Scena artistica din Romania

Cei mai mari actori romani – Ion Lucian

Publicat: 08 aug. 2013
A absolvit in 1942 Liceul Matei Basarab si Academia Regala de teatru si muzica in 1945. A debutat pe scena Teatrului National din capitala si a jucat pana in 1945 in in roluri ca Gulita din “Coana Chirita“ de T.Musatescu dupa Alecsandri, Poetul Tulipa din “Mioara“ de Camil Petrescu, Simon Bliss din “Familia Bliss” de Noel Coward, Jaques din “Silvette” de V. Eftimiu, Nicolas si Scarciafico din “Printesa indepartata” de Ed. Rostand, Tanarul din “O vara la mosie” de Guido Bondi, Magnasco din “Asta seara se joaca fara piesa” de Pirandello, Hlestacov din “Revizorul” de Gogol, Florindo din “Mincinosul” de Goldoni, Mickey din “Fascinatie”, etc. 
Pana in 1947 a jucat la Teatrul Alhambra in rolul lui Gustl din “Tara surasului” sau Tony din “Printesa Circului”, apoi la Teatrul Municipal din Bucuresti, in roluri ca Boby 2 din “Insula” de M. Sebastian, Valentin din “Nu se stie niciodata” de G.B.Shaw, Svadea din “Liubov Iarovaia”, Marinarul schiop din “Uraganul” de B.Belloterkovski, Bufonul Tuchstone si Le Beau din “Cum va place” de W.Shakespeare, Andrei din “Dragoste pentru trei portocale” dupa C.Gozzi, Tristan din “Cainele gra dinarului”de Lope de Vega. A fost profesor la Academia de Teatru si Film in 1952-1956.
In 1967 era cofondator si director al Teatrului Ion Creanga, unde a regizat spectacole ca “Harap-Alb” dupa I.Creanga, ’’N-ati vazut dvs. Un tata ?” de Ed.Jurist si I.Mustata, “Cei trei muschetari” de Alex.Dumas, “Salut voios!”de Jurist si Mustata’’, “Romeo si Janette” de Anouilh, a jucat in zeci de spectacole. A jucat apoi pe scena Teatrului de Comedie in roluri ca “Celebrul 702” de Al. Mirodan, Jean din “Rinocerii” de Eugen Ionesco, Fratii Bullinger (rol dublu) din “Swek in al II-lea razboi de B.Brecht, Fairchild din “Gally Gay“ de B.Brecht, Mr.Jourdain si Harpagon din “Moliere la Comedia”, Reporterul din “Procesul d-lui Caragiale“ de M.Stefanescu.
In 1990 era fondator si director al Teatrului Excelsior, functie pe care o detine si azi, din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului National, a publicat lucrarile “Fantezii pe teme umoristice”, “Stelute de umor”, “Le petit coq”, este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru al Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici de la Paris.
I-au fost decernate de-a lungul timpului numeroase premii si distinctii. Este Ofiter al Legiunii de Onoare – Franta, societar de onoare al Teatrului National, Cavaler al Ordinului Serviciu credincios in grad de Mare Cavaler.
Maestrul s-a stins din viata pe 31 martie 2012.


loading...

Adauga un comentariu