Eveniment-Social

Cel mai batran stejar din judet are 400 de ani

Publicat: 06 feb. 2000

Peste 400 de ani vechime, 20 de metri inaltime si o circumferinta de 6,80 metri sunt datele care l-au facut celebru. Este vorba de cel mai mare stejar din judet: stejarul de la Vladiceni. Decretat monument al naturii din 1970, stejarul a fost lasat uitarii, incepand cu 1990, astazi fiind practic necunoscut multora dintre iubitorii naturii. Mai mult decat atat, stejarul este considerat o pacoste pentru satenii in curtea carora se afla, deoarece le face umbra si le strica gradina.

„Am primit loc de casa acum 25 de ani. Atunci stejarul era o mandrie pentru noi. Veneau de la ziare, ne fotografiau impreuna cu copacul de ne stia o tara intreaga. De la revolutie, n-a mai venit nimeni. Pacat ca stejarul ne umbreste o groaza de loc, pe care nu-l putem cultiva cu nimic”, se plange Gioaca Maria, in curtea careia se afla stejarul.

Primaria Tomesti, desi nu este constienta de valoarea copacului, nestiind prea bine ce inseamna monument al naturii, afirma ca „gospodarul Gioaca Viorel nu are titlu de proprietate pe locul pe care este copacul; acel loc este domeniu public, deci orice pretentie nu este justificata”. Trecand peste divergente, nu trebuie sa uitam valoarea turistica pe care o reprezinta pentru Iasi batranul stejar.loading...

Adauga un comentariu