News Flash:

Cei mai longevivi directori

18 Februarie 2008
8127 Vizualizari | 8 Comentarii
Gheorghe Ilie directorul Colegiul National Costache Negruzzi
• O parte a directorilor de scoli din judetul Iasi si-au petrecut aproape intreaga viata printre elevii si cadrele didactice ale aceleiasi unitati de invatamant • O astfel de persoana se gaseste in locurile unde s-a nascut si a creat o opera de mare valoare Cezar Petrescu, in satul Hodora, comuna Cotnari, unde Elena Roibu este directoare parca de o viata, inca din anul 1970, de cand a terminat facultatea si a fost repartizata in satul natal • "Nu am putut sa ma despart niciodata de satul natal, chiar daca prin anii `70 mi s-a oferit un apartament in Iasi si un post de activist UTC", a declarat Elena Roibu • Directori care se confunda cu o parte din istoria scolilor sunt si la Scoala Petru Poni, unde Mihai Palimaru conduce destinele acesteia de 25 de ani, la Scoala Dimitrie Sturdza, unde Stela Coman are mai bine de 18 ani de activitate sau la Scoala Ion Simionescu, unde Virginia Arghiropol a adunat 22 de ani la conducere

Exista in judetul Iasi o serie de directori de scoala care si-au petrecut aproape intreaga viata in slujba copiilor, reusind ca ani la rand sau chiar zeci de ani la rand sa ramana un model pentru cadrele didactice si pentru elevi. O astfel de persoana se gaseste in locurile unde s-a nascut si a creat o opera de mare valoare Cezar Petrescu, in satul Hodora, comuna .Cotnari Elena Roibu este directoare parca de o viata, inca din anul 1970, de cand a terminat facultatea si a fost repartizata in satul natal. De atunci, au trecut peste aceasta 38 de ani de cand conduce cu mana forte scoala, timp in care s-au schimbat presedinti, regimuri, ministri ai Educatiei si sisteme de invatamant. "Nu am putut sa ma despart niciodata de satul natal, chiar daca prin anii `70 mi s-a oferit un apartament in Iasi si un post de activist UTC. De cand am venit in scoala au fost foarte multe probleme, mai ales cele financiare, intrucat am simtit lipsa acuta a fondurilor, dar ne-am descurcat asa cum am putut. Mai mergeam la practica pe vremea lui Ceausescu cu elevii din scoala, la cules de struguri la Cotnari, si cu banii pe care ii castigam ne cumparam materiale didactice pentru scoala sau mobilier. Am avut si probleme cu regimul, intrucat noi am construit pe vremea aceea un bust al lui Cezar Petrescu, pe care l-am pus in fata scolii, dar ni s-a spus sa-l acoperim cu strujeni si frunze, deoarece pe atunci nu era voie sa avem decat busturi cu Nicolae sau cu Elena. Acum insa avem si un muzeu dedicat scriitorului si o carte de onoare donata scolii de catre surorile acestuia, in care au semnat foarte multe personalitati care au trecut pe aici", a declarat Elena Roibu, directoarea Scolii Cezar Petrescu din Hodora.

Infratiti cu belgienii

Datorita unei infratiri incheiate la inceputul anilor `90 cu o localitate din Belgia, acum scoala din Hodora beneficiaza de un corp nou de cladire, de o sala de festivitati, de grupuri sanitare in interior, de mobilier nou sau de alte conditii pe care nu le gasesti nici in unele scoli din oras. Elena Roibu a primit si titlul de cetatean de onoare al comunei Cotnari, odata cu inaugurarea noului corp de cladire, cat si o diploma de excelenta in invatamant din partea Inspectoratului Scolar. "La inaugurarea salii de festivitati am trait un moment extraordinar, intrucat unul dintre belgieni, in varsta de 70 de ani, impreuna cu fiul sau au plecat din Hodora spre Belgia pe biciclete. Pentru fiecare kilometru parcurs pe bicicleta acestia urmau sa primeasca o suma de bani din partea companiei la care lucrau, bani cu care mai apoi belgienii ne-au cumparat un microbuz de 13 mii de Euro. Atunci eu am adunat toti oamenii din Hodora care aveau biciclete, le-am pus la toti cate un steag al Romaniei si unul al Belgiei si i-au condus toti pana la Cotnari. A fost un moment foarte emotionant", a spus Elena Roibu. In mandatul directoarei, scoala a reusit performanta ca 5 ani la rand elevii acesteia sa aiba promovabilitate de 100 la suta la capacitate sau la testele nationale, iar din fiecare promotie cel putin 3-4 elevi ajung sa urmeze cursurile unei facultati.

Cu zarzavatul la vanzare


La Scoala Petru Poni din Iasi, Mihai Palimaru, de 25 de ani director, se confunda practic cu istoria unitatii de invatamant pe care o conduce. In 1983, anul in care a ajuns la scoala, locul era unul mai mult parasit, iar acum scoala este foarte bine vazuta in comunitate, iar in fata acesteia sta acum si o statuie a lui Petru Poni. "Cand am ajuns eu aici, problemele erau destule, banii erau foarte putini, utilitatile se plateau, dar cam atat. In locul unde este terenul de sport acum, aveam doua solarii mari, de 300 de metri patrati. Ca sa putem face rost de bani, vara cultivam acolo rosii, iar profesoarele le vindeau la poarta scolii sau chiar prin cartier. Scoteam o recolta destul de bogata si reuseam sa facem rost de bani. Dupa 1990 am incercat cu flori, dar nu prea a mers afacerea si am transformat terenul agricol intr-unul de sport. Acum, emblema scolii este fotbalul, pentru ca avem aceasta clasa de profil de 15 ani", a precizat Mihai Palimaru. De aici, s-au lansat in fotbalul de performanta Paul Tincu sau Alexandru Buhus, care joaca acum la echipa mare a Politehnicii Iasi. Desi a trecut prin mai multe reforme si multi ministri, Mihai Palimaru a reusit sa ramana la fel de apreciat de profesori si elevi. "Cea mai mare realizare a mea este atunci cand vad fosti elevi ai scolii, care vin si se intereseaza de soarta acesteia. Aceasta este in fapt marea multumire a unui dascal, cand fostii elevi vin sa aduca multumire cadrelor didactice pentru perioada petrecuta in scoala noastra. In toata aceasta perioada eu nu m-am schimbat, deoarece directorul trebuie sa aplice stilul de conducere aplicat contextului, trebuie sa aplici ceea ce se potriveste situatiei. Cel mai mare regret al meu este ca s-ar fi putut avansa mai mult in reformarea sistemului de invatamant, atunci cand a existat un element favorabil, cand era o energie pozitiva din partea cadrelor didactice, prin anii 1998-2000", a conchis Mihai Palimaru.

Dezvoltari impresionante

La Grupul Scolar Vasile Adamachi, de cand director este Victor Petrescu s-au reusit o serie de modernizari foarte importante care au transformat unitatea de invatamant intr-un adevarat campus scolar. In cei 10 ani petrecuti la conducere, Petrescu a reusit sa realizeze canalizarea scolii si racordarea acesteia la sistemul de canalizare, asfaltarea tuturor aleilor, terenurilor de sport si a cailor de acces sau dezvoltarea bazei de practica si a cantinei considerate una dintre cele mai bune cantine scolare din Iasi. "Dupa ce am mai fost 4 ani director la Grupul Scolar Haralamb Vasiliu, Podu Iloaiei, am ajuns aici si am preluat scoala cu 375 de elevi. Acum invata aici 937 de elevi la toate formele de invatamant, incluzand scoala de arte si meserii, liceul sau scoala postliceala. Noi, desi lucram de regula cu elevi submedie, intrucat majoritatea sunt de nota 5-6, reusim totusi sa avem procente foarte bune de promovabilitate, de peste 80 la suta. Acum trei ani de zile, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 92 la suta, unul foarte bun pentru noi. Totusi, am un regret deoarece nu am reusit sa dotam scoala cu materiale didactice si utilaje moderne. Noi inca lucram cu materiale din anii `70-`80. Si mai regret ca nu am reusit sa transformam scoala in colegiu, intrucat a fost o rea-vointa din partea Ministerului Educatiei", a spus Victor Petrescu. Mioara Peste, directoarea Scolii Nicolae Iorga, are si aceasta mai bine de 10 ani de activitate ca director, timp in care rezultatele scolare s-au combinat cu dezamagirea cauzata de scaderea populatiei scolare. "Cele mai valoroase sunt rezultatele muncii in echipa, ele aduc si cele mai mari satisfactii, am si am avut privilegiul de a avea in jurul meu colegi pentru care scoala si meseria de dascal sunt prioritati de suflet. Am avut in mod constant ca prioritate promovarea imaginii scolii in comunitate si in aceasta directie trebuie sa mentionez parteneriatele incheiate cu cele doua parohii din zona de proximitate a scolii. O mare dezamagire este cea legata de faptul ca in aceasta perioada scoala noastra, ca majoritatea scolilor generale din Iasi de altfel, s-a confruntat cu o majora scadere a populatiei scolare, fapt ce a dus, din pacate, la restrangeri masive de activitate si deci la incetarea colaborarii cu multi colegi de valoare", a precizat Mioara Peste.

Militaria, urcata in pod

Gheorghe Ilie, de la Colegiul National Costache Negruzzi, in 12 ani in care a activat ca director a renuntat la stilul cazon si de disciplina dura care caracteriza scoala, ajungandu-se acum ca elevii sa nu mai poarte uniforme si sa fie destul de libertini. "Am trait toate perioadele tulburi ale vremurilor, toate focurile transformarilor de dupa revolutie. Am fost si contestat de cativa colegi imediat dupa aceea. Atunci am adunat toti elevii si au spus ca ma vor profesor deoarece ca director sunt prea dur. Am fost contestat de elevii care aveau probleme cu disciplina, motiv pentru care am si stat cateva zile acasa. Dupa asta m-au chemat elevii de acasa si le-am spus ca eu nu voi schimba exigentele cu tinuta, cu invatatura, dar pe parcurs m-am schimbat mult. Instalasem un stil cazon care nu se potrivea cu noile cerinte. S-a ajuns acum ca elevii sa nu mai poarte uniforme si sa fie mult mai libertini", a punctat Gheorghe Ilie. Acesta regreta totusi ca sistemul de invatamant a suferit o degradare serioasa la mijlocul anilor `90 din cauza numerosilor factori care au influentat educatia. In perioada mandatului acestuia la conducerea colegiului, unitatea de invatamant a fost consolidata si s-a reusit aducerea caminului internat la standarde internationale. De asemenea, unul dintre elevii scolii a fost invitat sa petreaca o saptamana la NASA, in Statele Unite ale Americii, dupa ce a castigat un prestigios concurs.

Aproape 20 de ani de impliniri


Stela Coman, directoarea Scolii Dimitrie Sturdza, este in functie de la data de 21 ianuarie 1990, timp in care unitatea de invatamant a suferit numeroase transformari. Astfel, s-au construit laboratoare de informatica, de chimie, de fizica, o sala de sport in cadrul careia a fost amenajata o sala de fitness sau un sistem de supraveghere video, multe dintre acestea fiind realizate cu ajutorul parintilor. "Inca de la inceput ne-am confruntat cu problema fondurilor pentru scoala, dar acum am reusit foarte multe modernizari, majoritatea cu ajutorul parintilor, cu care avem o colaborare excelenta. Toti au pus bani si au cumparat un sistem de supraveghere video cu 16 camere de luat vederi. Am reusit sa transformam scoala foarte mult si asta este cea mai mare implinire a mea. Am avut probleme foarte mari totusi in a convinge copiii sa ramana in scoala, intrucat foarte multi au plecat in strainatate alaturi de parinti. Daca la inceput aveam 1200 de elevi care invatau in trei schimburi, acum sunt 620. Totusi, am un regret pentru ca nu am reusit sa dam mai multe burse elevilor saraci, deoarece sunt foarte multi in aceasta zona", a spus Stela Coman. Virginia Arghiropol, directoarea Scolii Ion Simionescu, a adunat 22 de ani de conducere la doua unitati de invatamant. A inceput cu 5 ani la conducerea Scolii Chicerea, Tomesti, apoi a fost 4 ani director adjunct la Scoala Ion Simionescu, iar de 13 ani a preluat conducerea acesteia. "Am reusit foarte multe lucruri importante in aceasta perioada. Am inceput la Tomesti crezand ca nu ma voi descurca, dar incurajata de fostul director am mers mai departe, iar aici am fost printre primii care au diagnosticat o problema nerecunoscuta de multa lume, cea a copiilor cu parinti plecati in strainatate. Nimeni nu recunostea pe atunci situatia destul de ingrijoratoare, dar am colaborat foarte bine cu alternativele sociale si cu diferite activitati extracurriculare am reusit sa aducem pe linia de plutire foarte multi copii in aceasta situatie", a declarat Virginia Arghiropol. Aceasta a obtinut, ca o recunoastere a muncii de director, o diploma Gheorghe Lazar, cat si o diploma de vrednicie din partea Patriarhului Daniel, ca o recunoastere a colaborarii cu biserica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dezvoltari impresionante
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (8)

cellena  | #30129
De la ce partid sunt toti directorii astia? :))
Alina  | #30130
Bravo Stella Coman. Asa este !!! O " mare directoare " ..O femeie deosebita !! Cu f mult bun simt si o buna educatie ...Rari sunt directorii cu cei 7 ani " de acasa " ...Am fost , cindva , de mult , intr-o vizita la Sc. Sturdza ...si am putut admira spiritul de bun organizator ...de bun gospodar al d-nei Coman. Sfioasa si modesta , o buna crestina si " mama pt copiii saraci "
multa sanatate si multe realizari. Felicitari , draga d-na Stela Coman !
ioan  | #30131
Cinste voua, doamnelor si domnilor dascali. Ati ramas singurii care slujiti cu credinta copii acestei tari.
cami  | #30132
re cellena....
Vorbesti fara sa stii...tocmai pentru ca nu sunt membri de partid unii dintre ei au rezistat atat! Felicitari tuturor...scolile lor vorbesc de la sine.
gigel  | #30133
Chiar daca doamna Arghiropol a colaborat cu biserica, n-are nimic sfint in ea. Si pentru ipocrizie ar merita o diploma.
dorina  | #30134
re cami

Tu vorbesti fara sa stii. Directorii nu sint alesi de personalul didactic, ci numiti de Inspectorat. Dupa cum a batut vintul politic, asa au schimbat si directorii partidele, numai sa fie la fel cu Inspectorul, sa fie numiti pe post.
Si trebuie sa ai mare tupeu sa-ti depui dosarul pentru aceasta functie, cind ai un colectiv dusman si nimeni in scoala nu te vrea. Ex., marea doamna Arghiropol, cea atit de vrednica.
Iar domnul director Ilie, de la Negruzzi, avea un limbaj greu de suportat.
Prin duritatea lor au rezistat, calcind peste toti.
Tudosa Vasile  | #30135
BRAVO MIHAI PALIMARU ! OAMENI BUNI ESTE OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT.
dorel  | #30136
multumiri doamnei directoarei din hodora a facut foarte multe pentru noi din hodora
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1396 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013655 (s)