Destinatii turistice

Cea mai veche biserica de lemn din Tara Romaneasca, loc de pelerinaj si simbol al comunei Vaideeni

Publicat: 01 ian. 2017
9
Cea mai veche biserica de lemn din Tara Romaneasca, ridicata in localitatea Vaideeni pe ruinele unei cetati dacice, anterior migratiei pastorilor din Ardeal, si care a devenit un simbol al crestinatatii la sud de Carpati, este un punct central al pelerinajelor monahale din Valcea.
„Biserica de lemn din Marita este minunea medievala din aceasta parte a Romaniei. Demonstreaza ca pana la migratia masiva a pastorilor din Marginimea Sibiului, despre care se stie ca au intemeiat comuna Vaideeni, aici a existat o puternica asezare. Biserica era reperul acestei mici comunitati de taietori de lemn si mai arata ceva. Faptul ca, spre deosebire de alte localitati de sub Carpati, unde au existat ciocniri intre localnici si ardeleni, la Vaideeni a existat o armonie si o omogenizare ulterioara a celor doua natii de romani, forestierii si pastorii. Biserica din Marita este simbolul crestinatatii de la sud de Carpati, un tezaur care urmeaza sa implineasca cat de curand o jumatate de mileniu”, a declarat Ligia Rizea, specialist in patrimoniu national.
Biserica de lemn din Marita se afla in Vaideeni, in catunul Funduri. Biserica a fost ridicata intre anii 1556-1557 si poarta hramul ‘Cuvioasa Paraschiva’.
Aceasta este cea mai veche biserica de lemn de la sud de Carpati, datata ferm de o inscriptie pe perete. Remarcabila este tratarea catapetesmei, acoperita de desene zgariate cu horjul si pictata in culori vii. Biserica este inscrisa pe noua lista a monumentelor istorice.
Potrivit istoricilor din Valcea, fundatia bisericii este construita pe ruinele unei vechi cetati dacice, aflata pe un culoar comercial care venea dinspre sud si urca spre Transalpina si apoi spre Sarmisegetuza.
De altfel, in judetul Valcea exista nu mai putin de 92 de biserici de lemn.
„Biserica din Marita este biserica simbol a romanilor de la sud de Carpati, ea va fi promovata alaturi de celelalte obiective turistice din Vaideeni, cel mai mare bust al parintelului Arsenie Boca, alte doua biserici de zid de patrimoniu si statiunea Ursu — Ursuletul, de la cota 1.600″, a declarat primarul Daniel Baluta.
Vaideeni este una din cele mai mari localitati din judetul Valcea, despre care se spune ca a fost intemeiata de pastorii din Transilvania in timpul migratiei din secolelor XVII—XVIII, cand ciobanii din Sibiu, Alba, Hunedoara si Brasov au preferat sa se stabileasca la sud de Carpati pentru a scapa de taxele Imperiului Habsburgic.
Adauga un comentariu