Din lumea filmului

Cei mai mari actori din lume – Gary Cooper

Publicat: 16 aug. 2013
Actorul american Frank James Cooper (Helena, 7.V. 1901 – Los Angeles, 13.V.1961) este o parte componenta a mitologiei hollywoodiene din anii ’30 – ’40, indragit neconditionat de catre spectatorii de ambele sexe pentru eleganta, distinctia si discretia personajelor sale.
„Tatal meu avea spirit de cowboy, iar eu am luat asta de la el”, spunea Gary Cooper celor ce vroiau sa stie mai multe despre viata sa de dinainte de Hollywood. 
Tatal sau, Charles Henry Cooper, a parasit Anglia natala la varsta de 19 ani, a devenit mai intai avocat si apoi judecator la Curtea Suprema de Justitie a Statului Montana. In 1906, cand Gary avea 5 ani , tatal sau a cumparat „The Seven-Bar-Nine”, o ferma de 600 de acri (aproximativ 250 hectare) care initial ar fi trebuit sa fie terenul pe care urma sa se costruiasca o autostrada ce traversa zona aceea din Montana. In 1910, mama lui Gary, care era bolnava de multa vreme, a fost sfatuita de doctorul sau sa faca un voiaj indelungat pe mare. Ea s-a dus in Anglia si a ramas acolo pana ce America a intrat in Primul Razboi Mondial . Gary si fratele sau mai mare, Arthur au ramas cu mama lor si au mers la scoala in Anglia timp de 7 ani. Intors in America, dar fiind prea tanar sa plece in razboi, Gary avea sa petreaca anii razboiului muncind la ferma tatalui sau .
„Nu e tocmai romantic sa te trezesti la 5 dimineata in toiul iernii , pentru a hrani 450 de vite si sa le faci curat la – 40 grade, spunea cel ce avea sa duca filmul western la perfectiune in High Noon (1952) .
Este mai ales asociat cu roluri de cowboy carismatici, dar este la fel de potrivit si in alte tipuri de filme de aventuri , precum si in comedia de salon. In anul 1961 a primit premiul Oscar special pentru „nenumaratele roluri memorabile si pentru recunoasterea internationala pe care el, ca persoana individuala, a adus-o industriei cinematografice americane”.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit