Evenimente culturale

Ceas de secol XVIII, repus in functiune dupa 75 de ani pe turnul Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Publicat: 15 ian. 2015
3
Un ceas din secolul al XVIII-lea a fost repus in functiune, joi, dupa 75 de ani, pe turnul cladirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca, cele mai importante piese ale orologiului, disparute sau distruse, fiind refacute manual de un ceasornicar.
Ceasul a fost la origine unul bisericesc, are un singur aratator si doua clopote – unul care bate orele si unul care marcheaza jumatatile de ora.
Ceasul de pe cladirea Reduta, care in secolul al XIX-lea era sediul Dietei Transilvane, iar in prezent este sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, a fost pus in functiune, joi, dupa aproximativ 75 de ani.
„Este un ceas de turn din secolul al XVIII-lea, mai precis din anii 1730 – 1740, astfel incat i-am spus ceasul istoric al Clujului. Este unul dintre cele mai vechi ceasuri de turn din Romania, cu un mecanism a carui provenienta nu se cunoaste, pentru ca nu au fost identificate niciun fel de inscriptionari sau marci pe piesele acestuia”, a explicat directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Salagean.

Vezi si Sigur nu stiai asta despre Opera Romana

Potrivit acestuia, initial, ceasul a fost amplasat in turnul baroc al Bisericii Romano-Catolice „Sfantul Mihail” din centrul orasului, care a fost, insa, demolat in anul 1763, dupa ce a fost avariat in urma unui cutremur. Ceasul a fost apoi mutat in turnul Portii Manasturului, unde a stat pana in anul 1840, cand si acest turn a fost demolat pentru a permite largirea strazii la intrarea in oras dintre vest.
In 1840, ceasul a fost mutat in turnul de pe cladirea Reduta din centrul Clujului, care era principala cladire publica a orasului, unde a avut loc procesul memorandistilor, dar care a gazduit si concerte sustinute de mari muzicieni ai lumii, printre care Franz Liszt, Johannes Brahms, Bela Bartok si George Enescu.
Ceasul a functionat acolo pana in perioada interbelica, iar apoi s-a oprit pentru ca nu s-au mai gasit mesteri care sa il repare. De-a lungul anilor, ceasul a suferit mai multe reparatii. Piesele ceasului sunt numai imbinate, nu exista niciun surub, fiind o tehnica foarte veche de realizare a acestuia, scrie mediafax.ro.

Vezi si Muzeul Luvru din Paris, cel mai vizitat muzeu din lume

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei a subliniat ca punerea in functiune a ceasului de turn a fost posibila dupa ce a fost gasit un ceasornicar specializat in astfel de orologii, Jakabhazi Alexandru.
„Acesta a reusit sa refaca mai multe componente care lipseau si l-a reparat, punandu-l in functiune. Ceasul trebuie tras manual, iar in aceasta perioada instruim mai multe persoane care se vor ingriji de buna functionare a ceasului. Costurile repararii ceasului, de circa 37.000 de lei, s-au asigurat din veniturile proprii ale muzeului”, a mentionat Salagean.

Vezi si Fascinanta poveste a unui loc incarcat de istorie – FOTO

La randul sau, ceasornicarul Alexandru Jakabhazi a spus ca cele mai importante piese au fost distruse sau nu au mai fost gasite la locul lor, astfel incat a trebuit sa le refaca de la zero, manual.
„Una dintre piesele foarte interesante ale ceasului, care declanseaza bataia la jumatate si la fix, are in capat un cap de lup, facut de un fierar. Am reconditionat sase piese de baza, plus suporturi”, a spus ceasornicarul.
Adauga un comentariu