Curiozitati

Cel mai cumplit an din istoria omenirii, stabilit de cercetatori. Cele doua evenimente care au pus in pericol planeta

Publicat: 22 nov. 2018
9

Chiar daca vi se pare ca anul acesta a fost deosebit de deprimant la nivel global, cercetatorii spun ca nu e chiar asa. Oamenii de stiinta din Marea Britanie au determinat care a fost cel mai cumplit an din istoria omenirii.

Un grup de istorici si oameni de stiinta au stabilit ca anul 536 (n.r. – dupa Hristos)  a fost punctul de pornire pentru un sir teribil de evenimente pentru umanitate.

Totul a inceput cu o eruptie vulcanica masiva care a trimis un nor enorm de cenusa peste emisfera nordica. Acesta a scufundat jumatate de planeta in intuneric, temperaturile au scazut dramatic, iar agricultura s-a prabusit. Consecinta a fost foametea, care s-a raspandit imediat, a explicat co-autorul studiului, profesorul Christopher Loveluck, de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie.

Locuitorii din estul Imperiului Roman, care sufereau deja de frig si foame, au fost fost loviti la scurt timp dupa, in 542, de ciuma bubonica.

Pana recent, oamenii de stiinta credeau ca eruptia vulcanica a avut loc in California. Insa echipa de cercetatori din Marea Britanie, in colaborare cu glaciologul Paul Mayewski de la Climate Change Institute de la Universitatea din Maine, Ohio, a avut o surpriza majora.

Cercetatorii au analizat mostre din ghetarul Colle Gnifetti, situat in Alpii Elvetieni, si au descoperit depozite de poluanti atmosferici conservati in ultimii 2000 de ani, scrie CNN, care citeaza jurnalul stiintific Antiquity. Analizand substantele gasite aici, oamenii de stiinta au stabilit ca eruptia vulcanica a avut loc, de fapt, in Islanda.

Eruptia vulcanica din 536 si epidemia de ciuma bubonica din 542 au dus la 30 de ani de stagnare economica pe continentul european. Primele semne de recuperare au aparut abia in 575, a explicat Loveluck.

Interesant este si modul in care cercetatorii au stabilit anul in care batranul continent a dat semne de recuperare. Pentru asta s-au folosit tot de mostrele luate din ghetarul din Alpii Elvetieni, in care au gasit particule de plumb. Plumbul era folosit in procesul de topire a argintului, metal din care se faceau monede. Prezenta lui inseamna ca in anul 575 a crescut cererea de monede pe piata europeana.

Loveluck a dezvaluit ca, de altfel, in 640 economia a inceput sa creasca si mai spectaculos in Europa.

„Exista dovezi care sustin o transformare economica totala intre 640 si 660”, a spus acesta.

Asadar, probabil cu totii avem destule motive sa ne plangem de anul care este pe cale sa treaca, insa macar nu ne luptam cu ciuma bubonica, tremurand de frig sub un nor de cenusa care blocheaza orice raza de soare…  si speranta.

Adauga un comentariu