Plante medicinale

Ceai de păpădie: preparare și beneficii

Publicat: 01 mart. 2021
ceai papadie
Procesul de preparare a ceaiului de păpădie diferă în funcție de tipul de ceai de păpădie pe care îl preparați.

Desi majoritatea oamenilor consideră că este o buruiană enervantă, păpădia poate fi de fapt o băutură sănătoasă și un ceai gustos. Aceasta planta oferă beneficii puternice pentru sănătate atunci când este consumata ca aliment sau în băuturi precum ceaiul. Am realizat o listă cu beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de păpădie, care vă vor inspira să preparați o ceașcă din acest ceai vibrant.

Fie că vă place aroma ușoară florală sau preferați gusturile puternice precum cafeaua, ceaiul de păpădie are ceva pentru toată lumea. Ceaiul de păpădie este un ceai din plante obținut din diferite părți ale plantei de păpădie. Este cunoscut sub numele de Taraxacum officinale.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de păpădie

Conține cantități mari de fibre

Frunzele de păpădie conțin concentrații mari de fibre, ceea ce ajută la eficientizarea digestiei și la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și la ameliorarea tensiunii intestinale.

Fibrele dietetice din frunzele de păpădie pot, de asemenea, ajuta la prevenirea problemelor sistemului digestiv, cum ar fi:
sindromul colonului iritabil, pietre la rinichi.

Bogat în vitamina A

Frunzele de păpădie sunt pline de vitamina A, ceea ce vă poate ajuta să vă îmbunătățiți aspectul pielii. De asemenea, reduc inflamația. Vitamina A este, de asemenea, esențială pentru o vedere sănătoasă și poate preveni probleme grave, cum ar fi degenerescența maculară. Vitamina A poate ușura, de asemenea, simptomele rujeolei. Administrarea vitaminei A poate scurta durata simptomelor, inclusiv: dureri de stomac, diaree și febră.

Buna pentru sănătatea oaselor

Ceaiul din rădăcină de păpădie conține cantități mari de vitamina K, despre care se știe că ajută la întărirea oaselor. De fapt, studiile arată că vitamina K, în special K2, poate fi o alegere mai bună decât calciul pentru sănătatea oaselor.

Calciul poate provoca rigiditate la nivelul arterelor, ceea ce poate crește riscul formării cheagurilor de sânge. Vitamina K2 oferă aceleași proprietăți minerale pentru sănătatea oaselor, fără efecte secundare asupra sănătății inimii. Consumul de ceai de păpădie ajută la prevenirea fracturilor și rupturilor oaselor care nu au o densitate minerală osoasă ridicată.

Ajută la țintirea radicalilor liberi

Ceaiul de păpădie conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi – compuși care pot provoca stres oxidativ și deteriorarea celulelor sănătoase. Antioxidanții acționează pentru îndepărtarea radicalilor liberi din corp, protejând astfel împotriva daunelor pe termen lung. Radicalii liberi au fost legați de o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul și îmbătrânirea prematură.

Protejează ficatul

Ceaiul din frunze de păpădie poate ajuta la protejarea funcției ficatului și la digestie, în general. Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a constatat că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale frunzelor de păpădie contribuie la prevenirea afectării ficatului la șoareci cauzată de alimentația nesănătoasă.

Ceaiul de păpădie conține vitamina C, care îmbunătățește absorbția mineralelor. De asemenea, întărește sistemul imunitar și previne bolile, inclusiv răcelile și gripa. Antioxidanții din acest ceai contribuie, de asemenea, la stimularea producției de bilă, care ajută organismul să descompună și să proceseze alimentele.

Poate ajuta la combaterea cancerului

Ceaiul din rădăcină de păpădie poate provoca moartea anumitor tipuri de celule canceroase. Un studiu a analizat aceste proprietăți de combatere a cancerului. Cercetătorii au descoperit că extractul de rădăcină de păpădie – atunci când este combinat cu metformina pentru medicamentul pentru diabet – avea capacitatea de a trata melanomul uman G361. Extractul de păpădie în sine a indus, de asemenea, apoptoza melanomului A375 în celulele umane în 48 de ore.

Poate preveni infecțiile tractului urinar

Ceaiul de păpădie are proprietăți diuretice naturale. Aceste proprietăți diuretice pot ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Îmbunătățesc starea generală de sănătate.  Consumul de ceai de păpădie poate ajuta organismul să elimine toxinele și deșeurile. Acest lucru previne infecțiile bacteriene ale tractului urinar. Acest lucru se întâmplă deoarece compușii sănătoși din ceaiul de păpădie scad inflamația și efectul diuretic crește cantitatea de urină.

Poate ajuta la pierderea în greutate

Ceaiurile de păpădie pot ajuta la accelerarea pierderii în greutate atunci când este utilizata împreună cu o dietă sănătoasă și un program de exerciții fizice. Deoarece ceaiul are proprietăți diuretice naturale, ajută la reducerea greutății.

Ceaiul de păpădie este un diuretic natural

Antioxidanții din frunzele de păpădie, florile de păpădie și extractul de rădăcină de păpădie, de asemenea, ajută la accelerarea metabolismului și la îmbunătățirea arderii grăsimilor. Înlocuirea băuturilor zaharoase cu ceai de păpădie poate ajuta, de asemenea, la reducerea caloriilor.

Cum se pregătește ceaiul de păpădie

Procesul de preparare a ceaiului de păpădie diferă în funcție de tipul de ceai de păpădie pe care îl preparați. În general, ceaiul de păpădie trebuie preparat folosind apă fierbinte sau apă clocotită. De asemenea, este mai bine să utilizați frunze si flori proaspete sau rădăcini uscate, mai degrabă decât pliculețe de ceai. Frunzele și florile ar trebui să se absoarbă timp de aproximativ 5-10 minute, în timp ce rădăcinile 6-8 minute.

Adauga un comentariu