Software & Hardware

Cel mai bun browser pentru fiecare sistem de operare

Publicat: 05 mart. 2012

Competitia intre browsere este mai acerba ca niciodata. Google scoate in fata o noua versiune Google Chrome, Mozilla imbunatatette de zor Firefox iar noua echipa Internet Explorer face lucruri grozave cu browserul lor. Sa nu uitam insa nici de browserele Apple sau Opera sau de browserele pentru smartphone-uri sau tabelte.

Ce browser sa folosim atunci?

Haideti sa aflam care dintre acestea imbina cel mai bine viteza, flexibilitatea si este si remarcabil.

Cel mai bun browser pentru viteza

Am testat ultimele versiuni oficiale ale marilor browsere: IE9, Safari 5.1, Firefox 9, Chrome 16 si Opera 11.6 pentru a vedea cum se comporta pe desktop. Putem spune ca toate ofera viteza, dar exista totusi diferente cand vine vorba de lucruri precum performanta JavaScript.

In ceea ce priveste Sunspider JavaScript, Firefox ti-a lasa adversarii mult in spate, alergand printre teste intr-o impresionanta viteza de 189.4 ms fiind urmat de Safari cu 219.6 ms, IE9 (247.9 ms), Opera (254.3 ms) si Chrome (291.0 ms).

Toate acestea se datoreaza unor noi instalari fara plugins, extensii sau alte lucruri similare: odata ce incepi incarcarea browserului, performanta incepe sa se vada.

Cel mai bun browser pentru add-ons

Poti obtine add-ons pentru toate browserele principale, insa Firefox este limita aici: numarul mare de add-ons si scripturi Greasemonkey fac ca reputatia de „brici” al netului sa fie bine meritata. Este de departe cel mai functional browser web si are si cea mai buna sincronizare. Totuti, deti toate browserele principale sunt expansibile, si unele – precum Safari – nu au o librarie mare de add-ons, poti sa obtii lucruri esentiale precum navigare pe Twitter sau Gmail, scrie Tech Radar.

Opera trebuie mentionat aici deoarece este mai mult decat un browser. Are mail integrat, newsgrupuri si IRC chat, pentru a imbunatati conexiunile slabe pe mobil, sidebar-style pentru jocuri, aplicatii web si alte utitlitati.

Cel mai bun browser pentru Windows 7

Safari este cel care pica aici: arata destul de ciudat pe Windows si nu ofera nimic impresionant fata de adversarii sai. IE9 si Opera se prezinta amandoua bine pe Windows 7 insa din nou Firefox le intrece in viteza si expandabilitate.

Cel mai bun browser pentru Windows Vista

Si aici tot Firefox sta cel mai bine, 192.2 ms fata de IE9 (193.7 ms), Safari (224.4 ms), Chrome (246.6) si Opera (251.2 ms). Si nu e doar cel mai rapid pe Vista ci si cel mai flexibil.

Cel mai bun browser pentru Windows XP

Aici Internet Explorer face o baie rece, deoarece Microsoft nu face IE9 compatibil pentru sistemele de operare mai vechi. Si raman asfel in competitie doar cele patru Safari 5.1, Firefox9, Chrome 16 si Opera 11.6. Dintre acestea Chrome cere cei mai putini RAM si spatiu pe hard disk, facand-ul cea mai buna optiune pentru XP. Asta il face si cel mai bun browser pentru netbook-uri.

Cel mai bun browser pentru OSX

Firefox a intrecut si aici, obtinand o viteza de 153.8 ms fata de Safari 209.2 ms, Opera 214.7 ms si Chrome 225.3 ms. Totusi aspectul placut al lui Safari intrece interfata oribila a Firefox. Pentru cei care nu conteaza asa mult aspectul, Firefox este cea mai buna optiune pentru utilizatorii Mac. Cei care sunt deranjati de aspect pot folosi Opera sau Chrome. In timp ce Safari este o perfecta si decenta alegere, rivalii se descurca totuti mai bine in teste.

Cel mai bun browser pentru protectie

Toate browserele testate au o excelenta politica de protectie incluzand navigare privata si atentionare privind paginile suspecte, insa IE9 iese in fata: sistemul sau de protectie iti da posibilitatea sa te inscrii pentru listele de website-uri care nu te urmaresc.

Cel mai bun browser pentru HTML5

Toate browserele principale suporta HTML5, insa cand vine vorba de standarde inalte, Chrome si Firefox se afla in top. Potrivit Caniuse.com, Firefox si Chrome au inregistrat 89% standards suport pentru HTML5, in timp ce Safari 78%, Opera 74% si IE9 52%. Daca adaugam CSS support in ecuatie atunci avem 87% pentru Firefox si Chrome, 83% pentru Safari, 75% pentru Opera si 59% pentru IE.

Cel mai bun browser pentru Android

Browserul prestabilit pentru Android este destul de bun, insa Opera Mobile este cel mai potrivit pentru smartphone-uri. Are o interfata atragatoare, are viteza buna si se sincronizeaza perfect cu desktopul. Pentru tablete, browserul prestabilit este optiunea preferata in timp ce Dolphin for Pad si Firefox sunt putin cam slabe, sunt inca in beta.

Cel mai bun browser pentru iPad

iCloud este cea mai buna optiune, in special pentru iPad2, fiind mult mai rapid si de incredere decat iCab Mobile, cu un look considerabil mai bun decat Atomic Browser, si e mai putin probabil sa te duca inapoi la desktop fara nici un motiv serios.loading...

Adauga un comentariu