International

CEDO. Incepe procesul inchisorilor secrete ale CIA in Romania

Publicat: 29 iun. 2016
1
Pentru prima data, Romania ajunge in fata CEDO pentru acuzatii legate de gazduirea unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul sau. Audierea teroristului care a depus plangerea impotriva tarii noastre a inceput la ora 9:00 la Strasbourg. Barbatul, care ar fi fost membru al temutei organizatii Al Qaeda, reclama ca ar fi fost incarcerat ilegal la Bucuresti.
Teroristul Rahim Muhammad Al Nashiri, membru Al Qaeda, aduce Romania in fata Curtii Europene pentru Drepturile Omului. El a reclamat ca a fost torturat pe teritoriul tarii noastre, in centre secrete de detentie ale CIA. Al Nashiri a depus in 2012 plangerea impotriva Romaniei, dar abia la sfarsitul acestei luni va avea loc o audiere publica.
Teroristul sustine ca, in perioada iunie 2003 – septembrie 2006, a fost tinut si torturat intr-o inchisoare secreta a CIA de la Bucuresti. Ar fi ajuns in tara noastra dupa ce a fost capturat de armata americana, fiind suspect principal pentru uciderea a 17 militari americani, in atacul din 2000 asupra distrugatorului USS Cole. Statul roman a negat, de fiecare data, existenta unor inchisori CIA pe teritoriul sau. Audierea publica a inceput la ora 10:00 si este finala. Judecatorii vor ramane in pronuntare dupa ce vor asculta pledoariile avocatilor lui Al Nashiri si pozitia agentului guvernamental, reprezentantul Romaniei la CEDO. 
Adauga un comentariu