Magazin

Cel mai bogat polonez vrea sa exploateze zacamintele de petrol din tara

Publicat: 10 sept. 2014
1
Judetul Satu Mare pare a avea zacaminte importante de petrol, iar cel mai bogat polonez vrea sa le exploateze. Compania Winstar Satu Mare, detinuta de polonezul Jan Kulczyk, a primit autorizatia de mediu pentru a efectua activitati de explorare, in comuna satmareana Moftin.
Winstar are concesionata, in judetul Satu Mare, o suprafata de 3.000 de kilometri patrati si dispune de 7 milioane de euro pentru activitatile de explorare. Primii bani ar urma sa fie investiti chiar in aceste zile. Winstar este specializata in prospectarea si exploatarea campurilor gazifere si petroliere, informeaza publicatia online, Vocea Transilvaniei.

Citeste si: REVOLTATOR. Perimetre aurifere scoase la licitatie. Locuitorii afla ultimii

Potrivit directoarei Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, compania Winstar a primit autorizatia de mediu dupa ce a dat asigurari ca este vorba, cel putin pentru moment, de explorare si nu de exploatare si ca va cauta petrol si nu gaze de tist. Totodata, metodele de explorare ce vor fi folosite sunt cele clasice si nu prin fracturare hidraulica. In aceeasi masura, primarul comunei Moftin a cerut asigurari de la APM si Consiliul Judetean Satu Mare, care a eliberat certificatul de urbanism, ca polonezii nu cauta gaz de sist si ca, nu va fi afectat mediul inconjurator.
Sondele ce vor fi amplasate la Moftin vor fora pana la 1.600 m, explorarile urmand sa dureze 77 de zile, compania asigurand ca vor fi luate toate masurile de protectie a mediului.
Potrivit topului Forbes, averea celui mai bogat polonez, care doreste sa exploateze zacamintele de petrol, este estimata la 3,5 miliarde de dolari.
Adauga un comentariu