Arte vizuale

Cei mai mari pictori romani – Ion Tuculescu

Publicat: 02 iun. 2013
Numele lui Ion Tuculescu a izbucnit exploziv in primavara lui 1965, odata cu neuitata lui retrospectiva postuma, care a situat publicul pe negandite in fata unuia dintre marii pictori europeni ai epocii de dupa razboi.
Ion Tuculescu s-a nascut la 19 mai 1910 la Craiova, provenit dintr-o familie de intelectuali. Urmeaza cursurile Colegiului National „Carol I” din Craiova, unde in orele de desen primeste primele indrumari de la profesorul sau Eugen Ciolac, de la care a aflat o parte din tainele picturii. Prima expozitie la care a fost remarcata prezenta „pictorului diletant Ion Tuculescu” – alaturi de a fratelui sau Serban – este cea organizata in 1925, in sala de receptii a Palatului Administrativ al judetului Dolj. Desi apreciat pentru talentul sau artistic, Tuculescu nu se va indrepta catre o scoala superioara cu profil artistic, ci se inscrie la Facultatea de stiinte Naturale a Universitatii din Bucuresti, pe care o va absolvi in 1936. Paralel frecventeaza si Facultatea de Medicina, obtinand doctoratul in 1939 cu calificativul magna cum laude. Desi se dedicase studiului, Ion Tuculescu continua sa picteze si are prima expozitie personala in 1938 in sala Ateneului Roman din Bucuresti.
Pana in anul 1960 participa la mai multe expozitii colective, expune la Salonul Oficial in 1941 si 1945, deschide sapte expozitii personale in cladirea Ateneului Roman.
Daca medicina nu l-a solicitat prea mult, cu exceptia anilor de razboi, cand fiind medic militar uimeste prin devotament si abnegatie, biologia devine celalalt pol al existentei sale in calitate de cercetator stiintific la Academia Romana, zilele si noptile impartindu-le intre paleta si microscop.
Pictura a invatat-o ca autodidact si distanta de la primele sale tablouri pana la cele din epoca maturitatii a parcurs-o muncind cu inversunare disperata. Desi a fost prezent in viata artistica fara intrerupere, opera lui a ramas aproape fara ecou, adevaratele sale dimensiuni vadindu-se abia in anii cand nu mai expune, claustrat in locuinta lui, unde materia lui plastica avea sa se cristalizeze orbitor dupa indelungate si misterioase mutatii.
In vara lui 1962 o boala neiertatoare il doboara. Este inmormantat in cimitirul manastirii Cernica, in cavoul familiei Galaction.
Postum, pictura lui Tuculescu provoaca o revelatie uluitoare, descoperindu-se un mare artist al carui nume, in timpul vietii, n-a depasit surasul ingaduitor al unei admiratii palide. Tablourile sunt acum expuse in nenumarate expozitii organizate in tara si strainatate.
Pictura lui Tuculescu frapeaza prin exceptionala ei forta cromatica, culorile sale obliga insa sa se vorbeasca mai curand despre magia decat despre violenta lor. Astfel incat nu este hazardat sa se spuna ca avem de a face cu un „expresionist intarziat de extractie impresionista”, oricat de paradoxal ar parea aceasta afirmatie. In realitate opera lui Tuculescu este produsul unic al unui artist original de geniu, care tocmai prin aceasta se refuza oricarei incadrari artificiale.


loading...

Adauga un comentariu