Local

Cel de-al șaselea tramvai Bozankaya vine la Iași!

Publicat: 20 mai 2022
tir de transport cu un tramvai in remorca
Al șaselea tramvai Bozankaya ajunge în curând la Iași

Cel de-al șaselea tramvai Bozankaya pornește spre Iași direct din fabrica din Ankara. Va ajunge în depoul Companiei de Transport Public Iași în cursul săptămânii viitoare. Mai trebuie să vină încă 10 astfel de tramvaie

Municipalitatea ieșeană a anunțat că cel de-al șaselea tramvai Bozankaya va ajunge la depourile Companiei de Transport Public Iași. Vor mai ajunge pe parcursul anului 2022 încă 10 astfel de exemplare. Tramvaiele vor fi puse pe traseele din oraș la începutul lunii iunie, după perioada de testare și obținerea agrementului tehnic. Vatmanii ieșeni deja se învață cu noile tramvaie

Cel de-al șaselea tramvai Bozankaya ajunge la Iași

Primăria Iași a anunțat că în cursul săptămânii următoare va ajunge la Iași tramvaiul cu numărul 6, din seria celor 16 tramvaie Bozankaya. Acesta a ieșit de pe ușile fabricii din Ankara și este în drum spre România. Următoarele 10 tramvaie vor ajunge pe parcursul anului 2022.

“Primele trei vagoane de același tip, provenite de la compania Bozankaya, din Turcia, au fost primite în lunile septembrie, octombrie și decembrie ale anului trecut, iar al patrulea și al cincilea au ajuns la Iași la începutul lunii trecute. Suntem în faza finală a obținerii agrementului tehnic și, după realizarea ultimelor teste și instruirea vatmanilor, aceste tramvaie vor ieși la stradă în cursul lunii viitoare!”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.

Cele 16 tramvaie turcești sunt achiziționate cu un proiect în valoare totală de 167.747.481,3 lei cu TVa, adică 33,95 milioane de euro. Fiecare vehicul în parte având prețul de 2,12 milioane de euro.

Bozankaya și PESA aduc modernismul transportului în comun la Iași

Cele două variante de tramvaie, Bozankaya și PESA, sunt similare. Având o lungime de 30 de metrii și o capacitate de 270 de locuri. Precum tramvaiele de la PESA, cele de la Bozankaya vor fi o perioadă în stadiul de antrenament și acomodare pentru vatmani, apoi vor fi puse pe traseele din oraș. Primul tramvai PESA a ajuns la Iași în data de 2 august 2021, iar primul tramvai Bozankaya a fost livrat la începutul lunii septembrie 2021.

“Ca și tramvaiele PESA care circulă deja în Iași, cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 270 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing și altele”, completează reprezentanții Primăriei Ieșene.

Prin proiectul de reînnoire a parcului de tramvaie, transportul în comun din Iași devine unul modern, la nivel cu cerințele europene de siguranță și confort. Colaborarea cu “PESA” a fost încheiată la începutul anului 2022, când la 1 aprilie, primarul Mihai Chirica a dat detaliile finale cu privire la proiectul în valoare de 220 de milioane de euro.

Cel de-al șaselea tramvai Bozankaya ajunge în curând la Iași, iar începând cu luna iunie ieșenii vor putea circula cu acestea.
Adauga un comentariu