Actualitate

Cei mai tari medici din Iasi tremura! Senatul UMF a fost aruncat in aer!

Publicat: 07 apr. 2015
1

@ Un celebru profesor iesean a primit ieri o veste soc @ In aceeasi situatie se mai afla cateva zeci de cadre universitare de renume de la UMF Iasi @ Maria Vataman a pierdut ieri procesul deschis impotriva Agentiei Nationale de Integritate @ Totul pleaca de la faptul ca membrii Senatului UMF Iasi nu au vrut sa-l demita pe Vasile Astarastoae din functia de rector

Toti membrii Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa din Iasi sunt la un pas de a fi chemati la audieri la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA) fiind suspectati de abuz in serviciu. Asta pentru ca nu au pus in aplicare o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care rectorul Vasile Astarastoae trebuia demis din functie. Toti membrii Senatului care au votat atunci impotriva demiterii rectorului au fost amendati de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Multi dintre cei sanctionati au contestat la Curtea de Apel Iasi procesul verbal intocmit de ANI in speranta ca vor putea scapa de sanctiuni. Unul dintre membrii Senatului, care a ajuns in aceasta situatie, este prof. Maria Vataman. In urma cu cateva zile, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi i-au respins contestatia formulata impotriva procesului-verbal din data de 8.10.2014. Urmeaza ca judecatorii sa ia decizii si in alte spete similare. Separat de sanctiunile aplicate de ANI, procurorii de la DNA au si ei un cuvant de spus in aceasta poveste. Pe data de 12 februarie 2015 au avut loc descinderi ale procurorilor la UMF Iasi in cautarea de documente cu privire la refuzul de a pune in aplicare o hotarare judecatoreasca ce viza incompatibilitatea lui Vasile Astarastoae. Fostul rector de la UMF Iasi a fost implicat in doua procese privind incompatibilitatea: pe unul l-a pierdut si pe unul l-a castigat in urma cu cateva zile. In procesul pierdut in iulie 2014, judecatorii au considerat ca acesta s-a aflat in conflict de interese pentru ca s-a platit singur din proiectele europene derulate si pentru ca si-a angajat fiica acolo unde era sef.

Fostul rector avea impreuna cu fiica sa nu mai putin de 10 contracte de munca sau de prestari servicii la diferite institutii. Ministerul Educatiei a inceput deja procedura de demitere a lui Vasile Astarastoae din functia de rector al universitatii inca din vara anului 2014. S-a ajuns intr-o situatie cu totul hilara pentru ca in octombrie 2014, la cateva luni dupa pronuntarea deciziei prin care Astarastoae era considerat incompatibil in mod definitiv, senatul UMF Iasi s-a intalnit pentru a aproba schimbarea lui. Numai ca, la acea sedinta de Senat, s-a decis doar retragerea calitatii de ordonator principal de credite a lui Vasile Astarastoae. Argumentul adus de membrii senatului UMF Iasi in legatura cu refuzul de a pune in aplicare decizia judecatorilor este acela ca functiile detinute de Vasile Astarastoae nu pot fi considerate functii publice. Evident, acest lucru nu poate fi considerat legal. De asemenea, si Colegiul Medicilor din Romania, condus tot de Astarastoae, a refuzat sa-l schimbe din functia de presedinte. In cele din urma, Vasile Astarastoae si-a dat demisia din ambele functii.

Comentarii
Adauga un comentariu