Diete si regimuri

Ceaiul de papadie: 10 beneficii uimitoare pentru sănătate + preparare

Publicat: 09 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ceaiul de papadie 10 beneficii uimitoare pentru sănătate  preparare
Suplimentele de păpădie ar trebui luate, de preferință, înainte de mese, atunci când sunt destinate stimulării ficatului.

Papadia, ușor de consumat în salate, este, de asemenea, utilizată în mod tradițional pentru proprietățile sale medicinale. Rădăcina păpădiei a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea tulburărilor digestive și hepatice, în timp ce frunzele sale proaspete, consumate în salate, oferă o cură de primăvară purificatoare. Astăzi, întreaga plantă, rădăcina și frunzele, recoltate și uscate, sunt utilizate în suplimente. Iată câteva informații despre beneficiile asupra sănătății ale păpădiei!

Păpădia: 10 beneficii uimitoare pentru sănătate

  • Stimulează pofta de mâncare gratie componentelor sale amare.
  • Ajută digestia prin creșterea secreției de bilă.
  • Poate juca un rol în prevenirea calculilor biliari.
  • Are o acțiune diuretică și laxativă.

Păpădia este, de asemenea, utilizată ca un laxativ ușor. Stimulează eliminarea urinei, datorită bogăției sale în potasiu, un diuretic natural: este, prin urmare, eficienta în caz de retenție de apă și edem.

Păpădia favorizează digestia

Principiul caracteristic amar al păpădiei, taraxina, ii conferă proprietăți apetisante, coleretice (stimulând producția de bilă) și colagogi (care facilitează excreția bilei).

De asemenea, promovează funcțiile urinare și digestive. Alte substanțe active sunt prezente în plantă: steroli, flavonoide (rutină, luteolină, quercetol), terpene și potasiu în cantități mari (30% din mineralele plantei). Rădăcina este deosebit de bogată în inulină (un carbohidrat găsit și în rădăcina de cicoare).

Principalele efecte benefice

Păpădia este cunoscută pe bună dreptate pentru îmbunătățirea digestiei grăsimilor, datorită acțiunii sale asupra ficatului și a vezicii biliare. Este utila în cazurile de digestie lenta, dispepsie și inapetență. Se folosește uneori cu alte suplimente pentru stimularea ficatului, în special cu ciulin de lapte, ridiche neagră, celandină, inozitol, metionină și colină. Astfel de combinații sunt de obicei vândute în magazinele naturiste sub formă de preparate lipotrope (contribuind la protejarea celulelor hepatice).

Păpădia contribuie la echilibrul hormonal

Rădăcina de păpădie poate contribui la ameliorarea endometriozei și sensibilitatii sânilor înainte de menstruație, precum și a altor simptome ale excesului de estrogen. Consolidează capacitatea ficatului de a restabili echilibrul hormonal la femeile care suferă de astfel de tulburări.

Se crede că întreaga plantă facilitează absorbția fierului, indiferent dacă este furnizat prin alimente sau suplimente, făcându-l eficient în tratarea anumitor tipuri de anemie. Poate chiar ajuta în tratamentul cancerului, ca factor de necroză tumorală (TNF-alfa) stimulant. Cel puțin asta au indicat deja unele studii: japonezii au dezvoltat un extract de rădăcină de păpădie liofilizat pentru tratarea tumorilor, iar chinezii, încurajați de rezultatele acestui tip de terapie pe animale, încearcă să trateze cancerul de sân cu extracte de păpădie.

Cu toate acestea, cercetări suplimentare vor trebui să stabilească dacă un astfel de tratament este cu adevărat activ. În cele din urmă, s-a constatat că păpădia a scăzut nivelul zahărului din sânge la animale, ceea ce indică faptul că această plantă ar putea acționa ca un modulator al glicemiei în tratamentul diabetului.

Suplimente de păpădie: doze recomandate

Pentru a stimula ficatul, luați fie 1 capsulă de două ori pe zi, fie 500 mg de extract de rădăcină uscată. În caz de constipație, beți o ceașcă de ceai din rădăcină de păpădie de 3 ori pe zi. În caz de retenție de apă, beți o cană de infuzie de frunze de păpădie de 3 ori pe zi.

Suplimentele de păpădie ar trebui luate, de preferință, înainte de mese, atunci când sunt destinate stimulării ficatului. Extractul lichid de păpădie trebuie băut diluat în apă. Nu există contraindicații pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Reacții adverse posibile

Păpădia nu are efecte secundare semnificative. Administrata în doze mari, cu toate acestea, poate provoca erupții cutanate, dureri de stomac sau diaree. Opriți tratamentul imediat ce apar oricare dintre aceste simptome și consultați medicul dumneavoastră.

Alte informații utile despre păpădie

Infuzia de păpădie se prepară cu rădăcinile sau frunzele uscate și tocate. Se toarnă o cană de apă foarte fierbinte peste 1 sau 2 linguri și se lăsa să se absoarbă timp de aproximativ 15 minute. Alte ierburi, cum ar fi lemnul dulce, pot fi asociate cu păpădia, iar infuzia poate beneficia si de adăugarea de miere.

Frunzele de păpădie sunt preparate excelent ca spanacul, iar aroma lor amară este un plus al salatelor. De asemenea, sunt folosite pentru a face suc. Rădăcinile prăjite ale păpădiei pot fi folosite pentru a prepara o băutură care să înlocuiască cafeaua, fără a avea efecte stimulative.

Adauga un comentariu