Retete de Pasti

Cea mai simpla si gustoasa reteta de paine de casa – Ca pe vremea bunicii – Ia sa o testezi si tu

Publicat: 23 mart. 2017
2

Marele avantaj al prepararii acestei paini este ca nu necesita framantare. E gata in numai 3 ore, si se coace usor mai ales intr-un vas ceramic termorezistent pirex. Painea ta aurie si crocanta o sa fie gata rapid.

Secretul este sa incepi prin a tine drojdia in apa calda cu zahar timp de 10 minute. Astfel painea devine mai pufoasa si creste mai mult.

Ingrediente:

2 cani de apa calduta
2 lingurite de sare
4 cani de faina
2 lingurite de drojdie uscata
2-3 lingurite de zahar
2 linguri de unt la temperatura camerei

Citeste si despre Reteta pentru cel mai bun cozonac! Vezi AICI cum sa-l faci pufos si bun!

Cantitatea necesara de faina este de 485 grame de faina, dar poti folosi si mai putina. Cel mai indicat este sa folosesti pentru coca o cana de faina graham si trei cani de faina alba. Dar mai intai incearca reteta cu faina obisnuita, mai ales daca este prima data cand coci paine in casa. Apoi poti experimenta mai usor cu diferite combinatii de faina.

Nu folosi apa fiarta pentru drojdie, ci calie. Apa clocotita compromite calitatea drojdiei! Poti folosi orice tip de drojdie. Tinuta la congelator, drojdia se poate pastra ani buni fara sa se strice. Si nu este nevoie sa activezi drojdie inainte de preparare, o poti folosi direct din ambalaj.

Mod de preparare:

Daca folosesti drojdie uscata la prepararea aluatului, dizolva putin zahar intr-un pahar cu apa si stropeste drojdia in apa indulcita. Nu amesteca drojdia, las-o pur si simplu sase inmoaie 10 minute. Într-un alt vas, amesteca faina cu sarea. Cand drojdia devine spumoasa, adauga faina peste amesteca bine.

Daca folosesti drojdie instant, amesteca direct faina cu drojdia, zaharul si sarea. Apoi adauga apa si mesteca bine.
Acopera vasul cu un prosop si tine-l la caldura. Lasa-l sa creasca aproximativ o ora. Daca vrei, poti accelera procesul bagand coca in cuptorul preincalzit la la 176 de grade Celsius. Nu este nevoie sa o tii la cuptor mai mult de un minut.

Preincalzeste cuptorul la 218 de grade C si pune putin unt la topit, apoi unge cu el doua castroane. Framanta putin coca si intoarce-o bine pe toate partile.
Foloseste doua furculite pentru a taia aluatul in doua parti egale, apoi transfera-l in cele doua castroane pregatite. Coca este foarte moale la acest pas, asa ca ai grija sa nu se prelinga peste margini.

Tine aluatul la crescut timp de 20-30 de minute la temperatura camerei. Poti trece la pasul urmator cand coca a crescut putin peste volumul vaselor.

Asaza castroanele cu painea in cuptor pe gratare separate si tine painea la copt timp de 15 minute la 190 de grade Celsius. Daca nu se rumeneste indeajuns dupa acest timp, mai coace-o inca 5 minute. Ungerea prealabila a vaselor cu unt va facilita scoaterea painii dupa coacere.

Tine painea la racit timp de 10 minute, apoi tai-o si serveste-o calda.

sursa: sanatatea





Adauga un comentariu