Curiozitati

Cei mai bogati locuitori ai lumii. Care sunt tarile care produc cei mai multi bani pentru cetatenii lor

Publicat: 19 nov. 2018
9

Multe din cele aproape 200 de state care exista in lume produc miliarde sau chiar trilioane de dolari, dar care dintre ele au cei mai bogati cetateni?

Fondul Monetar International realizeaza in fiecare an un index al celor mai bogate tari din lume, in functie PIB per capita, care evalueaza puterea de cumparare a cetatenilor, luand in calcul valoarea monedei nationale, costul bunurilor de stricta necesitate, dar si puterea economica a statelor in relatia cu alte tari.

Analiza releva faptul ca pe primele locuri in clasmentul puterii de cumparare a cetatenilor se regasesc tarile mici, cu o populatie mica si un PIB mic, comparativ cu gigantii economici cu cel mai mare PIB din lume, ca SUA, China sau Germania.

Potrivit indexului FMI, tarile cu cel mai ridicat PIB per capita se incadreaza in doua categorii: fie sunt tari cu rezerve bogate de petrol si gaze naturale, cum ar fi Brunei si Qatar, fie au sisteme financiare si bancare foarte dezvoltate, care impulsioneaza cresterea economica, cum este cazul Elvetiei, Luxemburgului sau Irlandei.

Topul celor mai bogate tari din lume, in functie de PIB per capita:

1.Qatar (124.930 dolari). Populatia Qatarului este de aproximativ 2,27 milioane de cetateni si, in ciuda prabusirii pretului petrolului in anii anteriori, este in continuare cea mai bogata tara din lume.

2.Luxemburg (109.190 dolari). Cei 600.000 de locuitori au statului european sunt pe locul al doilea in topil celor mai bogati din lume, ca urmare a industriei financiare foarte dezvoltate, care creeaza joburi de calitate si foarte bune platite.

3.Singapore (90.530 dolari). Statrul asiatic a avut o crestere economica sustinuta si constanta in ultimii ani, astfel ca cei 5,6 milioane de singaporezi au ajur pe locul al treilea la nivelul PUB-ului per capita, in special ca urmare a dezvoltarii masive a industriei electronicelor.

4.Brunei (76.740 dolari). Dupa ce s-a confruntat cu o scadere a PIB-ului in anii 2016, ca urmare a scaderii pretului petrolului, in 2017 si-a revenit, iar averea celor 400.000 de cetateni ai statului arab a inceput din nou sa creasca. Aproape 90% din veniturile Bruneiului provin din exporturile de petrol si gaze.

5.Irlanda (72.630 dolari). Irlanda a fost una dintre tarile din UE la un pas de a intra in faliment, in timpul crizei datoriilor din urma cu 10 ani. In prezent, este una dintre tarile cu cea mai spectaculoasa revenire economica, in special datorita investiilor straine masive pe care le-a atras. Majoritatea gigantilor americani – Facebook, Amazon sau Google, isi au sediile centrale pentru Europa in Irlanda.

6. Norvegia (70.590 dolari). Cei milioane de norvegieni sunt pe locul al cincilea mondial in topul celor mai bogati, ca urmare a rezervelor bogate de petrol si gaze naturale. Desi preturile au scazut in ultimii ani, “petrodolarii”, cum sunt numite veniturile din exporturile de petrol, sunt stansi intr-un fond suveran de investitii, care ii investeste si care a depasit recent un trilion de dolari, devenind astfel cel mai mare fondd suveran din lume.

7.Kuwait (69.670 dolari). Emiratul cu 4 milioane de locuitori produce cei mai multi bani din exporturile de petrol si gaze, chuiar si in conditiile scaderii masive a preturilor.

8.Emiratele Arabe Unite (68.250 dolari). Emiratele satu pe una dintre cele mai mari rezerve de petrol a lumii, ceea ce se vede si in nivelul de trai al celor peste 10 milioane de cetateni.

9.Elvetia (61.360 dolari). Cu o populatie de 8 milioane de cetateni, Elvetia este un paradis bancar. Celebra in intreaga lume pentru sistemul sau financiar si banca si pentru moneda extrem de stabila, Elvetia este uan dintre cele mai bogate tari ale Europei.

10.Hong Kong (61.020 dolari). Cu o economie care a avut de suferit in ultimul an, orasul-stat este in cotinuare unul dintre cele mai bogate. Comertul si turismul sunt principalele surse de venituri ale statului.

Adauga un comentariu