International

Cel mai cutremurator film despre China: VEZI de ce se apropie de prabusire economica

Publicat: 23 mart. 2012
1
Despre orasele fantoma ale Chinei s-a mai scris, insa cel mai cuprinzator film in care sa fie atat de bine surprins acest fenomen a inceput sa circule intens pe internet desi el a fost publicat in urma cu aproape un an. Publicatia 247wallst.com scria ieri ca recesiunea din China tocmai a inceput. Profetia despre prabusirea economica a lui Roubini pare sa se implineasca.
Prima piesa din puzzle este reprezentata de apartamentele cu doua camere in care stau nu mai putin de 10 chinezi. O alta piesa de puzzle sunt strazile goale ale unui oras in care la 11 dimineata nu circula nimeni. Ordos, este cel mai cunoscut oras fantoma. Aici a fost construit un campus, proiectat ca sa gazduiasca 2,3 de milioane de studenti, dar acum nu locuiesc decat maximum 30.000. Conform calculelor LA Times, sunt cel putin 1.700 de miliarde de dolari din bugetul guvernului chinez inghititi de proiecte de acest gen.
Roubini a spus ca estimeaza ca 30% din creditele bancilor chineze vor deveni neperformante, ceea ce va cutremura din temelii sistemul bancar chinez.
Aceasta opinie a fost impartasita si de catre agentia de rating financiar Fitch, care a amenintat ca ar putea retrograda ratingul Chinei din cauza creditelor care s-ar putea dovedi falimentare. Indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor din China calculat de HSBC a scazut in martie la 48,1 puncte, de la 49,6 puncte in luna precedenta. 
Numarul noilor comenzi a coborat la minimul ultimelor patru luni, relansarea asteptata a exporturilor nu a avut loc, iar numarul de noi angajari a scazut la cel mai redus nivel din doi ani. 
Indicele masurat de britanicii de la HSBC pentru achizitiile in randul managerilor arata ca activitatea din sectorul manufacturier din China s-a diminuat in martie pentru a cincea luna consecutiv. 
Ultimele date reduc foarte mult sansele ca zona euro sa evite recesiunea, in timp ce incetinirea din China arata ca mai e loc de scadere.
Sursa: capital.ro
Adauga un comentariu