International

Cehia pune piciorul in prag si refuza UE: „Nu vom primi migranti, nu avem nevoie de teroristi”

Publicat: 02 aug. 2016
1

Presedintele ceh Milos Zeman se opune planului guvernului de a primi pana in 2017 in cadrul programului de transfer al refugiatilor circa 2.700 de persoane care se afla in prezent in tari mediteraneene, de teama atacurilor teroriste, a anuntat marti purtatorul sau de cuvant.

„Presedintele se opune primirii migrantilor in orice proportie pe teritoriul ceh. Tara noastra nu-si poate permite sa riste atacuri teroriste precum cele care au fost comise in Franta si in Germania„, a afirmat Jiri Ovcacek.

„Altfel spus, prin primirea de migranti vom crea o bula de cultura propice atacurilor teroriste pe teritoriul Republicii Cehe”, a spus Ovcacek, in cadrul unei conferinte de presa transmise in direct de postul public ceh de televiziune CT 24.

Republica Ceha ar trebui sa primeasca in total 2.691 de refugiati pana in 2017, potrivit guvernului tripartit de centru-stanga al prim-ministrului social-democrat Bohuslav Sobotka.

Initial, cabinetul s-a angajat voluntar sa primeasca 1.100 de refugiati provenind din Italia si Grecia, in cadrul programului de transfer. Acest numar a crescut apoi la 2.691.

Afluxul de migranti in Europa este „absolut incontrolabil si necontrolat”, a afirmat Jiri Ovcacek, raspunzand unei jurnaliste care il intreba daca presedintele Zeman ar fi de acord cu primirea refugiatilor care au fugit din cauza razboiului si care se afla deja in Europa.

„Trebuie sa recunoastem acest lucru, care se vede si in Germania, ca nu suntem capabili sa facem distinctie intre migrantii economici si refugiati de razboi”, a spus purtatorul de cuvant.

Cunoscut pentru ostilitatea sa la adresa imigratiei, Zeman a criticat deja duminica politica de deschidere fata de refugiati promovata de cancelarul german Angela Merkel, mergand pana la a o califica drept „lipsita de sens”.

„Cred ca doamna cancelar trebuie sa-si schimbe opinia. Trebuie sa recunoasca ca ‘Wilkommenskultur’ (cultura de a saluta venirea lor) s-a dovedit a fi lipsita de sens si ca Germania nu este capabila sa absoarba o asemenea cantitate de refugiati, in special daca se afla jihadisti printre ei”, a spus seful statului ceh citat de agerpres.ro.

Comentarii
Adauga un comentariu