Secretele istoriei

Cei mai mari pictori romani – Calin Alupi

Publicat: 21 iun. 2013
Calin Alupi (n. 20 iulie 1906, Vancicauti – d. 19 septembrie 1988, Iasi) a fost un desenator si pictor, reprezentant de seama al postimpresionismului romanesc.
Fiu de tarani saraci din Basarabia, Calin Alupi va pastra din copilaria si adolescenta sa o dragoste profunda pentru natura si un atasament particular pentru oamenii si lucrurile simple, care vor marca intreaga sa opera.
Cu toate ca nimic nu-l predestina picturei, vocatia lui se manifesta spontan la 13 ani, cand intra la scoala normala din Sendriceni. Profesorul sau Nicolae Popovici Lespezi ii descoperi talentul si-l indruma. Intra in 1925 la Academia de Belle Arte din Iasi, avandu-l ca profesor pe Stefan Dimitrescu, datorita caruia isi desavarseste bazele in desen.
Cu toate ca saracia nu-l parasi niciodata, primii ani sunt marcati de o mizerie cruda. Traieste in locuinte salubre si nu subzista decat datorita unei slabe burse si a unui post de custode a Pinacotecei, obtinut prin Stefan Dimitrescu.
Incepand din 1933, participa la diverse expozitii de grup si personale, iar dupa doi ani este numit profesor suplinitor la scoala normala din Sendriceni. Cand Nicolae Tonitza incepe pictura schitului Durau, il ia printre ucenicii sai, alaturi de Baba si Camarut.
In 1940, cariera sa promitatoare este curmata brusc fiind mobilzat si trimis pe front ; va face tot razboiul in linea I in conditii extreme de supravietuire, cu sarcina de a desena pozitiile inamice. La armistitiu, se intoarce de la Odesa (pe jos), cu sechele grave : a contractat un ulcer la stomac si piatra le rinichi care-l vor impiedica, de acum inainte, sa urmeze o cariera continua (va indura in total zece operatii pana la moarte). Descopera cu amaraciune ca aproape toate tablourile i-au disparut, distruse sau furate in timpul razboiului.
In 1947, devine profesor la Academia de Belle Arte din Iasi. Se casatoreste cu Sanda Constantinescu Ballif, cu care va avea o fiica in 1950, Antonina Alupi, astazi pictorita si profesoara de desen la Paris.
In 1954, Belle Artele din Iasi se desfiinteaza; se stabile?te atunci in Bucuresti cu familia sa. Este profesor la scoala medie de arte plastice din Bucuresti, pana in 1963, cand Institutul pedagogic din Iasi (fostul Bele Arte) isi redeschide portile, si se intoarce ca profesor. 
Dupa ce iese la pensie, in 1968, se intoarce in capitala unde mai sta doisprezece ani. Din 1980, revine definitiv la Iasi, unde va trai cu sotia pana la sfirsit.
In decursul vietii sale, expozitiile s-au succedat la interval de doi sau trei ani: in Romania mai ales (Saloanele interregionale de arte plastice din Iasi, Expozitiile anuale de grafica din Bucuresti, Expozitii personale, etc.), dar a participat si la expozitii internationale (Sofia in 1954, si Varsovia in 1955), a avut expozitii personale in Italia (Roma si Trieste, in 1971) si Franta (Paris si Saint-Germain-en-Laye, in 1979). Nefiind un carierist, nu incerca niciodata sa-si promoveze opera executand comenzi pentru Partid, ceea ce explica faptul ca fu tinut deoparte, el insusi, de altfel, preocupandu-se putin de reusita sociala.
Desenator remarcabil, tablourile sale se recunosc prin tusa lor precisa si virila. Subiecte adeseori simple, si totdeauna extrase din realitate, ilustreaza o intelegere in profunzime a naturii umane, a peisajelor romanesti si a oamenilor umili, de care era apropiat (Mos Androne, 1972). 
Picta repede si avea darul de a comunica emotia spontana resimtita in contact cu motivul. Este in ziua de astazi considerat ca unul din cei mai importanti reprezentanti al post-impresionismului romanesc.


loading...

Adauga un comentariu