Local

Cei mai bogati ieseni din topul Forbes

Publicat: 27 sept. 2010

@ Topul celor mai bogati 500 de romani, realizat de revista Forbes Romania, a adus o serie de surprize printre milionarii din Iasi @ Podiumul a fost ocupat de aceleasi persoane, ca si in cursul anului trecut, numai ca averile acestora au fost cu mult sub nivelul anilor trecuti @ In prezent, in total, primii cinci ieseni invart o avere de peste 271 milioane euro @ Primul milionar al Iasului este Iulian Dascalu, cu o avere estimata la 120 milioane euro

Topul celor mai bogati 500 de romani, realizat de revista Forbes Romania, dat publicitatii in cursul zilei de ieri, a adus o serie de surprize printre milionarii din Iasi. Aproape nici unul dintre cei care sunt o prezenta constanta in acest top nu a scapat de recesiune. S-a putut constata, prin urmare, o scadere a averilor unora dintre cei mai bogati ieseni. Numele afaceristilor prezenti pe podiumul revistei Forbes sunt aproape aceleasi ca in anii trecuti. Trebuie, insa, semnalata iesirea din primii cinci afaceristi ai topului a lui Constantin Comanescu, care, in cursul anului trecut, avea o avere estimata la peste 39 milioane euro, ocupand locul IV in locul oamenilor de top din judetul Iasi. In prezent, in total, primii cinci ieseni invart o avere de peste 271 milioane euro, cu mult sub nivelul anilor trecuti. De exemplu, in 2009, primii cinci mari aveau cumulat peste 340 milioane euro.

Iulian Dascalu

Primul si in acest an este omul de afaceri Iulian Dascalu. Potrivit revistei Forbes, cel mai bogat iesean are o avere estimata la 120 milioane euro. Ieseanul, in varsta de 41 de ani, ocupa locul 46 în topul miliardarilor romani. Regele mall-urilor, asa cum este cunoscut, detine centrele comerciale din Iasi, Timisoara, Cluj si Suceava. De asemenea, omul de afaceri are in derulare proiectul Palas, una dintre cele mai mari investitii din Iasi, ce se ridica la peste 250 milioane euro. Averea sa este in scadere. Conform estimarilor revistei, pentru anul 2008, acesta detinea o avere de 150 milioane euro. Locul pe care acesta il ocupa era 42.

Ioan Zapodeanu

Locul doi este ocupat de Ioan Zapodeanu, la fel ca in 2009. Numai ca, spre deosebire de anul trecut, averea sa a scazut cu 20 milioane euro. Anul acesta, Forbes estimeaza ca latifundiarul iesean invarte o avere de 70 milioane euro. De asemenea, conform publicatiei, Ioan Zapodeanu detine, în prezent, 23 mii de hectare de teren în judetele Dolj, Suceava, Vaslui, Neamt si Cluj, 129 de hectare în Bucuresti, in zona Pipera, o suta de hectare în Iasi si alte sapte mii de hectare în Pascani. In 2009, acesta a avut o avere de 90 milioane euro, fiind ocupantul locului 70, in randul celor mai bogati ieseni. Scaderea este pusa pe seama blocajului de pe piata imobiliara.

Familia Prisecaru

Sotii Tereza si Ioan Prisecaru detin un grup de firme cu activitati în industrie, imobiliare, distributie si servicii, evaluat, in acest an, la 34 – 35 milioane euro. Din grup fac parte firme ca Tess Conex SA, care a avut in 2009 o cifra de afaceri de 14 milioane euro, Conex Distribution, ASAM, Adimet SA, Agmus si nu numai. In cursul anului trecut, Tess Conex a atras aproape 500 mii euro, bani ce au provenit prin intermediul unui program european destinat firmelor cu peste 250 de angajati. Banii au fost atrasi pentru achizitia de instalatii si echipamente, cat si pentru cursuri de calificare a angajatilor. Cei doi soti au intrat în afaceri în 1990, ajungand ca, in cursul anului trecut, sa ocupe locul 148 in topul Forbes, avand o avere estimata la 40 milioane euro.

Noua prezenta

Anul acesta a fost inclus in primii cinci George Ivanescu, cu o avere estimata la peste 20 milioane euro. Acesta este cunoscut ca fiind actionarul majoritar al firmei Build Corp SRL, societatea care ocupa primul loc in randul firmelor iesene, in functie de cifra de afaceri, si care se afla in spatele constructiei proiectului Palas, dar si a fiecarui mall detinut de Iulian Dascalu. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca locul V este ocupat de Danut Prisecariu, cu o avere estimata de Forbes la 27 milioane euro, in scadere fata de anul trecut.

Greii greilor

Averile celor mai bogati romani totalizeaza, potrivit evaluarii Forbes de anul acesta, 28,2 miliarde euro, cu 1,77 mai putin decat in 2009. Primul loc este ocupat de Dinu Patriciu, cu o avere estimata la 2.300 milioane euro, in crestere fata de anul trecut de la 2.200 milioane euro. Locul II este adjudecat de Timis Frank, cu aproximativ 1.100 milioane euro. Numele acestuia este legat de proiectul Rosia Montana. Firma la care este actionar, African Mineral, a descoperit recent cel mai mare zacamant de minereuri de fier din lume, de 10,5 miliarde tone. Are dubla cetatenie, romana si australiana. Locul III este ocupat de Ioan Niculae, cu 900 milioane euro. Trebuie mentionat faptul ca topul a fost realizat pe baza datelor publicate de Ministerul de Finante si Oficiul National al Registrului Comertului pentru 2009, dar si cu ajutorul datelor obtinute din interviuri directe si cu evaluari intreprinse de o serie de companii specializate.loading...

Comentarii
  • Bravo Iuliane … si restul .Cine va critica sa va pupe in dos.Ati facut si faceti ceva.Cat si pentru ceilalti la fel … gen Fenechiu. Apropo stiati ca multi dintre ei au avut o copilarie grea? Felicitari si NAMASTE LA TOTI.

Adauga un comentariu