News Flash:

Ceferistii ameninta cu greva generala nelimitata

6 Octombrie 2009
896 Vizualizari | 0 Comentarii
Ceferistii ameninta cu greva generala nelimitata
Sindicatele din CFR ameninta cu greva generala daca proiectul de ordonanta elaborat de Ministerul Transporturilor privind disponibilizarea a peste 10.000 de feroviari va fi aplicat, considerand insa ca ministrul Finantelor Gheorghe Pogea nu va semna acest document. Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat ieri ca daca acest proiect va fi aprobat, si astfel 10.300 salariati vor ramane fara serviciu, sindicalistii vor declansa greva generala pe termen nelimitat.
Peste 10.300 de angajati vor fi concediati de la companiile din sectorul feroviar si vor primi dublul salariului mediu net pe economie, la data incetarii contractului de munca, indemnizatie de somaj si un venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 de luni, in functie de vechimea in activitate. Cei mai multi angajati vor fi concediati de la CFR Marfa (6.700 persoane), CFR Calatori (1.032 angajati), Societatea de Intretinere si Reparatii Vagoane CFR IRV (800 salariati), CFR SA (600 posturi) si Societatea de Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje CFR IRLU (500 persoane). Alte concedieri vor fi efectuate la Electrificarea CFR (236 angajati), Societatea de Reparatii Locomotive CFR SCRL Brasov (221 persoane), Societatea de Vanzare Legitimiatii Calatorie Voiaj-CFR (89 salariati), Tipografia Filaret (44 posturi), Societatea de Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuseta, Restaurant si Bar CFR-Gevaro (44 persoane), Societatea Informatica Feroviara (38 angajati), Societatea de Intretinere Mecanizata a Caii Ferate (23 salariati) si Societatea Sere si Pepiniere (15 persoane). La data incetarii contractului individual de munca, angajatii concediati vor primi o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, indemnizatie de somaj si venit lunar de completare, conform unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Transporturilor. Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea si nivelul indemnizatiei de somaj. Venitul de completare se acorda lunar, dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate, respectiv pe o perioada de 20 luni pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani, de 22 luni pentru o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani si de 24 luni pentru o vechime in munca de peste 25 ani. Nu beneficiaza de venit lunar de completare persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj.
Persoanele care vor primi venitul lunar de completare sunt obligate sa se prezinte lunar, pe baza programarii, sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca, sa comunice in termen de trei zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor si sa caute un loc de munca.
Plata venitului lunar de completare inceteaza la data refuzului nejustificat de a accepta locul de munca oferit potrivit pregatirii profesionale. Se considera refuz nejustificat cel motivat de situarea locului de munca oferit la o distanta mai mare de 50 kilometri de localitatea de domiciliu, in conditiile in care angajatorul ofera conditii de transport sau locuinta si primirea unui salariu egal sau mai mic decat venitul de completare, se arata in proiectul de act normativ.
Venitul lunar de completare are acelasi regim de impozitare ca si indemnizatia de somaj.
De plati compensatorii vor beneficia si persoanele preluate prin protocol de alte societati, daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata in ultimul an, precum si angajatii preluati de societatile rezultate in urma divizarii sau a altor forme de reorganizare, tot cu conditia contractelor de munca.
Proiectul de ordonanta stabileste ca societatile pot efectua concedieri colective cu plati compensatorii numai in conditiile in care au un program de restructurare si reorganizare sau numai un program de restructurare ori de reorganizare, aprobat astfel incat concedierea colectiva sa nu depaseasca termenul de 31 decembrie 2012. Concedierea angajatilor din sectorul feroviar va creste cheltuielile bugetare aferente fondului de somaj cu 55,3 milioane lei in 2009, cu 168,5 milioane lei in 2010 si cu 135,2 milioane lei in 2011.
Conform datelor furnizate de sindicate in luna aprilie, la CFR Calatori lucreaza 16.986 angajati, la CFR SA sunt 28.045 de salariati, iar la CFR Marfa sunt angajate 17.863 persoane. Ministerul Transporturilor a anuntat anterior ca vrea sa disponibilizeze aproximativ 11.000 de angajati de la caile ferate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1333 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013931 (s)