cele 20 de sedinte valutare ale lunii iulie, in 10 dintre ele, leul a spart cate un minim istoric. Ultimul a avut loc pe 24 iulie, cand euro a ajuns la 4,64 lei, iar dolarul a depasit 3,83 lei.

Efectele deprecierii leului au inceput deja sa se simta. Peste 3,5 milioane de romani cu credite in valuta platesc deja rate mai mari. De exemplu la o rata lunara de 200 de euro, cresterea este de 58 de lei. Iar ratele sunt doar primul efect. Deprecierea leului in fata valutelor inseamna scumpirea alimentelor din import, facturi mai mari la telefonie, cresterea chiriilor, dar si scumpirea carburantilor, stiut fiind ca dolarul este valuta in care se tranzactioneaza combustibilii.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit