Secretele istoriei

Cei mai cunosuti spioni din istorie – Nathan Hale

Publicat: 05 iun. 2013

Nathan Hale a fost capitan in Armata Continentala, in timpul Revolutiei Americane. El este considerat a fi primul spion al Americii, dupa ce s-a oferit voluntar in timpul unei misiuni secrete, dar a fost prins de englezi.
Este bine cunoscut pentru discursul sau inainte de a fi spanzurat, in care spune: „Regret doar ca am o singura viata pe care sa mi-o dau pentru tara mea”. Hale s-a nascut in Connecticut si a mers la Universitatea Yale, unde a terminat primul. Dupa aceea, a devenit profesor, pana la izbucnirea razboiului, in anul 1775. S-a alaturat imediat garzii nationale din Connecticut, devenind unul dintre primii sergenti. In timpul bataliei de la Long Island, Hale s-a oferit voluntar pentru a trece dincolo de liniile inamice, monitorizand astfel miscarile britanicilor. S-a dat drept profesor de olandeza si a ajuns pana la New York. A fost prins intr-o taverna, dupa ce a fost atras intr-o cursa, langa Flushing Bay in Queens.
Au urmat interogatorii si s-a descoperit ulterior ca a fost si torturat. Potrivit obiceiurilor vremii, a fost gasit vinovat de a fi combatant ilegal  – crima ce atragea dupa sine pedeapsa cu moartea. A fost dus in locul unde se afla astazi intersectia dintre 66th Street si Third Avenue si spanzurat. Avea numai 21 de ani. Un ofiter britanic a scris la executia sa: „S-a purtat cu mult sange rece si multa hotarare, spunand ca este de datoria oricarui bun soldat sa respecte ordinele date de superiorii sai si a dorit ca toti sa fie pregatiti sa intalneasca moartea, in orice forma s-ar infatisa ea”.loading...

Adauga un comentariu