Local

Cei mai tari pirati ai cartelelor telefonice au fost executati la Iasi

Publicat: 11 nov. 2013
1

@ Sumele stranse prin furtisaguri marunte ajung la cateva miliarde de lei @ Cateva sute de oameni din toata tara le-au cazut victime @ Este cea mai mare retea de acest gen anihilata de procurorii DIICOT din Romania @ Administratorul unei firme care vinde cartele telefonice a fost inselat de un puscarias care s-a dat drept comisar la Politia Economica Iasi

Ieri, procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi au decis trimiterea in judecata a 14 dintre cei mai tari pirati ai cartelelor telefonice. Este vorba de 14 tineri care au inselat cateva sute de persoane, determinandu-i prin diferite metode sa le ofere detalii despre codurile de reincarcare ale cartelelor sau despre conturile create pe paginile de internet ale abonatilor firmelor de telefonie mobila. Prejudiciul total ar fi de peste 150.000 de euro.

Acesti bani au fost stransi usor-usor, prin furturi marunte, de cativa euro. Lista celor trimisi in judecata ieri este urmatoarea: Adrian Daniel Terciu, de 24 ani, din Iasi, Adrian George Bocicorec, de 26 ani, din Braila, Gheorghe Barbatosu, de 26 ani, din Medgidia, Iulian Vasile Lazar, de 33 ani, din Piatra Neamt, Ionut Bogdan Musat, de 26 ani, din Braila, Ana Maria Agape, de 18 ani, din Iasi, Liviu Mihail Soldan, de 23 ani, din Iasi, Marius Andrei Rusu, de 19 ani, din Plugari, Victor Ciofu, de 24 ani, din Iasi, Sebastian Petru Bruma, de 23 ani, din Razboieni, Viorel Constantin Doroftei, de 21 ani, din Pascani, Georgel Ovidiu Dinica, de 22 ani, din Horezu, Cosmin Ghiearasim, de 20 ani, din Iasi, Marian Dinu Plesca, de 21 ani, din Iasi. Toti cei mentionati fac parte din patru grupari de crima organizata care actionau pe intregul teritoriu al Romaniei. Multi dintre membrii acestor grupari de crima organizata se aflau in spatele gratiilor in momentul in care inselau posesorii de telefoane mobile.

Fiecare stia ce are de facut

Procurorii sustin ca membrii celor patru retele stiau bine ce au de facut. Fiecare avea sarcina lui, bine determinata. „Activitatea infractionala a fiecarui grup este structurata pe trei nivele de executie, respectiv de obtinere a creditelor de telefonie in dauna titularilor posturilor telefonice fraudate, transferul acestora pe cartele intermediare si colectare folosite in vederea asigurarii creditului si revanzarea ulterioara a acestuia prin intermediari la preturi sub cele practicate de companiile de telefonie mobila, coordonarea acestor activitati de catre liderii gruparilor infractionale, incasarea si repartitia profitului obtinut in urma activitatilor infractionale de catre acestia din urma”, se arata in rechizitoriul procurorilor DIICOT.
Astfel, tinerii faceau bani frumosi prin revanzarea cartelelor gata incarcate cu credit la preturi mult mai bune decat cele de pe piata. Primul pas era contactarea abonatilor firmelor de telefonie mobila. Ulterior, reuseau sa intre pe conturile webcare ale acestora si de acolo incarcau cartele telefonice sau isi cumparau diferite produse de pe internet. Cele mai multe inselaciuni au fost comise impotriva abonatilor firmei Orange.

„In cazul in care titularul postului telefonic nu are creat un cont webcare, inculpatii Bocicorec George Adrian si Terciu Adrian vor crea, in timp ce discuta telefonic cu titularul postului ce va fi fraudat, un cont web de administrare corespunzator postului telefonic apelat, sens in care se vor folosi adresele de e-mail create in prealabil special pentru aceasta situatie. Conturile de e-mail sunt folosite pentru a primi link-ul de confirmare a inregistrarii contului”, mai sustin procurorii.

I-au lasat fara cartele

Spre exemplu, in cazul unei societati din Iasi care vinde inclusiv cartele telefonice, pe data de 15 martie 2013, Vasile Iulian Lazar l-a contactat din penitenciar pe administratorul firmei sub pretextul ca lucreaza la Inspectoratul Judetean de Politie Iasi (IPJ) si are o ancheta in lucru cu privire la vanzarea unor cartele al caror credit era invalid.

„Inculpatul Lazar Iulian Vasile contacteaza reprezentantii firmelor, prezentandu-se comisar Ungureanu de la Politia Economica, si ii induce in eroare obtinand codurile de incarcare ale cartelelor telefonice. Astfel, sub pretextul ca urmeaza sa efectueze un control la societatea respectiva, deoarece au fost inregistrate plangeri cu privire la cateva cartele telefonice achizitionate de la societatea lor, le solicita sa desigileze toate cartelele prepay si toate cartelele ce contin coduri de incarcare si sa ii comunice aceste coduri pentru a le trece in evidenta. Dupa ce a obtinut codurile respective, a solicitat sa fie distruse prin ardere toate cartelele desigilate sub pretextul de a nu fi puse in circulatie din eroare”, au mai precizat oamenii legii.

Comentarii
  • Dar si oamenii astia care sunt pacaliti sunt booooooooiiiiiiiiii!
    Cum sa dai frate unui strain coduri, credite, doar pentru ca la telefon pretinde a fi cineva? teapa asta e asa de veche incat am crezut ca doar copiii de gradinita mai pot cadea in plasa.

Adauga un comentariu