Actualitate

Cel mai bogat functionar ramane fara avere. Statul a demarat confiscarea banilor

Publicat: 26 dec. 2013
1

@ A facut avere folosindu-se de functia pe care a detinut-o @ Numai din subventii europene a incasat 100.000 euro @ Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi il cerceteaza pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese @ Fiscul a inceput deja verificarile si a stabilit deja ca o buna parte din bani trebuie sa intre la bugetul statului

Institutiile statului s-au pus pe capul celui mai bogat functionar din administratia locala. Dupa ce presa ieseana, in special cotidianul BUNA ZIUA IASI, a relatat modul dubios in care acesta a facut avere folosindu-se de domeniul public, institutiile de control au inceput cercetarile. Astfel, prima institutia care a demarat masuri in legatura cu modul in care s-a imbogatit Mihai Tucan fostul secretar al orasului Targu Frumos a fost Camera de Conturi. Aceasta institutia a stabilit ca Mihai Tucan dar si firmele sau intreprinderile individuale patronate de familia sa au incasat subventii europene folosind terenuri aflate in domeniul public al orasului. Adica a depus la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) documente in care arata ca are in folosinta terenurile orasului Targu Frumos. In acest mod a reusit sa incaseze subventii europene de aproape 100.000 euro. Camera de Conturi a stabilit insa ca o buna parte din acesti bani se cuvin statului. Asta deoarece Tucan s-a folosit de aceste terenuri aflate in domeniul public fara sa plateasca redeventa sau chirie conform Legii. Inspectorii au calculat ca din aceste motive Tucan datoreaza Primariei orasului Targu Frumos peste 500 milioane lei vechi. Recent insa acesta a fost verificat si de Directia Regionala de Finante. Au demarat verificari atat cu privire la veniturile realizate de persoanele fizice Mihai si Mariana Tucan cat si societatile comerciale sau intreprinderile individuale patronate de cei doi. Deocamdata au fost finalizate cercetarile numai cu privire la veniturile realizate de cele doua persoane fizice Mihai si Mariana Tucan iar fiscul a stabilit ca din banii obtinuti trebuie sa plateasca statului 1 miliard de lei vechi. In urmatoarea perioada vor fi finalizate verificarile la societatile comerciale ale familiei Tucan.

Plangere penala

Totodata procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au demarat cercetarile pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Asta deoarece s-a constatat ca in calitate de secretar al orasului Targu Frumos acesta a redactat si semnat o serie de documente care i-au adus o serie de foloase materiale atat pentru sine cat si familiei sale. De asemenea avand atributii in aplicarea legilatiei privind fondul funciar Tucan a facut tot posibilul ca terenuri care trebuiau sa fie date mostenitorilor victimelor fostului regim comunist sa ajunga in proprietatea sa. Le spunea mostenitorilor ca le rezolva mai rapid dosarul de retrocedare iar acestia se lasau usor convinsi sa-i vanda lui Tucan drepturile asupra suprafetelor respective chiar inainte de eliberarea titlurilor de proprietate.

Astfel ii convingea pe cetatenii respectivi sa-l mandateze in vederea obtinerii titlurilor de proprietate pentru terenurile respective. Ulterior in calitate de mandatar cumpara aceste terenuri. Adica mandatarul Mihai Tucan vindea terenurile catre persoana fizica Mihai Tucan. Prin urmare pe contractele de vanzare-cumparare Mihai Tucan semna si la rubrica rezervata vanzatorului si la cea pentru cumparator. De aceea este anchetat pentru conflict de interese. „Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pâna la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”, se arata in articolul 253 din Codul Penal, care se refera la conflictul de interese.

Astfel, unul dintre contractele vizate se refera la o suprafata de 13.400 metri patrati pe care urma sa-i primeasca o anume Eugenia Chifor din Bucuresti. „MandatarulTucan si-a vandut acest teren cu 1.200 lei, pleasca curata. Un alt contract se refera la o suprafata de 4 hectare pe care urma sa o primeasca o anume Elena Chelarescu din municipiul Iasi. Tucan si-a vandut acest teren cu 4.745 lei.

Comentarii
 • Ca un porc gata de taiat.Acesta face parte din sleatca comunista,tupeistii fara limite,trebuie verificata si perioada de dinainte de acest porc,toti au profitat de functiile pe care le-au avut,comunistii nu trebuiec tolerati in democratie.

  • Cel mai bogat functionar ramane fara avere? ,,,,care avere ca ii de vre o 5 mil de e ,un miliard da omu la colindatori si mai nou se colinda si pe net. Un an nou fericit!

 • Vai de capul lui functionar public…L-au degradat,acum e seful politiei locale.Sa traiasca Vasile Mocanu ca-l tine in brate dupa atitea magarii facute impreuna

 • Ba, ce fel de ziaristi sunteti daca nu cunoasteti macar institutii ale statului? De unde scoateti voi „Camera de conturi”? Puneti, ba, mana pe carte si documentati-va.

 • Acesta este rodul Universitatii Muncitoresti PCR,acolo unde se formau toti politicii analfabeti,toata prostimea comunista,cei ce au calcat in picioare demnitatea poporului roman si,uimitor este ca acolo unde exista inca radacini comuniste,aceste ******* rezista.Lepre ordinare,sa fie pedepsiti pentru ilegalitatile comise,sa fie izolati de restul societatii.

 • Este foarte adevarat m-am confruntat exact cu aceeasi problema intr-o retrocedare…ca sa-mi vad dreptul meu in mana mi s-a propus sa vand dreptul…sau daca nu sa mi se dea niste rape sau balarii…in loc de amplasamentul propriu zis care cica ar fi ocupat…grav…reject…luatii ca are de unde…

 • Uneori fata spune totul.In cazul asta spune multe.Ce fata, asa caracter.Ce …..asa functionar.Functionari ca el ………mai rar,asta chear a fost functionar?De ce a ajuns aici…………ca i s-a permis……ghici de cine?Legea sa fie pusa in aplicare.Pana una alta caracterul asta e sef, umbla parfumat toata ziua si rade………Las’ ca la sfirsit o sa razi tovarase.Minjeste, printre dintii tai superbi.Atat.

 • Noroc cu Presa ca altfel…de stiut se stie f. bine in Targu Frumos cine ce si cum a facut dar unora poate le e frica sau indiferent…,nu poate continua la nesfarsit cu coruptia asta si marsavie mai ales k acolo la Primarie e putreda treaba,MAI ales la REG. AGRICOL / CATE STERSATURI IN REGISTRE…SI PLANURILE PARCELARE…( VEDETI cand „ERA” Dumitrache la agricol mare inginer…facea planurile din birou ) vedeti de Tucan SI INAINTE CU FOSTU PRIMAR, a se vedea de BUXAI ALT NUME vechi controversat…SI ACTUAL ”LATIFUNDIAR’ mai e o doamna NR.2 dupa Tucan mare latiufundiara si ”agricultureasa”( COZMA )…pe terenurile altora… Cercetati cu SPOR ‘BZI’ CA AVETI TREABA…

 • cica Buxai V. si a darmat gardul singurel de la unul terenurile jmenuite in vremea cand era la Primarie…teren in spatele Politiei si tine pana in spatele fostei Banci Agricole vrea sa o sterga da nustie cum. cica cumpara terenuri agricole pt straini are anunturi in tot targu’. mai bine l ar pregati pe fiisu mai bine k cik o terminat dreptul’ si nu poate intra in BAROU…se kinuie de 2-3 ani s’ajunga avocatel’ k na tata investeste poate il ajuta candva ( sperate desarte ) la cate ‘JMENURI AI FACUT….STIU LOCUITORII DIN TG…FII FARA GRIJA ! caderea de sus cica doare…TARE !

 • A terminat facultatea? Si ficiorul lui Tucan se lauda ca are doua……..pardon , mamica se lauda ca fiu-su are doua facultati da el saracu nu are decat liceul si acela terminat cu sacu de………….ca doar tata are ….bani, terenuri si cate si mai cate.

 • Intamplator ii stiu pe cei cu pricina. El, Dorel,un mare borfas si oportunist. Mariana o „d-na” care a lucrat la restaurant ca „spalatoreasa”. Bogdan, fiul cel mare un popandau incaltat, a dat la Teologie, dar nu a terminat-o, acum elibereaza bonuri „fiscale” in targ. Marius fiul cel mic e ok din ce stiu eu. Increngatura e mare caci acest Dorel, a furat foarte mult de cand era primar la Braesti (aici locuiesc rudele lui Mariana – Catalina (sora) si Sorin(cumnat) si aia cu averi. Imi amintesc ce rotunzi se dadeau pe vremuri cand Dorel era mare scula prin partid (PDSR. Dar cica e putred de bolnav, inainte erau cat de cat cu bun simt dar acum e ceva de groaza, nu le ajungi la nas cu nimic.

 • Va imaginati ca „doamna”e o „doamna”, dar vedeti cu ce hraneste copiii de la gradinita/cresa. Fiti atenti oameni buni pe ce dati banii.Ca aceasta mare doamna nu s-a ridicat de statutul de jegoasa cum era la geamuti mari.A uitat cand puteai sa razi jegul de pe hainele ei de chelnerita acum e o doamna cu nasul pe sus va rog, abia de mai raspunde la salut.Eh o „doamna”!

 • Eu m-am saturat de furat si PNL-ul ma scapa ca produc si pentru ei.Acest regim mi se potriveste ca o manusa.Daca nu era asta; eram utecist, nazist,legionar,faceam colectivizarea ca nasu, orice numai sa pot fura.

 • camera de conturi?????? foarte tare!!! de unde va luati materialele, jurnalistii lu’ peste? nici macar nu verificati. o sa va las placerea sa cautati denumirea respectivei institutii, nu tocmai onorabila din ce am auzit!

Adauga un comentariu