Actualitate

Cea mai tare petrecere cu VIP-uri din Iasi. Detalii exclusive

Publicat: 19 nov. 2015
1

@ Nimeni nu si-ar fi imaginat ca totul ar costa atat de putin! @ Este vorba de doar cateva mii de euro @ Locatia este una extrem de exclusivista @ Inclusiv VIP-uri de pe plan local, cat si din tara au fost prezente @ Totul s-a lasat cu momente spectaculoase, presarate de clipe senzationale

Oamenii cu bani din Iasi, dar si cei din tara, ar crede ca asa ceva nu este credibil! Totusi, paradoxal, daca cineva si-ar dori sa inchirieze pentru un eveniment privat Sala Mare a Teatrului National (TNI) Vasile Alecsandri, costurile ar fi infime.

„In general, sumele efective de inchiriere a locatiei variaza intre 3.500 si 8.500 lei. Asta efectiv ca bani platiti pentru rezervarea Salii Mari. Mai apoi, in functie de ceea ce doresc sa organizeze persoanele interesate si cu respectarea faptului ca vorbim de o cladire de patrimoniu national, costurile includ tot ceea ce inseamna utilitatile, anume lumina, curatenia sau angajatii care ar trebui sa asigure toate acestea… Mai departe, daca se doresc costume, o garderoba sau deschiderea altor spatii adiacente Salii Mari, totul trebuie platit. Aici vorbim inclusiv de pompierii care trebuie sa fie prezenti in cazul in care au loc si momente artistice speciale pe scena… Efectiv, costurile totale ar merge undeva pana la 20.000 mii lei pentru un eveniment derulat de-a lungul unei seri”, au dezvaluit surse din cadrul TNI.

Citeste si: EXCLUSIV! Un grup de straini s-a dat in spectacol pe o strada din centrul Iasului. A fost implicat si un important politician – FOTO

Una dintre cele mai frumoase sali din lume

De precizat ca, aici au avut loc o serie de momente si de scene ce fac parte din fabuloasa si romantica istorie a Iasului. La inceputul acestui an, Sala Mare a Nationalului iesean, dar si cladirea institutiei au fost fost nominalizate pe lista scurta a British Broadcasting Corporation (BBC) – Corporatia Britanica de Radiodifuzare a celor mai frumoase teatre din lume. Conform jurnalistilor din Marea Britanie, teatrul iesean este o adevarata bijuterie arhitectonica si un monument special de arta. Din topul „Seven theatres that take your breath away” mai fac parte teatrele: Bristol Hippodrome din Bristol, Marea Britanie, Teatrul Olimpic din Vicenza, Italia, Teatro La Fenice, din Venezia, Italia, Palais Gariner, din Paris, Globe Theatre, din Londra, respectiv War Memorial Opera House din San Francisco, Statele Unite ale Americii (SUA).

Citeste si: EXCLUSIV! Scene socante in cladirea Teatrului National. Actorii au fost la un pas de moarte – GALERIE FOTO

Loc sacru pentru dramaturgia romaneasca

O incursiune în interiorul teatrului, plecand din foaier, ne arata doua scari impetuoase ce duc în zona lojelor, foaiere secundare care la rândul lor pot adaposti diverse evenimente. Sala Mare impresioneaza cu rafinamentul si somptuozitatea ornamentelor, anume prin reprezentarile sculpturale sau picturale. De asemenea, plafonul are ca tematica „Povestea”, reprezentata figurativ prin alegorii paradisiace, nimfe si îngeri încadrati de o stucatura rococo. Tot pe plafon, deasupra fosei orchestrei, se afla stema celor patru provincii reunite, cu însemnele heraldice ale fiecareia, iar din stema regala, aflata într-un plan paralel, cel mai vizibil este sceptrul. Cele 1.418 lampi electrice si candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri lumineaza teatrul si îi ofera o personalitate arhitectonica unica. Dincolo de toate acestea, fondarea teatrului care a facut istorie in cultura romana, incepe cu anul 1840.

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

„Atunci a fost fondat «Teatrul cel Mare de la Copou», care se afla pe locul aripii din deal a Universitatii Cuza (astazi Corpul A al institutiei – n.r.). Imobilul a fost pus la dispozitie si amenajat ca teatru de domnitorul Mihail Sturdza (domnitor al Moldovei între aprilie 1834 si iunie 1849 – n.r.). Acest teatru a disparut intr-un incendiu teribil, la 1888. Tocmai pentru ca orasul Iasi sa nu ramana fara o institutie atat de importanta, Primaria Iasului si-a sacrificat propriul local, pe care l-a demolat si a oferit locul pentru construirea noului edificiu cultural. În 1892, Primaria decide contractarea arhitectilor vienezi Ferdinand Fellner junior si Hermann Helmer, care construisera teatre importante în toata Europa. Totusi, cert este ca, in 1893 s-a organizat licitatia pentru obiectiv, iar in 1894 au demarat lucrarile. Doar dupa doi ani s-a dat în functiune Teatrul National in forma sa existenta pana in zilele noastre. Totul a costat în jur de doua milioane de lei”, arata si istoricul Sorin Iftimi.

Citeste si: Momente senzationale in care au fost surprinse VIP-urile Iasului. Totul este povestit cu lux de amanunte – GALERIE FOTO

Adauga un comentariu