Arheologie

Cea mai veche harta a Lumii Noi a fost realizata in atelierul lui Leonardo da Vinci

Publicat: 25 aug. 2013
3
Oamenii de stiinta au descoperit cea mai veche harta a Lumii Noi, realizata din cojile a doua oua de strut, si este foarte probabil ca aceasta sa fi fost confectionata in atelierul lui Leonardo da Vinci.
Cele doua coji de oua formeaza o sfera, pe care sunt desenate zone descoperite de exploratori precum Cristofor Columb. Obiectul dateaza de la inceputul secolului al XV-lea si are o provenienta necunoscuta.
Un specialist in cartografie, cercetatorul belgian S. Missinne, este de parere ca respectiva sfera a fost cel mai probabil facuta in Florenta, iar artistul care a realizat contururile zonelor cunoscute in acea perioada ar fi lucrat in atelierul lui Leonardo da Vinci, scrie realitatea.ro.
Aceasta sfera este incrustata cu contururile continentelor si teritoriilor care fusesera descoperite pana la acea vreme. Initial , s-a crezut ca aceasta harta este o copie a globului Lennox, care se afla expus la Biblioteca Publica din New York, dar expertii au apreciat ca harta de pe sfera creata din cojile de ou de strut este mai veche.
Missinne crede ca acest mic glob pamantesc, cu contururile Lumii Noi, ar fi fost chiar modelul pentru globul Lennox, care dateaza din 1504.
Lumea Noua este regiunea geografica ce cuprinde America de Nord, America de Sud si Oceania, inclusiv Australia, termenul fiind folosit din secolul al XVI-lea ca referire la pamanturile proaspat descoperite atunci dincolo de Oceanul Atlantic – America.
Emisfera vestica a acestui glob pamantesc include doar sapte zone cu nume si niciunul dintre acestea nu este atribuit Americii de Nord, care este prezentata ca un grup de insule. Trei nume sunt marcate in America de Sud – „Mundus novus”, „Terra de Brazil” si „Terra Sanctae Crucis”.
Zonele de pe neobisnuitul glob reflecta descoperirile recente ale exploratorilor, dar si credintele legate de regiuni cunoscute doar partial. Astfel, globul include desene ale unor diferite modele de corabii si o regiune marcata cu textul „‘hic svnt dracones” („aici sunt dragoni”).
Expertii in cartografie au spus ca acest glob este, probabil, cel mai vechi obiect de gen care atesta existenta, din punct de vedere al hartilor vremii, a Japoniei si Braziliei.
Neobisnuitul glob pamantesc a fost cumparat la London Map Fair si a avut nevoie de un an pentru a fi datat exact. Aproximativ 100 de experti din intreaga lume au fost consultati cu privite la datarea exacta a globului.
Adauga un comentariu