News Flash:

Cecuri in alb

7 Februarie 2007
926 Vizualizari | 0 Comentarii
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a acordat in 2006 un numar de credite dublu fata de anul precedent Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Conducerea CEC Iasi crede ca anul acesta va creste numarul creditelor in valuta. "Intrucat CEC a dezvoltat creditarea in valuta in anul 2006, am constatat cu surprindere interesul deosebit pe care l-au manifestat clientii nostri pentru creditele in Euro, aspect ce se confirma si pentru perioada acestui an", a spus Georgeta Seuleanu, director CEC Iasi
Reporter: Care este situatia generala la nivelul judetului Iasi in ceea ce priveste depunerile sau cererile de creditare, in sensul scaderii depunerilor in dauna cererilor de creditare?
Georgeta Seuleanu: Datorita ofertei avantajoase cu care a venit in intampinarea clientelei, Sucursala Judeteana CEC Iasi a inregistrat in anul 2006 dublarea cresterii soldului surselor atrase de la populatie si agentii economici, comparativ cu anul 2005, concomitent cu o crestere, cam de acelasi calibru si la volumul creditelor, cu amploare deosebita pe segmentul IMM.
R: Care sunt avantajele creditelor pentru companiile rurale, sector in care CEC domina piata?
G.L.: Unul din avantajele oferite este acela al unei game diversificate de produse, care poate fi adaptata tipului de activitate desfasurata. Dobanda este competitiva si negociabila, iar perioada de creditare pentru investitii este mare. Creditarea in valuta se face inclusiv pentru achizitii de utilaje second-hand si foarte important, credem noi, este faptul ca creditarea activitatilor in agricultura se face prin incheierea de conventii cu producatori de utilaje si masini agricole. De asemenea, se acorda credite pentru obtinerea unei finantari din fonduri structurale pentru dezvoltarea agriculturii, asa cum in perioada de pre-aderare au fost creditele destinate celor care au accesat SAPARD sau Fermierul. CEC are credite destinate firmelor mici si foarte mici si chiar pentru demararea afacerilor, start-up-uri.

R: Cum credeti ca vor reactiona iesenii la creditele in valuta?
G.L.: Intrucat CEC a dezvoltat creditarea in valuta in anul 2006, am constatat cu surprindere interesul deosebit pe care l-au manifestat clientii nostri pentru creditele in Euro, aspect ce se confirma si pentru perioada acestui an. In accesarea creditelor in valuta clientela este favorizata de cursul avantajos al Euro/Leu, dobanda avand la baza nivelul EURIBOR.
R: Care este situatia per ansamblu din Iasi in acordarea de credite din fonduri BERD?
G.L: Clientii nostri sunt deosebit de interesati de creditele acordate din surse BERD/UE si inregistram o cerere in continua crestere.
R. Care credeti ca va fi urmarea pentru CEC in cazul unei privatizari, in sensul posibilei disparitii a unor centre din mediul rural?
G.L.: Avand in vedere actuala strategie a CEC, de implementare de noi produse si servicii dedicate cofinantarii si/sau prefinantarii proiectelor dezvoltate dupa aderarea Romaniei la UE, sunt convinsa ca unitatile noastre din mediul rural vor beneficia de o dezvoltare fara precedent, fapt ce le va asigura viabilitatea.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1303 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013536 (s)