Actualitate

Cel mai ciudat cavou! A fost cunoscut de toti romanii, dar uitat dupa moarte! Zilnic se fac glume legate de acest mormant din Iasi – FOTO

Publicat: 30 aug. 2016

@ Pictorul Sabin Balasa a fost dat uitarii dupa sapte ani de la moartea acestuia @ La mormantul sau din Iasi, de multa vreme nu a mai fost aprinsa nicio lumanare, iar monumentul funerar ce nu a fost finalizat arata doza de indiferenta a tuturor

Anul acesta s-au implinit opt ani de la moarte cunoscutului pictor roman, Sabin Balasa. Chiar daca moartea sa a fost vazuta drept o pierdere grea pentru toti romanii, iata ca astazi a fost dat uitarii. Cu toate ca el a murit intr-un spital din Bucuresti, a fost inhumat in cimitirul Eternitatea din Iasi, ceea ce ar trebui sa reprezinte oarecum o mandrie pentru toti iesenii. Ei bine, nu este deloc asa. Mormantul pictorului este greu de gasit, pentru ca este in constructie, iar cei care se perinda zilnic prin cimitir spun ca a fost lasat in paragina.

„Nu se mai ocupa nimeni de mormant, este lasat in paragina. In urma cu vreo trei ani s-au inceput lucrarile, dar nu s-a mai facut nimic. Unii spun ca seamana cu un WC public. Nu stiu cine a facut lucrarile, se spunea ca membrii familiei, dar oricum nu vine nimeni sa se ocupe de el”, a spus un trecator. Este greu de crezut ca indiferenta familiei si a autoritatilor poate atinge asemenea cote. Pictorul a fost si este apreciat atat in tara, cat si in strainatate, insa nimeni nu s-a mai interesat de locul in care a fost ingropat. Chiar daca in urma sa au ramas sute de tablouri valoroase si mai multe bunuri, ceea ce inseamna ca familia ar putea face un efort sa finalizeze lucrarile, nimeni nu pare sa-si bata capul.

Scandal pe averea lui Sabin Balasa

Chiar dupa ce pictorul Sabin Balasa a trecut la cele vesnice, familia artistului a inceput lupta pentru avere. In acea perioada, aproape toata presa scria despre scandal si facea fel de fel de presupuneri. De la moartea celebrului pictor Sabin Balasa, lupta dintre Matei si Tudor, copiii artistului, si Melania Iordachescu, ultima sotie, a fost departe de a se incheia. Procesul de partaj dintre cei trei a fost unul strans, deoarece nimeni nu parea ca vrea sa cedeze. Miza o reprezenta averea, care consta intr-o casa din centrul Capitalei, doua terenuri in judetul Ilfov, o masina, mai multe obiecte casnice si cele peste 200 de tablouri, care au constituit asa-numita „masa partajabila„, pentru care ultima consoarta a maestrului si copiii acestuia, Matei si Tudor, se razboiesc inca din 2008.

Cei doi fii ai artistului au sustinut ca ultima sotie a tatalui lor nu are dreptul sa primeasca nici macar un capat de ata din ceea ce i-a apartinut lui Balasa, cu atat mai putin vreun tablou. Asadar, ar fi existat posibilitate financiara din partea familiei sa finalizeze lucrarile din Cimitirul Eternitatea. De asemenea, si institutiile competente din Iasi ar putea sa puna umarul pentru ca monumentul funerar al artistului sa fie finalizat. Zilnic se fac glume legate de mormantul artistului, din cauza arhitecturii.

Comentarii
Adauga un comentariu